גובר הלחץ על ביידן בפרשת התקיפה המינית
טארה ריד, שעבדה בלשכת ביידן בשנות ה-90, טוענת שהצמיד אותה לקיר ותקף. בקמפיין של המועמד הדמוקרטי לנשיאות מכחישים, הוא לא מגיב ישירות: "פעלתי למען נשים". במחנה סנדרס יש שדורשים מביידן: "ותר על המועמדות". ביקורת על התקשורת הליברלית: "השתהתה בדיווח על התלונה"
ארה"ב בוחרת 2020 – סיקור נרחב ב-ynet:
- ביידן מעריך: טראמפ ינסה לדחות את הבחירות
- המלכוד הסיני של טראמפ / פרשנות
- קמאלה ועוד 9: המרוץ לסגנית הנשיא
- המרוץ לנשיאות: זה טראמפ, ביידן והקורונה
ריד, נזכיר, טוענת שביידן תקף אותה ב-1993, כשהיא הייתה עובדת זוטרה יחסית, בת 29, והוא היה חבר הסנאט האמריקני מטעם מדינת דלאוור. צוות הקמפיין של ביידן דחה את הטענות, אבל הוא עצמו טרם הגיב עליהן ישירות. בימים האחרונים מדגישים כלי תקשורת שמרניים בארה"ב, ובראשם ערוץ "פוקס ניוז", כי כלי תקשורת ליברליים השתהו תחילה בדיווח על הפרשה ונמנעו מלהבליטה.
הפעם הראשונה שבה השמיעה ריד את הטענות החמורות הייתה בריאיון בסוף מרץ לפודקסט של קייטי הלפר, תומכת נלהבת של ברני סנדרס, מי שהיה יריבו הגדול של ביידן בפריימריז הדמוקרטיים לנשיאות. ריד אמרה שהתקיפה אירעה במסדרון בגבעת הקפיטול: "היינו לבד, וזה היה הדבר הכי מוזר בעולם. לא היו, כאילו, חילופי דברים, באמת, הוא פשוט הצמיד אותי לקיר. הידיים שלו היו עליי ומתחת לבגדים שלי, וכן, הוא ירד לאורך החצאית שלי ואז עלה למעלה בתוכה והחדיר אליי את האצבעות שלו. הוא נישק אותי באותו הזמן". לדברי ריד היא חמקה מביידן, והוא אמר לה: "בחייך, שמעתי שאת מחבבת אותי". ריד העידה: "עבורי הכול התנפץ ברגע הזה".
מאז העדות הזו סיפרה ריד את הדברים לכלי תקשורת אמריקניים אחרים, ובתחילת אפריל היא הגישה תלונה במשטרת וושינגטון – אך לא ציינה בה את שמו של ביידן. לאתר החדשות השמרני Washington Examiner אמרה כי הגישה את התלונה כדי להראות שהיא רצינית. לדברי ריד היא ניסתה להגיש תלונה נגד ביידן בתוך הקונגרס כבר ב-1993, אבל אז גורמים בצוות של ביידן נקטו צעדים נגדה כדי להניאה מהמהלך, ובין השאר הרחיקו אותה לחדר נטול חלונות וקיצצו בסמכויותיה.
ריד, יש לציין, הייתה אחת משבע נשים שטענו בתחילת 2019 כי ביידן נגע בהן בעבר באופן בלתי הולם. ריד טענה אז כי ליטף את צווארה ושיחק בשערה, וכי אנשים בסביבת ביידן אמרו לה שהוא חושב שיש לה רגליים יפות ושהיא צריכה להגיש משקאות באירוע של הלשכה. הוא מצדו טען אז בתגובה על האשמות הנשים כי אם פעל שלא כשורה – הרי שעשה את הדברים בתמימות וללא כוונה מינית, והבטיח לכבד יותר את "המרחב הפרטי של אנשים" להבא. אלא שבהמשך, בחודש שעבר, הציגה כאמור ריד טענות חמורות בהרבה נגד ביידן.
נגד העיתונאים: "עם קבאנו לא חיכיתם"
בשבועות הראשונים שלאחר העדות של ריד על התקיפה המינית העיסוק בה היה בעיקר מצד גולשים עצמאים – רפובליקנים ודמוקרטים – ברשתות החברתיות. רק בימים האחרונים הוא מקבל מקום יותר ויותר מרכזי בכלי התקשורת הבולטים בארה"ב. כלי התקשורת הליברלי הגדול הראשון שעסק בנושא היה "ניו יורק טיימס". החודש פרסם כתבה שבה דיווח כי שוחח עם ריד כמה פעמים, וכי יצר קשר גם עם חבריה ועם אנשים שעבדו עם ביידן בתחילת שנות ה-90.
לפי העיתון, שום איש צוות של ביידן מאותה העת לא אישר את דבריה של ריד, ולא נמצאה תשתית לטענה שהוא נהג שלא כשורה. מנגד, חברה של ריד טענה כי זו סיפרה לה על התקיפה-לכאורה בזמן אמת, וחברה אחרת העידה שריד סיפרה לה בשנת 2008 שעברה חוויה טראומטית כשעבדה בלשכתו של ביידן. גם אחיה של ריד העיד שסיפרה לו על שאירע. ריד, יש לציין, מודה כי היא תומכת של סנדרס, אבל מכחישה שהתלונה נובעת ממניעים פוליטיים או שאנשי טראמפ – ואפילו רוסיה, בניסיון אולי להתערב שוב בבחירות בארה"ב – יצרו איתה קשר.
הטענות נגד ביידן והעיסוק הגובר בהן הובילו חלק מהתומכים של סנדרס – שהיה המועמד האחרון שנותר בפריימריז מול ביידן ופרש מהמרוץ רק כשנראה היה שלא נותר לו עוד סיכוי לנצח – לקרוא לביידן לוותר על המועמדות לנשיאות. "מתוך כבוד לשורדוֹת ולמען ארצנו הוא צריך לפרוש מהמרוץ", טענה קלייר סנדברג, שהייתה בעבר בכירה בקמפיין סנדרס.
ביקורת הפנו מתנגדי ביידן בשבועות האחרונים גם לכלי תקשורת ליברליים, שלדבריהם התמהמהו מאוד בדיווח על הפרשה. תומכים של סנדרס טענו בין השאר כי "ניו יורק טיימס", שהשקיע 19 יום בתחקיר בעניין, השתהה בכוונה עד שסנדרס יפרוש מהפריימריז הדמוקרטיים – ורק אז פרסם את התחקיר. התחקיר אמנם אינו מבסס את דבריה של ריד, ויש אף מי שיטענו כי הוא מחליש אותם, אבל לדברי מבקריו של ביידן עצם ההימנעות מהעלאת הנושא לסדר היום ביתר שאת סייעה לו. מבקרי העיתון טענו כי כאשר עלו האשמות דומות נגד אישים אחרים במערכת הפוליטית ובמערכת אכיפת החוק, למשל שופט בית המשפט העליון ברט קבאנו, מיהר העיתון לפרסמן, מבלי להמתין לבירורים נוספים שאולי היה ראוי להמתין להם.
ביידן למען הנשים: "חוללתי מהפכה"
לפי שעה, כאמור, ביידן בן ה-77 עצמו לא התייחס ישירות להאשמות של ריד, בת 56 כיום. בסביבתו הסתפקו בהודעה ההכחשה של צוות הקמפיין, שבה נמסר כי הדברים שריד טוענת שקרו "לחלוטין לא התרחשו".
אבל אתמול, במה שנראה כניסיון להדוף בעקיפין את הביקורת עליו, שב ביידן והדגיש את פעילותו למען הקורבנות של התעללויות. כשנשאל באירוע בחירות – שבשל מגפת הקורונה נערך באופן מקוון – על ההעמדה לדין של מי שביצעו עבירות בזמן שירותם הצבאי, כולל מעשי אונס, אמר: "כפי שאתם יודעים, אני ניסחתי וקידמתי את חוק האלימות נגד נשים, שחולל מהפכה באופן שבו ארה"ב ממצה את הדין עם התוקפים ותומכת בניצולים". הוא הדגיש גם שכסגן הנשיא פעל למען קורבנות של תקיפות מיניות בצבא.
קשה היה להתעלם מהעובדה שדבריו של ביידן נאמרים כשברקע גוברת הסערה סביב טענותיה של ריד. בימים האחרונים מאפילות בתקשורת האמריקנית האשמותיה של ריד על עניינים אחרים וחיוביים הנוגעים לביידן, כגון השאלה במי יבחר לסגניתו במרוץ לנשיאות. ביידן הבטיח במהלך הפריימריז שיבחר אישה שתכהן כסגנית הנשיא אם ייבחר בנובמבר, והוא צפוי לקבל החלטה בחודשים הקרובים.
הנשיא טראמפ טרם נכנס לעובי הקורה בפרשה הזו, אבל מנהל הקמפיין שלו, בראד פרסקייל, כבר מציף את עמוד הטוויטר שלו בהתבטאויות הלועגות לביידן בשל טענותיה של ריד. טראמפ עצמו, נזכיר, הואשם לאורך השנים על-ידי שורה ארוכה של נשים בתקיפות מיניות ובהתנהגות מינית בלתי הולמת. בין הטענות שהשמיעו נגדו נשים – גם טענה לאונס.
קלינטון תומכת, מישל תהיה הסגנית?
ובצל הדברים האלה, הקמפיין של ביידן נמשך, הגם שבאופן מקרטע בלבד: מגפת הקורונה מונעת ממנו לקיים אירועי בחירות של ממש ומרחיקה אותו מצמרת סדר היום התקשורתי. שלשום הצטרפה מועמדת הדמוקרטים לנשיאות ב-2016 הילרי קלינטון למכריזים רשמית על תמיכתם בביידן, אחרי שהנשיא לשעבר ברק אובמה וכל יריביו הגדולים של ביידן בפריימריז, בהם סנדרס ואליזבת וורן ממחנה השמאל, כבר עשו זאת.
כשברקע ההשערות בנוגע לזהות הסגנית שיבחר לו ביידן, בשבועיים האחרונים שב ועולה בתקשורת האמריקנית שמה של הגברת הראשונה לשעבר מישל אובמה כמי שיכולה להיות בחירה טובה עבור ביידן בשל הפופולריות העצומה שלה בארה"ב. בסקרים של מכון "גאלופ" בשנים 2018 ו-2019 היא נבחרה לאישה הנערצת ביותר על האמריקנים.
השבוע הצהיר ביידן כי היה בוחר בה לסגניתו "בתוך שנייה" – אם רק היה חושב שהיא מעוניינת בתפקיד. "היא מבריקה, היא מכירה את העניינים, היא ממש אישה מצוינת. בני הזוג אובמה הם חברים נהדרים", אמר ביידן, "אבל אני לא חושב שיש לה רצון כלשהו לגור שוב בבית הלבן".