טראמפ: הוצגו לי ראיות שהנגיף יצא ממעבדה בסין
נשיא ארה"ב מחריף את התקפותיו על בייג'ינג ומאשים אותה באחריות להתפרצות הקורונה. הלילה טען שנחשף לראיות שמקור הווירוס ב"מכון ווהאן לווירולוגיה". סערה במישיגן: חמושים פרצו לבניין הקפיטול ודרשו מהמושלת לבטל את תקנות הסגר. סין חוזרת לשגרה: העיר האסורה נפתחה לתיירים
נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ הצהיר הלילה (בין חמישי לשישי) כי הוצגו לו ראיות לכך שמקורו של נגיף הקורונה המשתולל כעת בעולם הוא במעבדה בווהאן שבסין. זו עליית מדרגה נוספת בהתקפות של הנשיא האמריקני על בייג'ינג, אולם הוא נמנע מלפרט את טענתו שקיבל ראיות כאלה.
משבר הקורונה – עוד בעולם:
- ראש ממשלת רוסיה נדבק בקורונה
- צעיפי דברה: אשת הקורונה של טראמפ, אייקון אופנה
- "מי קוביד של אמא?". קוראים לילדים על שם הנגיף
- אקדחים ומצלמות GoPro: אסייתים בארה"ב מותקפים
באירוע בבית הלבן נשאל טראמפ אם ראה ראיות המאפשרות לו לקבוע ברמה גבוהה של ביטחון שמקור הנגיף הוא ב"מכון ווהאן לווירולוגיה" והשיב: "כן, כן, ראיתי". עם זאת, הוא נמנע מלפרט: "אני לא יכול לומר לכם יותר מזה. אני לא רשאי לומר לכם את זה".
בחודשים האחרונים, נזכיר, נפוצה ברשת תיאוריית קונספירציה שלפיה הנגיף פותח על-ידי בני אדם במכון בווהאן, העיר הסינית שבה התפרץ תחילה, ושאולי הוא פותח אפילו כנשק ביולוגי. מומחים שללו בתוקף את האפשרות הזו, ובארגון הבריאות העולמי קבעו במידה גבוהה מאוד של ודאות, לטענת אנשי הארגון, כי הנגיף לא פותח על-ידי אדם. עם זאת, בשבועיים האחרונים מעלים גורמים בממשל טראמפ, כולל נשיא ארה"ב עצמו, שוב ושוב בפומבי את האפשרות שמקור הנגיף הוא במעבדה שם.
אמש הודיע משרד המודיעין הלאומי האמריקני, האחראי על קישור סוכנויות המודיעין השונות של ארה"ב, כי הגיע למסקנה שהנגיף לא פותח על-ידי אדם. עם זאת, המשרד ממשיך לחקור מהו המקור המדויק של המגפה, ולא שלל במפורש את האפשרות שמקורו במעבדה. רוב המומחים, נזכיר, מעריכים שמקורו של הנגיף הוא בשוק בווהאן שבו נהוג היה למכור למאכל חיות, ושהנגיף עבר בדרך כלשהי מבעלי חיים לבני אדם.
בדבריו הלילה העלה טראמפ את האפשרות שסין שחררה את הנגיף לעולם בכוונה, וגם את האפשרות שהוא התפשט ממנה כתוצאה מטעות איומה שלה. הנשיא האמריקני האשים הלילה שוב ושוב את סין על האופן שבו טיפלה בהתפרצות, ומתח ביקורת על כך שהגבילה את התנועה בתוך סין בניסיון לעצור את ההתפשטות – אבל לא הגבילה תנועת אנשים בין סין למדינות אחרות, עובדה שאפשרה לנגיף להתפשט בעולם. "בהחלט אפשר היה לעצור את הנגיף", אמר טראמפ.
טראמפ, שבשבועות האחרונים הופך את סוגיית הטיפול של סין בהתפרצות הנגיף לעניין יותר ויותר מרכזי בקמפיין הבחירות שלו לקראת הבחירות לנשיאות בנובמבר, איים הלילה להטיל על בייג'ינג מכסים חדשים בשל התנהלותה.
ההסגר שבו נתונים רבים מאזרחי ארה"ב גובה מחיר כבד מהכלכלה האמריקנית, וגרם כבר לאובדן של יותר מ-30 מיליון מקומות עבודה בתוך שישה שבועות. על רקע זה ממשיך לגבור הלחץ על מושלי מדינות שונות – בעיקר מצד תומכים של הנשיא טראמפ – לחדש את הפעילות הכלכלית במלואה או כמעט במלואה. במדינת מישיגן פרצו הלילה מפגינים – חלקם חמושים – לבניין הקפיטול של המדינה, והם דרשו מהמושלת הדמוקרטית גרצ'ן וויטמר להסיר את ההגבלות החמורות, שלדבריהם פוגעות בכלכלה וחורגות מסמכותו של הממשל המקומי.
ובינתיים בסין – עוד ציון דרך משמעותי היום בהתגברות על הנגיף. בבייג'ינג נפתחו היום פארקים ומוזיאונים, בכלל זה העיר האסורה – מאתרי התיירות המפורסמים בעולם, לראשונה זה חודשים. הפתיחה נעשית עדיין תחת הגבלות משמעותיות: אל העיר האסורה יותר רק ל-5,000 איש להיכנס בכל יום, לעומת 80 אלף איש בתקופות רגילות, ובפארקים תותר תפוסה של 30% בלבד.