שתף קטע נבחר

 
צילום: AFP, מוטי קמחי

"נזק נפשי מיותר": אנשים עם מוגבלויות חוזרים הביתה אחרי שבעה שבועות

אחרי ביטול האיסור שמנע מבעלי צרכים מיוחדים לצאת לביקורים משפחתיים מההוסטל, הורים לחוסים סיפרו על הקושי העצום והחששות שהתעוררו. "היה קשה מאוד להסביר שצריך לחכות עוד יום-יומיים", סיפר אחד האבות

 

משבר הקורונה - פאנל באולפן ynet    (צילום: אורי דוידוביץ)

משבר הקורונה - פאנל באולפן ynet    (צילום: אורי דוידוביץ)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

לאחר כשבעה שבועות שבהם לא התאפשר לדיירים ממסגרות לאנשים עם צרכים מיוחדים לצאת לביקורים משפחתיים, משרד העבודה והרווחה ביטל אתמול (חמישי) את האיסור על כך, לשמחתם של הורים רבים וילדיהם ששוהים בהוסטלים.

 

ההחלטה התקבלה כשבוע לאחר ששונה הנוהל האוסר ביקורי משפחות במסגרות עצמן, והורים רבים זכו לפגוש את ילדיהם לאחר תקופה ארוכה שבה הדבר נמנע מהם, בשל חשש להתפשטות נגיף הקורונה בהוסטלים שבהם מתגוררים דיירים רבים בקבוצות סיכון.

 

ד"ר שמוליק מירון, אבא של ניב (23) המתגורר בהוסטל של אלו"ט בראשון לציון, היה אחד ממובילי מאבק ההורים לשינוי הנוהל. "המוטיבציה שלנו הייתה לחזור ולהיות עם הילדים שלנו", אמר. "הפעלנו לחץ בשלושת השבועות האחרונים. כשהורים פועלים עבור הילד שלהם זה כוח חזק, אבל כשמדובר על ילד מהחינוך המיוחד זה פי 800 יותר מועצם".

 

שמוליק וניב מירון  ()
שמוליק וניב מירון
 

שמוליק מתח ביקורת על התנהלות משרדי הרווחה והבריאות בעניין. "יש שם יותר מדי אנשים היסטריים. רבים מהילדים עם מוגבלויות הם לא בקבוצת סיכון ואפשר היה לתת להם לצאת הביתה כבר אחרי שלושה שבועות של סגר. מי שנתן את ההוראה שכח שחלק מהילדים עם מוגבלות לא מבינים את המצב ונגרם להם סבל. צריך להבין שאלה לא אוכלוסיות שיכולות להיות הרבה זמן בסגר. הייתה להם נסיגה ונזק נפשי מיותר, חוץ מהורים שבוכים בלילה ומרגישים תסכול עמוק".

 

שמוליק הוסיף כי "אם חס וחלילה יהיה גל נוסף של קורונה, הורים לא יסכימו יותר למדיניות כזאת מפלה שפוגעת בזכויות האזרח של הילדים וההורים. צריך לאפיין את האוכלוסיות לפי רמת הסיכון ולא להכניס את כולם לשק אחד. זה יכול לגרום לנזק אמיתי".

 

שמוליק סיפר כי ייקח מחר את בנו לסוף שבוע בבית. "היה מאוד קשה להסביר לו שהוא צריך לחכות עוד יום או יומיים, אבל אמרתי לו שיש סיכוי שביום שישי הוא יהיה בבית. הוא חייך את החיוך השותק שלו. אני אפתיע אותו מחר בצהריים והוא יהיה פה בסופ"ש. הוא מאוד כעס עלינו בביקור שלא לקחנו אותו הביתה. אני רוצה לשבח את הצוות בהוסטל ואת עמותת אלו"ט על הטיפול במשבר".

 

דניה סגל, אמה של אלונה בת ה-32, שמתגוררת ב-16 השנים האחרונות בהוסטל השחר של אקים בהרצליה, סיפרה כי פגשה ביום שני האחרון את בתה בפעם הראשונה לאחר חודש וחצי. "היא כל הזמן שואלת מתי זה יעבור ומתי אוכל לקחת אותה", סיפרה. "הסברתי לה שיש מחלה מאוד מדבקת ואסור לצאת החוצה. אתמול היא כבר אמרה בשיחת טלפון 'אמא, ביום שישי את לוקחת אותי', ועניתי לה 'עוד לא, צריך סבלנות. יש געגוע. קשה גם לי וזה נהיה קשה יותר עם הזמן. אבל עם כל הקושי, צריך לעשות את זה בשיקול דעת כדי לא לגרום נזק".

אלונה סגל  ()
אלונה סגל

דניה הוסיפה כי יש ליישם את ההקלות החדשות בהדרגה ובזהירות. "אני שומעת שיש לחץ גדול מצד המשפחות לקחת הביתה, אבל אני חושבת שקודם כל צריך לעבור את השבוע הקרוב. יש לי הרגשה מאוד לא טובה שיום העצמאות הרס לנו הכל, שהיו הרבה מסיבות, אנשים ברחוב וזלזול. אם אנחנו רואים שהכל בסדר אז אפשר בשבת הבאה להוציא כמה משפחות, לא כולן ביחד, לתת להן לחזור, לעשות בדיקות ולראות שהכל בסדר. כך, בהדרגה, בכל שלושה-ארבעה ימים לתת לכמה משפחות לצאת ולראות שאין התפרצות".

 

על פי ההנחיות החדשות, שנכנסו לתוקפן החל מהיום, מנהלי המסגרות יוכלו לאפשר יציאה של דיירים לשהייה בחיק משפחתם לאחר התייעצות עם גורמי המקצוע. מנהל המסגרת יקבע ויעלה על הכתב את פרק הזמן לשהייה בחיק המשפחה ויציין את מקום השהות ופירוט בני משפחתו של הדייר אשר ישהו במחיצתו.

 

היציאה לביקורים תתבצע בכפוף למילוי הצהרת בריאות והתחייבות לפעול על פי הנחיות משרד הבריאות כגון שהייה בחיק המשפחה הגרעינית בלבד או לסביבה מבוקרת שאושרה על ידי מנהל המסגרת וחתימה על הצהרת בריאות כי אף לא אחד מבני הבית חייב בבידוד ב-14 יום שקדמו לביקור. כמו כן, על הדייר ובני משפחתו לעטות מסכה למשך זמן הביקור, אך הדייר יוכל להסיר את המסכה בזמן שהוא שוהה לבד. אם הדייר מנוע מלעטות מסכה ניתן לפטור אותו מצורך זה ובתנאי שכל יתר השוהים במחיצתו יקפידו לעטות מסכה. בזמן הארוחות יתבקשו בני המשפחה לשמור על מרחק ביטחון בין הדייר ליתר בני הבית.

 

 

לאחר חזרתו של הדייר למסגרת יתבצע מעקב אחר תסמינים נשימתיים וחום גוף למשך 14 יום. אם מתעורר חשד כלשהו יש להכניס את הדייר לבידוד ולקרוא למשרד הבריאות לביצוע בדיקה לגילוי נגיף הקורונה.

 

שר העבודה והרווחה אופיר אקוניס אמר: "היינו קשובים לצרכי הדיירים והמשפחות לכל אורך התקופה. אחרי מאמצים רבים עם משרד הבריאות, הגענו לאיזון הנכון בין שמירה על בריאות הדיירים לבין החשיבות הרבה שלא נסתרה מעינינו בשמירה על הקשר עם בני המשפחות".

 

מנכ"לית אקים ישראל, סיגל פרץ יהלומי, אמרה כי "אנחנו כמובן לא רוצים לאפשר הכנסת קורונה למסגרות הדיור, דבר שיגרום לנו לחזור אחורה ויפגע בהרבה מאוד אנשים בדיור, ועל כן כל צעד צריך להיות מדוד ושקול ומתוך שיקול דעת, אך גם מתוך הבנה למשמעות הרגשית העצומה שיש למפגשים אלה לאנשים שבהם אנו תומכים".

 

מאלו"ט, אגודה לאומית לילדים ובוגרים עם אוטיזם שמפעילה 18 הוסטלים ברחבי הארץ, נמסר כי מאז תחילת המשבר פועלת העמותה על פי ההנחיות שפרסם משרד הרווחה: "כדי לשמור על בריאות החברים, התבקשנו כבר בתחילת התקופה לוודא שהם יישארו בהוסטלים וכך עשינו. צוותי המדריכים הגיעו לעבודתם בהסעות מיוחדות וטיפלו בחברים במסירות, תוך הקפדה שהדיירים ישמרו על קשר עם הוריהם באמצעות שיחות וידאו, טלפון ועוד. בשבוע שעבר, במסגרת ההקלות, איפשר משרד הרווחה ביקורי הורים במסגרות ולאור צעדים נוספים לפתיחה של המשק והתחלת חזרה לשגרה, אלו"ט נערכת לאפשר את ביקורי החברים בבתי ההורים מיד עם קבלת אישור משרד הרווחה".

 

נעמה לרנר, מנהלת מחלקה קהילתית בארגון בזכות, טוענת כי ההנחיות החדשות אינן מספקות. "משרד הרווחה מאפשר יציאה לביקור בבית, רק ל'צורך טיפולי', אך איננו מגדיר מהו צורך טיפולי, ואת שיקול הדעת הבלעדי וההחלטה, הוא משאיר בידי מפעילי המסגרות. כך, הוא משאיר את הדיירים ואת המשפחות בני ערובה בידי המפעילים ומחייב אותם לנמק ולשכנע את המפעיל בצורך של יקירם לבקר בביתו. ארגון בזכות ימשיך להיאבק על הנחיות מכבדות יותר והוגנות יותר, שאינן משפילות את הדיירים ובני משפחותיהם, ושתאפשרנה להם להיפגש".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים