המודיעין בארה"ב: הנגיף לא נוצר במעבדה בסין
בהודעה מטעם האחראי על המודיעין האמריקני נמסר שמסקנתו היא שנגיף הקורונה התפתח בטבעיות – ולא הונדס גנטית. עדיין נבחנת האפשרות שהוא התפשט בשל תאונה במעבדה בווהאן. דיווח: בממשל טראמפ לחצו "לצוד" מידע שהנגיף אכן נוצר במעבדה. מנהל המעבדה: "לא יכולים לייצר נגיפים"
המודיעין האמריקני סבור שנגיף הקורונה לא נוצר על-ידי בני אדם או הונדס גנטית במעבדה. כך הודיע אחר הצהריים (ה') משרד מנהל המודיעין הלאומי, הגוף האחראי על כלל סוכנויות המודיעין של ארה"ב. בהודעה הודגש כי למרות המסקנה הזו, המודיעין האמריקני ממשיך לבחון את האפשרות שהנגיף התפשט לעולם בשל תאונה במעבדת הנגיפים בעיר ווהאן.
הקורונה, טראמפ וסין – עוד בנושא:
טראמפ: "סין תעשה הכל כדי שאפסיד בבחירות"
1,500 זני נגיפים: על המעבדה בווהאן
מנהל המעבדה: "אין לנו יכולת לייצר נגיפים"
"קהילת המודיעין מסכימה עם הקונצנזוס המדעי שהנגיף לא נוצר על-ידי אדם או הונדס גנטית", נמסר. "קהילת המודיעין תמשיך לבחון בנחישות את המידע והמודיעין שמתקבלים, על מנת לקבוע אם ההתפרצות החלה באמצעות מגע עם חיות שנדבקו או אם כתוצאה מתאונה במעבדה בווהאן".
ההודעה הזו מגיעה על רקע המתקפות של הנשיא דונלד טראמפ ואנשיו נגד סין, שלטענתם אחראית למגפה שגבתה את חייהם של יותר מ-220 אלף בני אדם ברחבי העולם ושבה נדבקו כבר יותר משלושה מיליון איש.
בימים האחרונים הגבירו טראמפ ואנשיו את הביקורת שלהם על סין, במה שפרשנים ליברלים בארה"ב אומרים כי הוא למעשה ניסיון להסיט את האשמה מהמחדל שלהם, לכאורה, בטיפול במאבק בנגיף – שבארה"ב לבדה גבה כבר את חייהם של יותר מ-60 אלף בני אדם והדביק יותר ממיליון איש.
בהקשר זה דיווח היום העיתון "ניו יורק טיימס" כי בממשל טראמפ הפעילו לחץ על סוכנויות המודיעין "לצוד" אחר ראיות שיוכיחו את הטענות הלא-מבוססות שמקורו של הנגיף במכון ווהאן לווירולוגיה (WIV).
גורמים בממשל, חלקם פעילים בו כיום וחלקם בעבר, טענו בפני העיתון כי מי שהוביל את המאמץ הזה הוא מזכיר המדינה מייק פומפאו, שבעבר כיהן כראש ה-CIA ומי שכעת מוביל בממשל קו ניצי מאוד כלפי סין. עוד נטען בדיווח כי מת'יו פוטינגר, סגנו של היועץ לביטחון לאומי (שבשנות ה-2,000 דיווח כעיתונאי על התפרצות נגיף הסארס בסין), לחץ על ארגוני המודיעין כמה פעמים בחודש ינואר, כדי שיאספו מידע שיבסס את התיאוריה שמקורו של הנגיף הוא במעבדה.
גורם נוסף שהפעיל לחץ דומה, כך נטען ב"ניו יורק טיימס", הוא אנתוני רוג'יירו, בכיר במועצה לביטחון לאומי האחראי על הלשכה שמפקחת על השמדת נשק להשמדה המונית. רוג'יירו הביע עוד בינואר תסכול מכך שה-CIA לא מצליח למצוא מידע כלשהו בנוגע לתיאוריה המדוברת. לפי העיתון, ב-CIA לא הצליחו למצוא כל סימן לכך שבממשלת סין האמינו שההתפרצות החלה במעבדה בווהאן.
שעות ספורות לפני הדיווח הזה של ה"ניו יורק טיימס", ב-NBC דיווחו כי הממשל הורה לסוכנויות המודיעין לבחון את האפשרות שסין או ארגון הבריאות העולמי – שכעת סופג גם הוא ביקורת מצד טראמפ ואנשיו – הסתירו מידע על ההתפרצות בשלביה הראשונים. גם ב-NBC הסתמכו בדיווח שלהם על גורמי ממשל בעבר ובהווה.
הטענות שמקורו של הנגיף במכון ווהאן לווירולוגיה, נזכיר, צצו עוד בתחילת המשבר, ואפשר אולי להבין מדוע: המעבדה שוכנת באותה העיר שבה התפרץ הנגיף בסוף השנה שעברה. היא נמצאת כ-13 ק"מ מאותו שוק בעיר שבו נמכרו חיות בר באופן בלתי חוקי לצורכי מאכל – שבו, יש כאלו שמעריכים, הנגיף עבר לראשונה לבני אדם.
עד עתה לא פורסמה שום ראיה לטענות שמקור הנגיף במעבדה בווהאן, ועד לאחרונה הן נחשבו לתיאוריות קונספירציה ותו לא. הקונצנזוס המדעי, אותו אחד שאליו מתייחסת ההודעה של מנהל המודיעין הלאומי בארה"ב, היא שהנגיף התפתח באופן טבעי, וכי לבני אדם הוא עבר מחיות בר. אחת האפשרויות שהועלו היא שהנגיף עבר לבני אדם מעטלפים, כשפנגולין משמש כחיה מתווכת.
לפני שבועיים עלו הטענות בנוגע למעבדה הסינית לקדמת הבמה, בעקבות דיווחים בתקשורת האמריקנית שלפיהם סוכנויות המודיעין בוחנות את האפשרות הזו, אם כי אז הדגישו כי ההערכה היא שגם אם מקור הנגיף הוא במעבדה בווהאן, הוא התפשט לעולם בטעות ולא בכוונת תחילה (כנשק ביולוגי למשל).
טראמפ עצמו התייחס לתיאוריות הללו, ומוקדם יותר החודש אמר שממשלו בוחן אותן, תוך שהוא מציין: "אנחנו שומעים על הסיפור הזה יותר ויותר". מזכיר המדינה פומפאו, שלפי הדיווח ב"ניו יורק טיימס" הפעיל לחץ על גורמי המודיעין למצוא מידע שיבסס את הטענה, הוביל את המתקפה נגד סין. בין היתר הוא טען שבסין עצמה חקרו בתחילת ההתפרצות את האפשרות הזו, וקרא לבייג'ינג לפתוח את המעבדה למומחים חיצוניים, "כדי שנראה בדיוק היכן הנגיף התחיל", כדבריו.
מכון ווהאן לווירולוגיה מופעל על-ידי האקדמיה הסינית למדעים. הוא נבנה ב-2015 בייעוץ של מומחים צרפתים, בעלות של 300 מיליון יואן (42 מיליון דולר), אם כי הוא החל לפעול רק ב-2018. לפי הסינים, מדובר בבנק הווירוסים הגדול ביותר באסיה, ונשמרים בו יותר מ-1,500 זני נגיפים שונים.
המרכז כולל מעבדה שבה רמת האבטחה היא מקסימלית, ושבה ניתן לטפל בפתוגנים ברמת סיכון P4 – נגיפים מסוכנים ובעלי יכולת הדבקה מאדם-לאדם, כמו אבולה. בעבר עלו טענות לליקויי בטיחות במעבדה. פקידים בשגרירות האמריקנית בבייג'ינג התריעו בשנת פתיחתה, 2018, על בעיות בטיחות במתקן.
בסין, כמובן, מכחישים נמרצות את הטענות. ביום שלישי התראיין לסוכנות הידיעות רויטרס מנהל המעבדה, יואן ז'ימינג, ואמר כי מדובר בטענות "זדוניות" ו"מצוצות מהאצבע" – שמנוגדות לכל הראיות הקיימות. "ל-WIV אין כוונה או יכולת לתכנן ולייצר נגיף קורונה חדש", הוא אמר. "מעבר לכך, אין שום מידע בגנום של SARS-CoV-2 שמצביע על כך שהוא נוצר על-ידי בני אדם", הוסיף.
באותו ראיון הוא ציין כי אין עדיין "תשובה ברורה" לשאלת המקום שבו התפרץ לראשונה הנגיף. יואן דחה גם את האפשרות שהועלתה ולפיה הנגיף נלקח מגופם של עטלפים במעבדה בווהאן לצורכי מחקר, והשתחרר ממנה לעולם בעקבות תאונה או טעות אנוש. הוא התעקש שנהלי הבטיחות במעבדה נאכפים בצורה מחמירה. "למעבדות ברמת ביו-בטיחות גבוהה יש מתקני הגנה מתוחכמים ונהלים מחמירים על מנת להבטיח את ביטחון צוות המעבדה ולהגן על הסביבה מפני זיהום".
דובר משרד החוץ הסיני, גנג שואנג, מתח היום ביקורת על פוליטיקאים אמריקנים שטוענים כי סין אחראית למגפה העולמית. הוא אמר שעליהם להשקיע את זמנם ב"שליטה טובה יותר על המצב אצלם". למרות שבסין טוענים כי מדובר בתיאוריות קונספירציה, גם בקרבה יש מי שמפיץ טענות לא מבוססות. דובר הממשלה הסינית, ז'או ליג'יאן, כתב בציוץ בטוויטר בחודש מרץ כי ייתכן שהנגיף הגיע לסין מהצבא האמריקני.