מחאה על הרס מבנים ביצהר: "זוג נדרש להתפנות תוך דקות"
תושבי ההתנחלות מוחים על הריסת ביתם של אלישבע ואורי פייג, שהתגוררו בשכונה מרוחקת מגבעת "קומי אורי". השניים טענו: "לא קיבלנו אזהרה, בטוחים שהייתה טעות". גורמי ביטחון: "הבית נבנה באופן לא חוקי". ראש מועצת שומרון: "לא מראים את אותה בהילות בהרס בתי ערבים"
ככל שעוברים הימים מאז הריסת המבנים באזור יצהר שבשומרון,
יותר ויותר תושבים מביעים את מחאתם ומנסים לסייע לאלה שפונו. עיקר תשומת הלב מופנית להריסת ביתם של בני הזוג אלישבע ואורי פייג - שכן השניים התחתנו לפני פחות משנה והתגוררו בבית בשכונת "תקומה", שמרוחקת מגבעת "קומי אורי" שבה התרכזו נערי הגבעות.
"אנחנו מרגישים חסרי אונים, בטוחים שהייתה טעות", אמרו השניים. לדברי אלישבע, "אני לא מבינה למה לא קיבלנו אזהרה מראש. כך היינו יכולים לארוז ולארגן הציוד שלנו". בעלה אורי הוסיף כי "בחרנו בכוונה לגור בשכונה שקטה, שמיושבת כבר כ-20 שנה, ללא אירועים ביטחוניים חריגים ובטח ובטח שללא פינויים. לא העלנו בדעתנו שסכנת חורבן וגירוש מרחפת מעל ראשנו".
הבית שבו התגוררו בני הזוג נמצא בבעלות של אדם אחר, שאינו מתגורר ביצהר. חברים ומכרים פתחו אתמול בפרויקט מימון המונים לבני הזוג, ובמקביל שיגר חבר הכנסת יואב קיש מהליכוד מכתב למתאם פעולות הממשלה בשטחים, האלוף כמיל אבו רוקון, ובו ביקש הסברים להריסת הבית. קיש כתב כי "אל לשכתי הגיעה פניית ציבור מאת אורי פייג, שאמר כי הבית שבו הוא מתגורר יותר משלושה חודשים נהרס על-ידי צה"ל ומשטרת ישראל - ללא שהוצג בפניו כל צו בזמן או בטרם ביצוע ההריסה, אלא רק אזהרה מילולית כי עליהם לפנות את כל רכושם תוך חמש דקות. פייג אמר כי לאורך כל התקופה שבה התגורר בבית, לא קיבל דרישה לפנותו".
גורמים במערכת הביטחון מסבירים כי על ביתם של בני הזוג הוצא צו הפסקת עבודה. לדבריהם, הבית נבנה באופן בלתי חוקי, ולכן נהרס. הרקע להריסת המבנים הוא התגברות מעשי התג מחיר שביצעו נערי הגבעות באזור, ובעיקר השלכת בקבוק התבערה לעבר ניידת משמר הגבול לפני כחודש. ביישוב גינו את האירוע והתחילו לפעול מול הנערים, וחלקם אף הורחקו מהאזור. במערכת הביטחון מתייחסים לאירוע באופן חמור, למרות שעדיין אין קצה חוט בחקירה.
במקביל, הבוקר (חמישי) הגיעו כוחות משטרה רבים לשטח שבו היה היישוב חומש בשומרון, והרסו בו את ישיבת חומש - בהם מבנים ששימשו את בחורי הישיבה ללימוד וכפנימייה. ישיבת חומש פעלה במשך יותר מ-12 שנים. בעבר הלא רחוק ביקרו בישיבה חברי כנסת ושרים, שהוזמנו אליה על-ידי מועצה האזורית שומרון.
ראש המועצה יוסי דגן אמר כי "אני לא מצליח להבין את הבהילות להרס ישיבה, בוודאי בתי מגורים, דווקא בימים שבהם כולם נדרשים להסתגר בבתיהם - ובוודאי כאשר לא נראית אותה בהילות להרוס בתי ערבים לא חוקיים באותו אזור בדיוק".
"משהו לא טוב קורה כאן", הוסיף דגן. "ואני קורא לשר הביטחון נפתלי בנט להידרש לנושא הזה באופן מיידי. רק בשבוע האחרון נמצאה מוטיבציה יוצאת דופן בקרב כוחות הביטחון, שהרסו מבנים בארבעה יישובים שונים ביהודה ושומרון. אני מחזק מכאן את חלוצי ישיבת חומש הגיבורים, העומדים על משמר אדמות ארצנו, ובגופם משמרים את הקשר ליישובים בצפון השומרון שנעקרו ביד זדונית (במסגרת ההתנתקות)".
על פינוי בני הזוג אמר דגן: "זהו צעד לא ברור. הם אנשים נורמטיביים שעברו לכאן רק לפני זמן מה. בכלל, ביישוב יצהר מגנים כל פגיעה בחיילים ושוטרים, ופועלים למיגור התופעה. מדובר ביישוב שבו מספר תורמי הכלה הוא הגדול ביותר בארץ ביחס לכמות התושבים".
הריסת הבתים בשבוע שעבר הובילה לעימותים בין נערי גבעות לכוחות הביטחון, במהלכם נוקבו צמיגים של שני רכבי מג"ב בסמוך למאחז "קומי אורי". הכוחות הגיעו כדי למנוע מהמתיישבים לשוב למאחז שפונה, ולהקים מחדש את המבנים שנהרסו. במקום החלה התפרעות שבמהלכה ניזוקו הג'יפים. המאחז עצמו הוכרז כ"שטח צבאי סגור".