בגלל הקורונה: הבלגים נקראים לאכול עוד צ'יפס
מגפת הקורונה פוגעת קשות בתעשיית תפוחי האדמה בבלגיה ובביקוש למאכל הלאומי - הצ'יפס. החקלאים והיצרנים מבקשים מהבלגים לעזור ולאכול כמות כפולה מהרגיל
בלגיה היא יצואנית הצ'יפס (ומוצרי תפוחי אדמה קפואים אחרים) המובילה בעולם. מדי שנה משתמשים היצרנים ב-5.3 מיליון טונות של תפוחי אדמה לייצור צ'יפס, מחית תפוחי אדמה וחטיפים. הם שולחים את המוצרים ללקוחות ביותר מ-160 מדינות ברחבי העולם.
ההגבלות שנכנסו לתוקף בימי הקורונה הובילו לסגירת מסעדות ובתי קפה. היצרנים איבדו את הלקוחות העיקריים שלהם, והביקוש ירד ב-80 אחוז.
"אנחנו יודעים שהבלגים אוהבים את הצ'יפס שלהם, תרבות הטיגון שלנו היא מורשת בלתי מוחשית. לכן אנחנו מבקשים מהבלגים לצרוך מנה נוספת של צ'יפס, כדי לאפשר לנו לעבד עוד תפוחי אדמה ולהימנע מבזבוז מזון", אמר רומה קולס, מזכ"ל איגוד מגדלי תפוחי האדמה "בלגפום".
לפי האיגוד, הביקוש העולמי לצ'יפס קפוא ירד ביותר מ-40%. גם במדינות השכנות - צרפת, גרמניה והולנד - יש ירידה בביקוש והחקלאים והיצרנים סובלים מקשיים.
בבלגיה, בגלל מגפת הקורונה כ-750,000 טונות של תפוחי אדמה לא יעובדו השנה. מדובר בזנים שלא מתאימים לשימושים קולינריים אחרים. חלק מתפוחי האדמה יועברו למוסדות לחלוקת מזון, חלק ישמשו את החקלאים להאכיל את הבקר והשאר יועבר למפעלי אנרגיית ביומסה.
קולס מעריך שחקלאי תפוחי האדמה יאבדו הכנסה בשווי 12 מיליון אירו. הוא קרא לבלגים לאכול יותר צ'יפס לבשל יותר ארוחות עם תפוחי אדמה ולפקוד את דוכני הצ'יפס - שעדיין פתוחים.
במשך השנים מתנהל ויכוח ממושך שנועד לקבוע מי המדינה שהמציאה את הצ'יפס. בלגים רבים טוענים שארצם היא "מולדת הצ'יפס", ושהבלבול נוצר כתוצאה משירות של חיילים אמריקנים בבלגיה במלחמת העולם הראשונה. אותם חיילים שירתו באזור דובר צרפתית, וכינו את הצ'יפס "French fries".