הפגנות ברחבי הארץ: "הסיוע מהממשלה - כמו אקמול לחולה סרטן"
בגן צ'ארלס קלור שבת"א מחו כאלף שכירים ועצמאים על הפגיעה הכלכלית בשל משבר הקורונה: "דורשים שבכספי המסים שלנו יבנו 'תיבת נוח' שתציל אותנו מהמבול". בב"ש התאספו מאות: "ההשלכות הרות אסון, בממשלה שכחו זאת". הפגנות גם בי-ם, חיפה וכפר קאסם
תחת הכותרת "העם נגד המנותקים" הפגינו הערב (שבת) כאלף בני אדם - בהם שכירים ועצמאים - בגן צ'ארלס קלור שבתל אביב, כמו גם במוקדים נוספים בארץ. המפגינים מחו על הפגיעה הכלכלית שנגרמה להם עקב הנחיות הבריאות להתמודדות עם התפשטות נגיף הקורונה. במקביל לת"א התקיימו הפגנות דומות בירושלים, בחיפה, בבאר שבע ובכפר קאסם. ynet העביר את ההפגנה בתל אביב בשידור ישיר.
השחקן רן דנקר נשא דברים בהפגנה בתל אביב. "הגעתי לפה כאמן וכעצמאי", אמר. "עשרות אלפי אנשים מעולם התרבות והבמה שאין להם מושג מתי הם יחזרו לעבוד יושבים בחשיכה. אני פה כדי לעמוד יחד עם השכירים, המורים, העצמאים וכל מי שצריך פתרונות מידיים. אנחנו נמצאים במצב מפחיד ואנחנו דורשים שבכספי המסים ששלימנו לאורך השנים יבנו לנו 'תיבת נוח' - ולא קרש - שתציל אותנו מהמבול".
מארגני ההפגנה אמרו בפתח האירוע בתל אביב כי "מדובר באיחוד של מחאות רבות שעד עתה פעלו לבדן, אולם כעת כולם מבינים שכדי להזיז את הממשלה מהאדישות כלפי יותר ממיליון אזרחים, שאיבדו ברגע אחד את פרנסתם, ואינם יכולים להמשיך מחר לשלם שכר דירה, חשבון חשמל או לקנות אוכל, דרושה פעולה משותפת. לצערנו, עד עתה כל מה שנתנה הממשלה זה בגדר אקמול לחולה סרטן".
לירן יצחקי, ממייסדי תנועת "העצמאים", אמר כי "השגרה של מדינת ישראל תהיה שגרת מחאות. כולם מחכים שייגמר לנו הכוח לצאת לרחובות, אבל לא ייגמר לנו הכוח. באנו לומר 'די, עד כאן'. המשבר הפך להיות משבר כלכלי שמחמיר בכל רגע. רוצים להחזיר אותנו לשגרה מגומגמת. המורים לא יודעים מה לעשות עם הילדים, ההורים לא יודעים אם לחזור לשגרה".
אורי וולטמן, חבר בהנהגת "עומדים ביחד", הוסיף: "הם פשוט לא סופרים אותנו. הם מנותקים, הקמתם ממשלת חירום לאומית, שוכרי דירות, משלמי משכנתאות, אחד מכל ארבעה לא יודע מה יקרה איתו מחר בבוקר. איך מצפים שמי שמקבל 70 אחוזים דמי אבטלה יקנה בסופר? לא נקבל את זה. נתניהו, הסתבכת עם העם הלא נכון. הם יודעים ש'מורחים' אותם. בשבועות הקרובים נלמד אתכם כמה כוח יש לנו כשאנחנו מתאחדים”.
פאטם זאהר, מטפלת במשפחתון, אמרה בהפגנה בתל אביב: "אחרי מאבק כבד הודיע לנו האוצר שנקבל מענק קטן מאוד שבקושי שורדים איתו. חלק יקבלו 4,000 שקל לחודש וחלק 1,600. אני שואלת את משרד האוצר: איפה אתם חיים? מי יכול לחיות מ-2,000 שקל? כולנו - יהודיות, דרוזיות, חרדיות ומוסלמיות - מתאחדות. אנו אלפי נשים שקיבלו החלטה לא לחזור לעבודה עד שנקבל פיצוי על חודשים מרץ ואפריל. יש פה בקהל הורים רבים לילדים קטנים. הייתם רוצים שהמטפלת של הילדים שלכם תהיה רעבה לפת לחם? בושה".
אסנת קריחלי, מנהלת מעון של משרד העבודה והרווחה שמתגוררת באשדוד, הגיעה להפגנה בגן צ'ארלס קלור ואמרה: ”באוצר הכריחו אותנו להחזיר את התשלומים של ההורים ולספוג את זה בעצמנו. לא נחזור לעבודה עד שמשרד העבודה והרווחה יפצה אותנו על חודשיים שבהם לא עבדנו אבל המשכנו לשלם הוצאות. אני מצפה שכל ההורים יתמכו בנו כי אנחנו המחנכות של דור העתיד".
בהפגנה בתל אביב לקחו חלק ארגונים חברתיים ופוליטיים, כגון "כוח לעובדים", תנועת "עומדים ביחד", התאחדות המסעדות והברים, ארגון "מסעדנים חזקים ביחד", סיעת "צדק חברתי" בהסתדרות, רבנים לזכויות אדם, מעגל קבוצות, איגוד עובדי התחבורה, איגוד מטפלות המשפחתונים ועוד. בתחילת משבר הקורונה גיבשה תנועת "עומדים ביחד" תוכנית כלכלית בשם "קואליציית ה-100%" ודרשה מהממשלה לשלם לעובדים שיצאו לחופשה ללא תשלום 100 אחוזים משכרם. כיום מקבלים העובדים שיצאו לחל"ת בין 40-60 אחוזים משכרם.
ב"קואליציית ה-100%", שכוללת 14 ארגונים, אומרים כי השכר החלקי ביותר הינו קריסה כלכלית למשפחות רבות, שכן ההוצאות כמו קניות מזון, שכר דירה, חשבונות, תשלומים לגנים ובתי ספר, אינן יורדות.
"הממשלה שכחה את ההשלכות החברתיות-כלכליות"
בהפגנה בבאר שבע התאספו כמה מאות ברחבת העירייה, בהם גם מפגינות מהמגזר הערבי - שהגיעו למחות חרף צום הרמדאן. המפגינים קוראים קריאות נגד הממשלה כגון "אין לכם שום בושה, ממשלה בהכחשה". פאולה פרפיניאל, עובדת סוציאלית, אמרה: "כשהממשלה החליטה איך להתמודד עם משבר הקורונה, היא שכחה שמלבד ההשלכות הבריאותיות, יש לקורונה גם השלכות חברתיות-כלכליות הרות אסון.
"המשבר נחת על מערכת רווחה שמזה שנים רבות - הרבה לפני נגיף הקורונה - היא מערכת בקריסה, כתוצאה ממדיניות כלכלית – חברתית שמחזקת את החזקים ומחלישה את החלשים. מערכות הרווחה והבריאות הן מערכות חולות, מדולדלות משאבים, מצומקות ומופרטות עד זוב דם. שירותי הרווחה והעובדות הסוציאליות הם אלו שצריכים להתמודד כיום עם ההשלכות החברתיות והנפשיות הקשות של משבר כלכלי חמור וחסר תקדים".
עמירה אבו קוידר, המתגוררת באחד היישובים בנגב, אמרה בהפגנה: "אנחנו לא מתכוונות לחזור לעבודה. 40 יום אף אחד לא הסתכל עלינו. אני לא אחזור לעבודה עד שאקבל את השכר שלי. אף אחד לא נותן לנו כלום. אני לא מאמינה שהקורונה תסתיים בקרוב ואז מה אעשה? ממה אתפרנס?".
צח ברק, בן 34, תושב באר שבע ובעלי בית קפה, נשא דברים גם הוא בהפגנה ברחבת העירייה: "ענף המסעדנות הוא התחום הכי מסוכן בארץ לצד ענף הבנייה. בעשור האחרוןן, לפי נתוני הבנקים, שמונה מתוך עשר בתי קפה ומסעדות נסגרים בשנתיים הראשונות". לדבריו, "עד לרגע זה קיבלתי ממדינת ישראל 0 שקלים! אני שואל אתכם - זה הגיוני? איך הגענו למצב שאנחנו, אחד ממנועי הכלכלה, הפכנו לנטל שבוחרים לא לטפל בו? איך קרה שבמקום שהממשלה תבין שיש את ה'יום שאחריי' היא בעצם עושה הכול כדי שלא נגיע לשם?".
סוף פטישי שהשתתף בהפגנה אמר: "מיליון מובטלים זה לא מספר, זה מיליון אנשים שהחיים שלהם קרסו ברגע, אבל הם החליטו להתאחד ולדרוש את מה שמגיע להם. דורשים מאיתנו להיכנס מתחת לאלונקה, אבל מי מתחת לאלונקה הזו? לא השכירים ולא העצמאים, ולא בעלי העסקים הקטנים. לא המוכרים בשוק ולא צוותי ההוראה. על האלונקה נמצאים הטייקונים, שהולכים לקבל תספורות ענק על חשבון כולנו. בואו נהפוך את האלונקה ונשים את העם למעלה והטייקונים למטה".
בתוך כך, הוועד הארצי של ראשי הרשויות הערביות הכריז היום על שביתה פתוחה בכל הרשויות ביישובים הערביים החל מיום שלישי - אז תתקיים הפגנה מול משרד האוצר - בטענה שהממשלה מסרבת להעניק פיצוי כספי על ההפסדים שנגרמו בעקבות ההתמודדות עם משבר הקורונה.