שתף קטע נבחר
 
צילום: AFP, מוטי קמחי

תפתחו את המשק, אבל למה כל כך מהר?

כולם מורידים מסכות לסנטר, מתחמנים את חובת הריחוק ומתגודדים, בזמן שנגיף הקורונה עדיין אורב. לציבור נרמז שהכול עבר, וזה רחוק מהאמת

 

פרופ' רוני גמזו (צילום: ליאור צור) (צילום: ליאור צור)
פרופ' רוני גמזו(צילום: ליאור צור)

אינני מנהל או פרשן חרד באירוע הקורונה, אפילו זכיתי להגדרה של "מרגיען". גם לא הייתי החסיד של עוד הידוק וסגירה מהירים גם בשלב המעריכים; לא רצתי לאשפז בחניונים כי יש צונאמי מתקרב; ידעתי שיהיה גל, לא נחשול. על פי אותה הערכה, כתבתי טור ב"ידיעות אחרונות" לפני בדיוק ארבעה שבועות תחת הכותרת "החולים יטופלו היטב, תשמרו על חיי המדינה".

 

 

רציתי וכיוונתי את מקבלי ההחלטות לכך שאין צורך להיות חרדים לחוסר במקומות טיפול ועמדות הנשמה. שימו את הדגש על חיי המשק והחברה, ביקשתי, אזנו בין שני יעדים אלו.

 

החלטות הממשלה בשבוע האחרון לפתיחה הדרגתית של המשק נכונות. זאת אף שאנחנו שיאני העולם בפתיחת המשק יחסית למספר נדבקים יומי. נכון לעשות זאת בישראל לאור מספר מחלימים גבוה מנדבקים, שיעור המונשמים (כ-3%), שליטה יחסית בתחלואה של הקשישים, המצב בבתי החולים והערנות שהושגה באוכלוסייה. כל אלו מאפשרים את פתיחת המשק. אבל, למה כל כך מהר?

 

תהליך של פתיחת משק ביציאה ממחלת הקורונה חייב להיות הרבה יותר מנוהל והרבה יותר זהיר. בישראל יש כיום כ-8,000 חולים פעילים, מזוהים ומאומתים. ברור שיש אלפים נוספים לא מזוהים. הם ללא סימנים. חברינו בכל גיל, ילדים, בוגרים וקשישים - הם מרגישים ונראים בריאים. הם במשפחה, בגן, בבית הספר, בחנות, בקניון, באוטובוס, בתור למרכול - והם (הכי) מדבקים בקלות אם לא שומרים על כל כלל, ולפעמים גם אם שומרים. נגיף הקורונה מחפש ומוצא בנקל את הפתחים והחריצים שדרכם הוא ידביק, ועושה זאת דרך אנשים שנראים בריאים.

 

צריך להמשיך לפתוח את מדינת ישראל. את כל המסחר, החינוך וחיי התרבות והכלכלה. אבל רק בתהליך הדרגתי שמאפשר היערכות יסודית על כל צעד פתיחה ובקרה: כללים שיורדים לכל פרט בכל משק, התאמת אופן הפעילות, פיקוח על המסגרות והעסקים ואכיפה. יצירת הליך חכם שלא נתון ללחצים לא ענייניים ושנבחן על פי מדדים מקצועיים כל שבועיים מחדש.

 

הציבור מקבל רמזים שהכול עבר, ולצערי זה רחוק מהאמת. הוא מוריד את המסכה לסנטר בקריצה, מתחיל "לתחמן" את הריחוק של שני מטרים, נאסף ומתגודד מבלי לשים לב, ושוכח את חובת ההיגיינה. ומהצד מסתובב לו עדיין וירוס עם המון הזדמנויות חדשות לחזור לגידול המעריכי.

 

אנא, השאירו לנו בבתי החולים מחלקות קורונה ריקות ותנו לנו להתרכז בטיפול בחולים שכל כך זקוקים לנו. ממשלת ישראל - נהלי את הפתיחה מחדש לאט, בזהירות, ותכנני כל פרט. הציבור - תקפידו על המסכה, על שני המטרים, על ההיגיינה, על כל כללי המשמעת. כך נמשיך את חיינו ללא "גל שני".

 

  • פרופ' רוני גמזו הוא מנכ"ל בית החולים איכילוב ולשעבר מנכ"ל משרד הבריאות

 

מעוניינים להציע טור לערוץ הדעות של ynet? שלחו לנו ynetopinion@gmail.com

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ליאור צור
פרופ' רוני גמזו
צילום: ליאור צור
מומלצים