המל"ל ממליץ לדחות בשבוע את החזרה ללימודים בכיתות א'-ג' ובגנים
לקראת הדיון המכריע אצל ראש הממשלה, גיבש המל"ל מסמך הממליץ לא לחדש את הלימודים ביום ראשון. ברקע התנאים שהציב משרד הבריאות, קובע המל"ל כי מודל הלימודים בקבוצות קטנות ומערכי ההסעות לא מוכנים וגם מדיניות הניקיון והחיטוי לא ניתנת ליישום
ראש הממשלה בנימין נתניהו ושרי הממשלה דנים הבוקר (ו') באפשרות לחדש באופן חלקי את הלימודים ביום ראשון. לקראת הדיון גיבש המל"ל מסמך שממליץ לדחות בשבוע את חידוש הלימודים במערכת החינוך - בשלב זה בכיתות א'-ג' ובגנים שתוכננו לשוב ללמוד ביום ראשון. עם זאת, יודגש כי ההחלטה בנושא נתונה לשרי הממשלה.
שר החינוך, רפי פרץ, אמר בישיבת השרים: "פתחנו את החינוך המיוחד עם 60 אלף תלמידים, עמדנו בכל התנאים ואף אחד לא נדבק". פרץ ומנכ"ל משרדו שמואל אבואב אמרו בדיון, כי משרד החינוך ערוך להחזרת ילדי גני הילדים בגילאי 6-3, תלמידי כיתות א'-ג' ותגבורים ומרתונים לבגרות בקרב תלמידי תיכון, עולים ומאוכלוסיות מיוחדות. גורמים במשרד החינוך אמרו מוקדם יותר כי "שום דבר לא יהיה מוכן אם משרד הבריאות יעמיד סטנדרטים לא ריאליים".
מנכ"ל משרד הבריאות, משה בר סימן טוב, אמר בדיון כי "נכון להחזיר את כיתות א'-ג'". שר הפנים אריה דרעי אמר: "אנחנו מבקשים להחזיר את כיתות ז'-יב'. הם לא צריכים בייביסיטר, זהו ערך לימוד התורה. בגילאים הבוגרים יש מודעות גבוהה יותר להיגיינה".
לעיון במסמך העמדה המלא של המל"ל - לחצו כאן
המל"ל קיים אמש דיון עם משרדי החינוך והבריאות שבו נבדקה מוכנות מערכת החינוך לפתיחה. לגבי הגנים נמצא כי המוכנות אינה מספקת ולכן המל"ל המליץ לדחות את פתיחתם. לגבי כיתות א'-ג' המל"ל דרש ממשרדי החינוך והבריאות לבצע השלמות וניתן יהיה לפתוח רק אם יינתן מענה לצרכים שטרם הוסדרו. במסמך של המל"ל נכתב כי נכון להיום, משרד הבריאות לא פרסם צו בריאות המאפשר למשרד החינוך לגבש את הנוהל השלם להיערכות. לכן בולטת אי-הסכמה בין הצדדים. מדיניות הניקיון והחיטוי שמבקש משרד הבריאות אינה ניתנת ליישום ללא הרחבת צוותי הניקיון הקבועים.
עוד נכתב במסמך המל"ל כי מודל הקפסולות (לימודים בקבוצות קטנות) ומערכי ההסעות (ההגדרות השתנו כמה פעמים) לא עומדים מול המציאות המתבקשת בשטח. במל"ל קובעים כי אין הנחיות ברורות של משרד הבריאות לרשויות שנמצאות בהסגר (סטטוס אזור מוגבל), אין הנחיות של משרד הבריאות לסגל ההוראה והילדים בנושא מחלות רקע. במל"ל אומרים כי ללא צהרונים, המענה חלקי בלבד. בנוסף צוין במסמך כי לא נרגש ציוד היגיינה עבור סגל ההוראה והילדים.
מנגד, במשרד האוצר קראו לקיים את החלטת השרים שהתקבלה ביום שני השבוע לפתוח את גני הילדים כבר ביום ראשון הקרוב. במשרד האוצר טוענים כי אי פתיחת הגנים פוגעת משמעותית ביכולת ההשתכרות של יותר מ-270 אלף משקי בית בישראל.
ההורים: "לא ניתן לממשלה לגלגל את האחריות רק על כתפינו"
במקביל, הנהגת ההורים הארצית קראה הבוקר לממשלה לפעול להחזרה מיידית של ההורים לשוק העבודה על מנת למנוע קריסה כלכלית של מאות אלפי משפחות. "כתנאי ראשון לכך, יש להשיב את מערכת החינוך לפעילות סדירה ואת תלמידי הגנים ובתי הספר למסגרות הלימוד", ציינו בהנהגת ההורים, "בכפוף לשמירה על בריאותם שלהם, של צוותי ההוראה ושל ההורים ובכפוף להנחיות משרד הבריאות".
עוד אמרו בהנהגת ההורים כי "לא ניתן לממשלה לגלגל את האחריות לבריאות ילדינו רק על כתפי ההורים. משרדי הממשלה, ובראשם משרדי הבריאות והחינוך, חייבים לגבש ולפרסם יחדיו מתווה מוסכם שיאפשר לימודים בטוחים לילדינו. הדעת איננה יכולה להמשיך ולסבול את כיפופי הידיים של משרדי הממשלה אחד מול השני, על חשבון חינוכם ובריאותם של ילדי ישראל.
"בשלב הראשון והמיידי, יש לגבש תכנית ישימה להשבת תלמידי כיתות א'-ג' ללימודים סדירים ובמקביל לגבש תוכנית ישימה להשבתם ללימודים של תלמידי כיתות י"א ו-י"ב במתכונת של מרתונים מרוכזים כהכנה למבחני הבגרות, זאת על מנת למנוע פגיעה בלתי הפיכה בעתידם, הכול בכפוף להנחיות משרד הבריאות. כמו כן, יש להחזיר מיידית גם את תלמידי החינוך המיוחד, בכל שכבות הגיל, ללימודים סדירים".
הנהגת ההורים הארצית הדגישה כי "יש לפתוח את גני הילדים בכל ימות השבוע. השבת הילדים לגנים לפחות משלושה ימים בשבוע כולל צהרונים, איננה ישימה, לא תועיל במאומה ובוודאי שלא תסייע להורים לחזור למקומות העבודה.
"בנוסף יש לדאוג לצהרונים לילדי א'-ג' כפתרון מלא לתעסוקת ההורים; יש לפרסם הנחיות ברורות להורים ולפתוח ערוץ או קו תקשורת שבו יוכלו ההורים לקבל מענה ותשובות לערפל בו הם כולם מצויים כעת. יש לתת מענים להסעות במועצות האזוריות, בפריפריה החברתית ובכל מקום בו היו קיימות הסעות תלמידים; יש לקיים למידה מהבית, כמרכיב משלים, לכלל הילדים כולל אלו שהוריהם לא יכולים או בוחרים להימנע משליחתם למוסדות החינוך, בשל דאגה לבריאותם".
לסיכום דרישותיהם ציינו ההורים כי "אם המדינה סבורה כי איננה יכולה לערוב לבריאות ילדינו ברמה מניחה את הדעת, היא מחויבת להודיע על כך לציבור – ויפה שעה אחת קודם. יש להשיב את הילדים למסגרות החינוך רק לאחר השלמת היערכות מקיפה מלאה וישימה מבחינה בריאות, רגשית ופדגוגית".
לפי דו"ח גרטנר, שפורסם אמש, ילדים גם מדביקים וגם נדבקים בנגיף הקורונה - אך משמעותית פחות ממבוגרים. מחבריו המליצו לפתוח את מערכת החינוך באופן מדורג. "פוטנציאל ההשפעה של פתיחת מערכת החינוך על התפשטות המגפה עשוי להיות משמעותי, אך לא ניתן להעריכו בצורה ודאית בשלב זה", כתבו.
בדו"ח צוין עוד: "אנו ממליצים לפיכך לנהוג במשנה זהירות, ובשלב זה לבצע את פתיחת מערכת החינוך והחזרה ללימודים באופן מדורג ובפריסה על פני זמן תוך כדי ניטור ובקרה כמומלץ בהמשך".