שתף קטע נבחר

 
צילום: מוטי קמחי, ראובן כהן/דוברות עיריית חיפה

צעיפי דברה: אשת הקורונה של טראמפ היא אייקון אופנה

ד"ר דברה בירקס היא "המבוגר האחראי" בצוות הקורונה של נשיא ארה"ב. לילה אחרי לילה היא מתייצבת לתדרוכים בבית הלבן, מרגיעה את הציבור – ומנסה שלא לסתור את דבריו ה"לא-מדעיים" של טראמפ. הצופים אוהבים אותה בגלל הכריזמה – והקולקציה הבלתי נגמרת של צעיפים צבעוניים

מתאמת כוח המשימה של הבית הלבן למלחמה בנגיף הקורונה, ד"ר דברה בירקס, ידועה בראש ובראשונה בסמכותיות שהיא מפגינה בתדרוכים בבית הלבן וברוגע שהיא משרה על רבים מהאמריקנים, אבל בשבועות האחרונים היא הופכת במידה מסוימת גם לכוכבת פופ – בזכות שלל הצעיפים שהיא עוטה על צווארה.

 

משבר הקורונה – עוד בעולם:

 

טראמפ וההצעה להזריק חומרי חיטוי לחולים    (צילום: רויטרס)

טראמפ וההצעה להזריק חומרי חיטוי לחולים    (צילום: רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

נגיף קורונה ארה
ד"ר בירקס. עכשיו היא באינסטגרם(צילום: EPA)

נגיף קורונה ארה
צעיף פטריוטי, צעיף קליל. דבורה בירקס(צילום: AP)

בירקס מחליפה כמעט מדי יום את הצעיפים שבהם היא משתמשת, ועכשיו היא זוכה לעמוד מעריצים משלה באינסטגרם תחת השם @deborahbirxscarves (צעיפי דברה בירקס). את העמוד הזה פתחה עבורה ויקטוריה סטרוט, תושבת טקסס ואחת ממיליוני צופים שהבחינו בהתנהלות האופנתית המסקרנת של בירקס. עכשיו יש לעמוד הזה כבר יותר מ-30 אלף עוקבים, וסטרוט אומרת שהיא מקווה לאפשר באמצעותו פסק זמן מחשבתי למי שמתמודדים בלי הפסקה עם הסיקור התקשורתי של נגיף הקורונה. 

 

סטרוט מקווה גם לאחד אמריקנים משתי המפלגות – הרפובליקנית והדמוקרטית – סביב בירקס, מומחית שבקריירה בת שלושת העשורים שלה התמקדה בטיפול בנגיף ה-HIV, בחקר החיסונים ובבריאות העולמית. "העמוד הזה מושך אנשים שמעריצים את ד"ר בירקס ואוהבים גם צעיפים", אומרת המייסדת. "נוצרה בו מעין קהילה קטנה משלו, וזה ממש כיף, משהו שלחלוטין לא ציפיתי לו".

נגיף קורונה ארה
(צילום: AFP)

נגיף קורונה ארה
(צילום: AP)

גם רובין גיבהאן, מבקרת האופנה של העיתון "וושינגטון פוסט", מאמינה שהבדים הצבעוניים של בירקס הם דבר שיש טעם לדבר עליו, והיא אומרת שכל אדם שיש לו אוסף צעיפים כמו זה של מתאמת המאבק בקורונה חייב להיות מושקע לפחות במידה מסוימת באסתטיקה שלו. "חלק מהצעיפים מבטאים פטריוטיות, צעיפים אחרים שובבים יותר לדעתי ונותנים לאנשים את התחושה שיש אישיות מאחורי הרזומה, מאחורי התארים", אומרת גיבהאן על הבחירות האופנתיות של בירקס. המבקרת של ה"פוסט" מציינת שבירקס מתבלטת במלבושיה משום שהם אינם אופייניים לסגנון האופנתי של וושינגטון המעונבת ושל שדרות ההנהגה הפדרלית. "זה משהו עליז וקליל שיכול להביא שמחה", היא אומרת.

 

להזריק חומרי חיטוי לחולים? "זה סוג של דיאלוג"

בירקס בת ה-63, אם לשניים, הייתה רופאה בצבא ארה"ב והגיעה לדרגת קולונל. היא כיהנה כראש תוכנית האיידס העולמית במרכזים האמריקניים לבקרת מחלות ומניעתן, ובמרוצת השנים קנתה לה שם של בוסית קשוחה. בין האנשים שעבדו תחתיה בתוכנית למאבק באיידס היו מי שטענו כי התנהלותה הייתה "דיקטטורית" ו"אוטוקרטית". עם זאת, כעת היא מצליחה גם לבטא היבטים אנושיים וחמים יותר שלה, וכך למשל כשקראה לאמריקנים לשמור על ריחוק חברתי בימי הקורונה ציינה כי היא עצמה נמנעת מלבקר את נכדיה ושיבחה את שתי בנותיה בניסיון להדגיש כמה חשוב תפקידם של הצעירים בארה"ב במלחמה בנגיף. היא דיברה גם על סבתה שהעבירה את חייה בתחושת אשמה משום שבילדותה נדבקה בשפעת בבית ספר, ואז הדביקה את אמה, וזו מתה.

נגיף קורונה ארה
(צילום: EPA)

נגיף קורונה ארה
(צילום: AFP)

נגיף קורונה ארה
(צילום: AP)

בשבועות האחרונים זכתה בירקס, לצד ד"ר אנתוני פאוצ'י, במעמד של "המבוגר האחראי" בטיפול של הבית הלבן במשבר הקורונה. פוליטיקאים ומומחים לבריאות הציבור רואים בה מדענית מפוכחת וצלולה, שבייעוץ שהיא נותנת לנשיא הבלתי-צפוי דונלד טראמפ יכולה למנוע מהממשל לגרום נזקים, במיוחד בצל הרצון שהביע טראמפ שוב ושוב לחדש במהרה את הפעילות הכלכלית בארה"ב. עם זאת, היו גם מי שהביעו חשש שטראמפ ישתמש בבירקס כמעין אפוד מגן שיאפשר לו לנקוט את הפעולות שבהן הוא רוצה.

 

"מה שהנשיא ביקש מאתנו לעשות הוא לאסוף את כל המידע ולתת לו את ההמלצה הרפואית הטובה ביותר שאנחנו יכולים לתת לו בהסתמך על המידע הזה", אמרה בירקס לכתבים כשהחלה את תפקידה. אבל פוליטיקאים ומומחי בריאות אומרים שהמשימה הזו עלולה להיות קשה בהרבה מכפי שבירקס הציגה אותה. "אני לא יכולה לתאר לעצמי כמה מסובך זה להיות כפוף לבוס שמתעקש לומר כדבר שבשגרה דברים שפשוט אינם נכונים ושאינם מבוססים על שום דבר מדעי", אמרה למשל שרת הבריאות לשעבר קת'לין סבליוס.

נגיף קורונה ארה
(צילום: AFP)

נגיף קורונה ארה
(צילום: AP)

נגיף קורונה ארה
(צילום: AP)

טענות ועובדות: השטויות שטראמפ אמר על הנגיף

 

ואכן, כבר בשבועות הראשונים בתפקיד נאלצה בירקס לעשות מאמצים גדולים כדי להימנע ממצב שבו עליה לסתור בפומבי את טראמפ כשניפק אמירות מאוד לא מדעיות. המקרה הקשה מכולם הגיע בשבוע שעבר, כשבירקס נראתה המומה למשמע הצעתו של טראמפ לבדוק את האפשרות להזריק לחולי קורונה חומרי חיטוי או להחדיר להם קרני UV בניסיון להרוג את הנגיף. אחרי ההלם הראשוני מדברי הנשיא, בירקס נשמעה השבוע כמי שיוצאת להגנתו ומבקשת להמעיט בערכם של דבריו, שלדעת מומחים רבים הם חמורים למדי.

 

בתחילת השבוע, כשנשאלה ב-CNN אם היא מוטרדת מהשלכות הדברים של הנשיא, השיבה בירקס בהתחמקות: "מטריד אותי שזה עדיין על סדר היום החדשותי, כי אני חושבת שאנחנו מחמיצים את מה שהכי חשוב בהגנה על העם האמריקני – לשמור זה על זה. אני מודאגת מכך שאנחנו לא מעבירים לאמריקנים את המידע שהם צריכים, בכך שאנחנו ממשיכים לדון במשהו מיום חמישי בלילה", אמרה ביום ראשון, כשכוונתה לתדרוך שהתקיים שלושה ימים לפני כן. היא ציינה כי הסבירה לנשיא – או במילותיה שלה, "הבהרתי לו" – שהזרקת חומרי חיטוי איננה טיפול, אבל הדגישה גם שאת ההצעה של טראמפ בעניין זה יש לראות כ"סוג של דיאלוג" שיש בין מדענים לפוליטיקאים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
ד"ר בירקס. נותנת דוגמה אישית
צילום: AP
מומלצים