שתף קטע נבחר

 

מנגנון החילופים בין נתניהו לגנץ אושר בקריאה ראשונה

מליאת הכנסת אישרה בקריאה ראשונה את התיקונים ל"חוק יסוד: הממשלה" שיאפשרו את הקמת ממשלת נתניהו-גנץ. לחקיקה הוכנס סעיף ולפיו נתניהו יוכל לכהן עד פסק דין חלוט, כלומר עד אחרי הליכי הערעור. לפיד, שותפו לשעבר של יו"ר כחול לבן, תקף: "מרמים את הציבור ואת בג"ץ"

 

קריאה ראשונה: אושר מנגנון החילוף בין נתניהו לגנץ    (צילום: ערוץ כנסת)

קריאה ראשונה: אושר מנגנון החילוף בין נתניהו לגנץ    (צילום: ערוץ כנסת)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

למרות הביקורת ולוח הזמנים הצפוף: מליאת הכנסת התכנסה היום (חמישי) לדיון מיוחד כדי לאשר בקריאה ראשונה את התיקונים ל"חוק יסוד: הממשלה" שיאפשרו את הקמת ממשלת האחדות בהתאם להסכם הקואליציוני בין הליכוד לכחול לבן. תיקון החוק, שמגדיר את מנגון החילופים בראשות הממשלה בין בנימין נתניהו לבני גנץ, אושר ברוב של 72 תומכים ו-31 מתנגדים. 

מליאת הכנסת אישרה בקריאה ראשונה את התיקונים ל
נתניהו במליאת הכנסת(צילום: שמוליק גרוסמן, דוברות הכנסת)

מליאת הכנסת אישרה בקריאה ראשונה את התיקונים ל
גנץ בישיבת המליאה(צילום: שמוליק גרוסמן, דוברות הכנסת)

מליאת הכנסת אישרה בקריאה ראשונה את התיקונים ל
(צילום: שמוליק גרוסמן, דוברות הכנסת)

מליאת הכנסת אישרה בקריאה ראשונה את התיקונים ל
(צילום: שמוליק גרוסמן, דוברות הכנסת)

מי שהיה שותף להנהגת כחול לבן עד לא מזמן, יו"ר יש עתיד יאיר לפיד, האשים בנאום במליאה כי שתי המפלגות מרמות גם את הציבור וגם את בג"ץ: "ההסכם שכחול לבן מציגים כעת, לכאורה בצוק העיתים, נכתב בספטמבר. לא הייתה קורונה".

 

התיקונים שהובאו למליאה התאפשרו לאחר מספר מצומצם של דיונים מרתוניים שהתקיימו כדי להכין את הצעות החוק להצבעה במליאה - ובשיאם דיון שנמשך 17 שעות ברציפות בוועדה שהוקמה לצורך הליכי החקיקה, ועורר ביקורת נוקבת מצד האופוזיציה.

 

לוח הזמנים הקצר עד סיום המנדט להרכבת ממשלה שניתן לכנסת ב-7 במאי הוא שדוחק את הקואליציה המתגבשת לסיים מהר ככל הניתן את הליכי החקיקה עד למועד הזה. אחריו, המנדט יוכל לעבור לנתניהו אם יגיש 61 חתימות לפרק זמן של 14 יום נוספים.

חתימה על ממשלת אחדות ()
החתימה על ההסכם בין נתניהו לגנץ

במסגרת התיקונים שהובאו היום למליאה, ביקשו בליכוד ובכחול לבן לאשר את מנגנון הרוטציה שנבנה לטובת האחדות תוך השבעת ממשלת חילופים. יו"ר הליכוד וראש הממשלה בנימין נתניהו ויו"ר כחול לבן בני גנץ יושבעו יחד, במנגנון שעוד לא היה כמוהו בישראל - כאשר הכהונה של גנץ לאחר 18 חודשים תיכנס לתוקפה באופן אוטומטי.

 

במסגרת תיקון החקיקה הוכנס גם סעיף ולפיו רק הכנסת ברוב של 61 ח"כים תוכל להעביר את נתניהו מכהונתו אחרי הרשעה בעבירה שיש עמה קלון. משמעות הדבר היא שאם לא יהיו בכנסת 61 חברי כנסת שיתמכו בפיטוריו, הוא יוכל להמשיך לכהן עד פסק דין חלוט בעניינו - כלומר גם אחרי הרשעה ועד אחרי הליכי הערעור. זאת למרות שיהיה במעמד של ממלא מקום ראש ממשלה ולא ראש ממשלה בפועל.

 

לפיד: "אני מכיר את ההסכם הזה מספטמבר"    (צילום: ערוץ כנסת)

לפיד: "אני מכיר את ההסכם הזה מספטמבר"    (צילום: ערוץ כנסת)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

לאחר מכן התבקשה מליאת הכנסת לאשר את החוק שנועד לשנות את יחידת המימון כדי שחברי הכנסת צביקה האוזר ויועז הנדל, שהתפלגו מסיעת תל"ם של משה (בוגי) יעלון שהייתה חלק מכחול לבן והקימו את סיעת "דרך ארץ", יקבלו מימון כמו כל סיעה אחרת בכנסת.

 

בנוסף, אישרה מליאת הכנסת בקריאה ראשונה סעיף הנועד לסייע לפיצול של סיעת דרך ארץ של יועז הנדל וצביקה האוזר. הסעיף קובע כי אם טרם כינון הממשלה קמה סיעה חדשה שהתפלגה כדין, במקרה שההתפלגות היא של קבוצה של שני חברי הכנסת לפחות, שהם שליש ממספר חברי הסיעה לפחות, מסיעה שהיא עצמה קמה עקב התפלגות, תהיה הסיעה החדשה זכאית למימון ההוצאות השוטפות בכנסת.

 

ברקע הליכי החקיקה הודיעו במפלגת ימינה, שאיתה עוד לא נחתם הסכם קואליציוני ואף לא הושגו הבנות לגבי תיקים וקווי יסוד, כי לא יגיעו להצבעה. זאת עד אשר בג"ץ ימסור את עמדתו בנוגע לעתירות שהוגשו סביב חלק מסעיפי ההסכם - שאם יתקבלו, עשויות להוביל לבחירות נוספות.

 

בנאומו במליאה במהלך הדיון אמר לפיד: "הקשבתי להסברו המלומד של ח"כ גינזבורג על זה שבגלל צוק העיתים ומשבר הקורונה נכתב ההסכם הזה. יש טיפה בעיה – אני מכיר את ההסכם הזה והוא נכתב בספטמבר. לא היה קורונה. יותר מזה, אנחנו שילמנו לאבי ליכט, הייתי לצערי אחד מהאנשים שהביאו את התשלום כדי שהוא יכתוב את זה, ואנחנו הצלחנו לפסול את זה כי אני אמרתי שלא נכנסים מתחת לראש ממשלה עם שלושה כתבי אישום".

 

לפיד תקף: "אתם רוצים למכור לציבור שטויות כאילו זה אתם הלכתם להסכם הזה בגלל הקורונה - תמכרו שטויות. למה אתם מוכרים את זה לנו שהיינו שם? אני מכיר כל שורה בהסכם הזה כי הוא נכתב אחרי בחירות ספטמבר. בספטמבר לא היה קורונה, לא היה מצב חירום, לא היה משבר כלכלי, לא היה משבר בריאותי. מה שנכון, כבר אז היו אנשים בכחול לבן שנורא רצו לזחול לממשלה של נתניהו ועכשיו ניתן להם התירוץ".

יאיר לפיד (צילום: שמוליק גרוסמן, דוברות הכנסת)
לפיד, היום במליאת הכנסת(צילום: שמוליק גרוסמן, דוברות הכנסת)

לדבריו, "ביקשתי שילכו להביא לי בזמן ששמעתי את ההסברים של גינזבורג את תשובת כחול לבן לבית המשפט העליון למה מקימים את הממשלה ומה מטרתה - ונאמרו שם מילים שוברות לב: 'בתקופת החירום שבה נמצאת מדינת ישראל, מבקשים הצדדים כי הממשלה תמקד את כל משאביה לצורך מאבק במשבר הבריאותי, כלכלי, חברתי, ולא תפזר את משאביה על דברים אחרים למעט אם נדרש הדבר'".

 

הוא הוסיף: "כל משאביה, 36 שרים ו-16 סגני שרים. כל משאביה, זה המשאבים שהם צריכים, 900 מיליון שקל שזה יעלה. אני כבר לא מדבר על זה שמקימים פה מפלצת ביורוקרטית שתמשיך להתעלל בעסקים הקטנים. כאמור כל זה נכתב בספטמבר.

 

"אני אגיד לכם עוד דבר, מרמים גם את הציבור וגם את הציבור וגם את בג"ץ כשאומרים לו שהברירה היא בחירות רביעיות. מונח על שולחן הכנסת מתווה ההקפאה. מתווה ההקפאה אומר שיוצאים להקפאה של שישה חודשים. שוב מתוך החדר, זה אושר בקוקפיט על ידי בני גנץ, על ידי גבי אשכנזי, שאמרו שזה רעיון מצוין".

 

הפגנה מול בג"ץ: "בושה, איראן זה כאן"

במקביל, כ-150 פעילי ימין הפגינו מול בית המשפט העליון בירושלים בעקבות מה שהם מכנים "התערבות פסולה של בג"ץ בדיון בשבוע הבא שיעסוק בהסכמים לכינון ממשלת אחדות לאומית" - בעקבות כוונת בג"ץ לדון בסעיפי ההסכם הקואליציוני ובמינוי ראש ממשלה שנגדו הוגש כתב אישום.

 

ההפגנה מול בג"ץ: "העם דורש צדק משפטי"    (צילום: תנועת "אם תרצו")

ההפגנה מול בג"ץ: "העם דורש צדק משפטי"    (צילום: תנועת "אם תרצו")

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

בין הקריאות שהושמעו: "גונבים לנו את הדמוקרטיה", "איראן זה כאן", "העם הוא הריבון", "אתם בושה", "עוצרים את ההפיכה השיפוטית" וכן "אומרים לא למפלגת בג"ץ".

 

פרופ' טליה איינהורן, שהשתתפה בהפגנה, אמרה כי: "בגבעת רם קמה מפלגת בג"ץ. רק אצלנו בבג"ץ אין כללים נוקשים לגבי זכות עמידה. רק אצלנו כל נושא הוא שפיט - כלכלי, ביטחוני ואפילו לאפשר הגירה לתוך ישראל. רק אצלנו הרשות השופטת מבקשת לכפות עלינו את ערכיה, ודבר זה כולל התעלמות מן החוק כמו חוק יסוד הממשלה. אני קוראת לבג"ץ לדחות את העתירות".

 

מתן פלג, יו"ר תנועת "אם תרצו", אמר בהפגנה כי "שופטי בג"ץ העמידו עצמם כמושלי-על של מדינת ישראל וחובה על כל אזרח לזעוק על כך. הגענו למצב שבו נבחרי ציבור לא מסוגלים לסיים מו"מ מפני שכל הזמן נשאלת השאלה אם החלום הציוני אשר שאף לעצמאות יהודית במדינה דמוקרטית הולך ונגוז בגלל אותם שופטים אנטי-דמוקרטיים אשר מנותקים מן העם. על שופטי בג"ץ לזכור שפה זה לא איראן".


פורסם לראשונה 30/04/2020 13:56

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שמוליק גרוסמן, דוברות הכנסת
ראש הממשלה נתניהו במליאת הכנסת עם מסכה
צילום: שמוליק גרוסמן, דוברות הכנסת
מומלצים