שתף קטע נבחר

 

בג"ץ הקפיא את הארכת כהונתו של מ"מ פרקליט המדינה

השופט מני מזוז הוציא צו ביניים נגד מינוי ממלא מקום לתפקיד פרקליט המדינה עד להחלטה חדשה. מחר תסתיים כהונתו של דן אלדד כממלא מקום פרקליט המדינה. העותרים טענו כי יש לפסול את החלטת השר אמיר אוחנה להאריך את כהונת אלדד משום שהתקבלה בממשלת מעבר

ממלא מקום פרקליט המדינה דן אלדד יסיים מחר (יום ו') את תפקידו והארכת מינויו הוקפאה הבוקר בבג"ץ. השופט מני מזוז הוציא צו ביניים נגד מינוי של ממלא מקום עד להחלטה חדשה. הוא הורה למדינה להשיב לעתירה בתוך שבועיים.

עו
ממלא מקום פרקליט המדינה דן אלדד (צילום: דוברות משרד משפטים)
 

 

צו הביניים שהוציא בג"ץ

 

ההחלטה התקבלה במסגרת עתירה של עשרה עורכי דין נגד החלטת שר המשפטים אמיר אוחנה להאריך את כהונתו של אלדד כממלא מקום פרקליט המדינה, בטענה שאוחנה מונה בזמן ממשלת מעבר וקרוב לסיום תפקידו.

 

השופט שהוציא את צו הביניים הוא מני מזוז שכיהן בעברו כיועץ המשפטי לממשלה. הוא גם זה שהקפיא את המינוי הקודם של השר אוחנה של אורלי בן ארי לממלאת מקום פרקליט המדינה.

 

סוגיית המשך כהונתו של אלדד חוללה באחרונה משבר חסר תקדים בצמרת המערכת המשפטית. היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלביט פנה לנציב שירות המדינה דניאל הרשקוביץ וביקש שלא להאריך את כהונתו של אלדד: "למרבה הצער, עמדתי המקורית שהוא איננו מתאים למלא תפקיד זה רק התחזקה לנוכח התנהלותו". עוד כתב כי בתקופה שבה עבדו יחד, "התגלו כשלים ערכיים, מקצועיים וניהוליים בעבודתו אשר לעמדתי אינם מותירים ספק באשר לכך שהוא אינו מתאים לכהן בתפקיד". 

אביחי מנדלבליט (צילום: דנה קופל)
עימות חסר תקדים עם היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט(צילום: דנה קופל)
 

בתקופה שבה עבד לצדו, כתב מנדלבליט, "אלדד הסתיר ממני נושאים מקצועיים וארגוניים בהם עסק ופגישות שקיים עם שר המשפטים, וזאת על אף שהנחיתי אותו למסור לי עדכון מלא על נושאים אלה, בשים לב לחשיבות עצמאות התביעה הכללית ולמורכבות הקשר של ממלא מקום פרקליט מדינה עם הגורם הפוליטי אשר מחזיק בידיו את הכוח להאריך את תקופת מילוי המקום. למרות הנחיה זו, מסר לי עורך הדין אלדד דיווחים חלקיים, ולעיתים אף לא נכונים, כאשר נשאל מפורשות על נושאים שנדונו ביניהם".

 

אלדד לא נותר חייב וטען כי ביקש לבדוק חומרים בעניינו של מנדלבליט (הקשורים לפרשת הרפז): "הגיעה ללשכתי פנייה מעיתונאי, העוסקת בעניינו של אביחי מנדלבליט. כדי שאוכל להשיב לפנייה ביקשתי לבחון את החומר הקיים מהעבר בנושא זה בלשכת פרקליט המדינה. מהחומר עלתה לכאורה תמונה מדאיגה בכל הנוגע לטיפול בעניינו של מנדלבליט. בימים האחרונים עדכנתי את הגורמים הרלוונטיים בדבר כוונתי להעמיק חקר בנושא בטרם אשיב לפנייה". אלדד אף פנה למבקר המדינה מתניהו אנגלמן בבקשה שיחדש את הבדיקה בנוגע לחלקו של מנדלבליט בפרשת הרפז, אך בסביבת המבקר העריכו כי קלושים הסיכויים שבדיקה כזו תיפתח.

 

בעתירה שהוגשה הבוקר לבג"ץ על ידי כמה עורכי דין, המיוצגים על ידי עוה"ד יוסף בנקל, נתי אגמון ולידר קופרשמידט טל ממשרד שבלת ושות', תקפו העותרים את החלטתו של השר אוחנה להאריך את מינויו הזמני של מ"מ פרקליט המדינה – עו"ד אלדד.

 

העותרים טענו כי הארכת מינויו של מ"מ פרקליט המדינה על ידי שר משפטים שמונה על ידי ממשלת מעבר חריגה בקיומה, בניגוד לעמדת היועמ"ש וחרף הביקורת העזה שזה הטיח על תפקודו בפועל של ממלא המקום - הינה החלטה הלוקה בחוסר סבירות קיצוני.

 

העותרים עומדים על כך כי עקב העובדה שראש הממשלה נאשם בפלילים ומשפטו עתיד להיפתח בזמן הקרוב, הרי שהלכה למעשה עתידו המקצועי של מ"מ פרקליט המדינה נתון בידי גורם פוליטי, אשר המערכת בראשה מ"מ פרקליט המדינה עומד מנהלת נגדו הליך משפטי.

 

העותרים - עוה"ד עירית אדרי, עמית בכר, גיא גיסין, נדב ויסמן, גיא כשר, ברוריה לקנר, אופיר נאור, רונן קנטור, ריצ'ארד רוברטס ואמיר שרף - טוענים כי בפרט "בנסיבות החריגות שבפנינו, אין לאפשר ביצוע מחטף פסול במינוי תפקיד כה בכיר ורגיש במערכת אכיפת החוק, ויש לפסוע בדרך המלך: בחירת פרקליט מדינה קבוע באמצעות ועדת איתור בראשות היועמ"ש, לאחר כניסתו לתפקידו של שר המשפטים החדש".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דוברות משרד משפטים
מ"מ פרקליט המדינה דן אלדד
צילום: דוברות משרד משפטים
מומלצים