שתף קטע נבחר

יום הניצחון - 'חג עם דמעות בעיניים'

ה-9 במאי, יום ניצחון בעלות הברית על צבא היטלר בשנת 1945, הפך ליום חג שמצוין ברחבי העולם וביתר שאת בבריה"מ לשעבר. תאריך מכונן זה נחרט עמוק בזיכרון הקולקטיבי של תושבי בריה"מ לשעבר, ועלה יחד איתם ארצה לישראל. עם זאת, רובנו עדיין לא מכירים את הסיפורים מאחוריו. צפו

כמיליון וחצי יהודים לחמו במדי צבאות בעלות הברית נגד הנאצים, חצי מיליון מתוכם היו חיילי וחיילות הצבא האדום. 167 אלף קצינים, 334 אלף חיילים ומלחים ו-49 אלף בפלוגות הפרטיזנים. אלפים מהגיבורים והגיבורות הללו עלו לישראל, אלה הם הוטרנים - ותיקי מלחמת העולם השנייה, הסבים והסבתות שלנו.

 

ה-9 במאי, יום ניצחון בעלות הברית על צבא היטלר בשנת 1945, הפך ליום חג שמצוין ברחבי העולם וביתר שאת בבריה״מ לשעבר. תאריך מכונן זה נחרט עמוק בזיכרון הקולקטיבי של תושבי בריה"מ לשעבר, ועלה יחד איתנו ארצה לישראל.

 

מהו יום הניצחון? צפו בסרטון שהופק במסגרת מיזם: 'הלו"ז העברי – קובעים מועדים לדורות' מבית סנונית, מיזם להכללת מועדים בעלי משמעות ותוכן יהודיים ממסורות קהילות ישראל, בתוך מעגל השנה הישראלי:

 

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

למרות שלולא לחימתם עד אותו יום במאי 1945, ככל הנראה לא היתה מתרחשת במאי 1948 הכרזת העצמאות, דווקא כאן במדינת היהודים, מרבית החברה הישראלית כמעט לא יודעת דבר על הקשישים עטורי המדליות שמתהלכים ברחובות במצעדים החגיגיים מדי 9 במאי.

 

מכירים שם של וטרן או וטרנית?

75 שנים מאותו מועד היסטורי מכונן, ו-30 שנים מאז העלייה הגדולה, הסבים והסבתות שלנו עדיין נעדרים מפנתאון הגבורה הישראלי. חשבו לרגע על שם אחד של וטרן או וטרנית גיבורים שאתם מכירים?

 

וטרנים חוגגים את יום הניצחון  ()
כחצי מיליון יהודים ויהודיות לחמו במדי הצבא האדום נגד הנאצים

 

אבל אל נא תטעו, למרות האווירה החגיגית מדובר על 'חג עם דמעות בעיניים', השכול לא פסח על אף אחד מהבתים בקהילות היהודיות בבריה"מ וזהו גם יום זיכרון על אלו שאיבדנו. 2.7 מיליון יהודים נרצחו בתקופת השואה בשטחי ברית המועצות לשעבר ו-200 אלף יהודים חיילי הצבא האדום לא שבו מהמלחמה "הפטריוטית הגדולה" כפי שכינו אותה הסובייטים.

 

בעוד שנתוני ההשמדה הושתקו והוסתרו על ידי השלטונות הסובייטיים, יום הניצחון היה יום זיכרון לגיטימי, וזכרונות שואת יהודי בריה"מ נוקזו לתוכו. מדי שנה, אנו זוכרים את אלו שאבדו וחוגגים עם אלו שניצחו.

 

נעדרים מהסיפור הישראלי

גם אנחנו נכדיהם, במשך שנים, לא הכרנו מספיק את סיפורם. מעולם לא למדנו על כך בבתי הספר, לא שמענו סיפורי קרב בשירות הצבאי או על מעשי הגבורה במשלחות לפולין, וגם, לא תמיד הזדמן לנו לשאול בזמן. כעת, משהתבגרנו וזהותנו התעצבה כישראלים דוברי רוסית, הבנו שמשהו חסר - התרבות והסיפור שלנו נעדרים מהסיפור הישראלי המשותף.

 

וטרנים חוגגים את יום הניצחון  ()
מזמינים 'לנער את האבק' ולספר את סיפור הגבורה הנשכח

 

כדי להפוך את התרבות וסיפור יוצאי בריה"מ לחלק בלתי נפרד מהתרבות הישראלית, הקמנו את קבוצות "הבריגדה התרבותית" ו"דור 1.5". ב-2016 יזמנו לראשונה את "מבצע וטרן" במהלכו קראנו לחברה הישראלית 'לנער את האבק' ולספר את סיפור הגבורה הנשכח של הסבים והסבתות הווטרנים גיבורי מלחמת העולם השנייה. אך זה לא מספיק - הגיע הזמן ללמד על גבורתם ולגלות את סיפור השואה בו ניצחנו!

 

בשנת 2017 התקבל בכנסת ישראל חוק יום הניצחון על גרמניה הנאצית ובה מצוין באופן מפורש שעל בתי הספר, הצבא ומוסדות ציבור לציין את יום הניצחון. חוקים לחוד ומעשים לחוד, בחלוף שלוש שנים נראה עדיין כי החברה הישראלית לא יודעת כיצד לגשת ללימוד הנושא שהודר זמן רב כל כך.

 

וטרנים חוגגים את יום הניצחון  ()
להנגיש את מורשת הגיבורים והגיבורות שניצחו את הנאצים

 

ולכן, החלטנו לסייע ולהנגיש את מורשת הגיבורים והגיבורות שניצחו את הנאצים. בשיתוף מיזם "הלו"ז העברי - קובעים מועדים לדורות" מבית סנונית מיסודה של האוניברסיטה העברית, שפועל להכללת מועדים יהודיים ממסורת קהילות ישראל בתוך מעגל השנה הישראלי, יצרנו את הסרטון שלמעלה וחוברת מידע שמסבירים את מהות החג. זאת מתוך זווית הראיה של הלוחמים והלוחמות, נכדים, נינים ואנשי תרבות ומחקר.

 

"גיבורים על הקו"

השנה, לראשונה, עקב האיום הבריאותי לוטרנים ומשפחותיהם בוטלו המצעדים החגייגים. כדי לא להותיר את הווטרנים לבד, כחלק מיוזמת "גיבורים על הקו" עשרות מתנדבים יצלצלו לוטרנים גיבורים וגיבורות, לברך בברכת "סדניום פאבדי".

 

וטרנים חוגגים את יום הניצחון  ()
נכד וסבא אוחזים בתמונת הסב כשהיה חייל בבריה"מ

 

במוצ"ש ה-9 במאי בשעה 21:00, ישודר טקס יום ניצחון וירטואלי בפייסבוק ובזום, בהשתתפות תנועת בני עקיבא, הנוער העובד והלומד, רשת גרעינים קהילתיים של יהודי קווקז "מדור לדור", דרך כפר, הבריגדה התרבותית, דור 1.5, מיזם הלו"ז העברי ומרכז תרבות ופנאי "גולה", כולם  מוזמנים להצטרף ולהרחיב את סיפורנו המשותף.

 

וטרנים חוגגים את יום הניצחון  ()
בחגיגות יום הניצחון טרום הקורונה

 

ביום ראשון, ה-10 במאי, נקיים את ה"שיירות לגיבורים.ות" - שיירה של עשרות מכוניות מתנדבים יחצו את ירושלים, יעצרו במקבצי דיור הקשישים ויחגגו עימם את יום הניצחון, במרחק בטוח במרפסות, בשירת שירי ניצחון וחלוקת פרחים. בשיתוף משרד העלייה והקליטה, עיריית ירושלים וארגוני הווטרנים.

 

יום הניצחון יכול להוות בסיס ישראלי ויהודי רחב ומשותף לכולנו - אם רק נלמד להכיר אותו!

"סדניום פאבדי".

 

  • הכותבת פולה ברקן היא יזמת חברתית, ממובילות הבריגדה התרבותית . עוסקת בזהותם היהודית המורכבת של ישראלים יוצאי בריה"מ.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מדליות שהורווחו בגבורה ומאמץ רב
בחגיגות יום הניצחון טרום הקורונה
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים