תימן נערכת להתפשטות הקורונה: "עוד סבל"
במשך שבועות היה ידוע על חולה קורונה אחד בלבד בתימן, שהחלים. כעת הגיע הנגיף לשלושה מחוזות. במדינה הענייה מתכוננים להתפשטות והגבלות בזמן מלחמת אזרחים. בשווקים מזהירים: "אל תיקחו לנו את הגת"
באו"ם הביעו השבוע חשש מהתפשטות של נגיף הקורונה בתימן הענייה, שסובלת מהמשבר ההומניטרי הקשה ביותר בעולם. אמש דיווחה תימן שהנגיף התפשט למחוז נוסף במדינה, שלישי במספר. עד כה ידוע על עשרה נדבקים ושני מתים מהנגיף.
החשש של האו"ם הוא שהנגיף יתפשט במהירות וללא מעקב, במדינה שבה משתוללת מלחמת אזרחים כבר יותר מחמש שנים. המלחמה פגעה בצורה קשה במערכת הבריאות, וגרמה למיליונים לסבול מרעב.
ועדת החירום של ממשלת תימן למלחמה בקורונה דיווחה הערב על שלושה חולים חדשים – אחד במחוז תעז בדרום מערב המדינה ועוד שני חולים בעיר עדן. מושל תעז הודיע היום שהוא סוגר את גבולות המחוז לשבועיים – ומאפשר להכניס לתעז רק אספקת מזון וסחורה חיונית. כדי לבלום את התפשטות הנגיף הוא גם הורה למסגדים ולשווקים להיסגר, ואסר על "התקהלויות גדלות".
תימן דיווחה על חולה ראשון בנגיף הקורונה רק ב-10 באפריל. עובד נמל בן 60 במחוז חצרמוות בדרום המדינה נדבק בנגיף, ובהמשך החלים. לא ברור ממי הוא נדבק ומי "הביא את הנגיף לתימן". אחרי כמה שבועות דיווחה תימן על חולים חדשים: ברביעי אובחנו חמישה חולי קורונה בעדן. שניים מהם מתו.
כאמור, תימן מתמודדת עם משבר הומניטרי שמוגדר כקשה ביותר בעולם כיום. מסוף 2014 מתנהלת במדינה מלחמת אזרחים שבה מעורבים גם כוחות זרים – הקואליציה שמובילה סעודיה מסייעת לממשלה בקרבות מול המורדים החות'ים, שנתמכים על ידי איראן.
בעקבות המלחמה כ-80% מאזרחי תימן – 24 מיליון בני אדם – תלויים בסיוע הומניטרי. 10 מיליון נמצאים בסכנת רעב. ארגון הבריאות העולמי חושש שלמגפה תהיה השפעה קשה על האוכלוסייה, שנחשבת לפגיעה יותר לעומת אזרחים מדינות אחרות.
במהלך מלחמת האזרחים סילקו המורדים החות'ים את הממשלה מהבירה צנעא, ושולטים בעיר. בוועדת החירום של הממשלה, שמקום מושבה בעיר עדן, חוששים שהחות'ים לא מטפלים בהתפשטות של הנגיף בעיר הבירה. לפי שני גורמים ששוחחו עם רויטרס בעיר אובחן לפחות חולה אחד בקורונה – אך משרד הבריאות של המורדים החות'ים טוען שכל הבדיקות שנערכו בעיר היו שליליות.
מלבד החות'ים, אתגר נוסף של הממשלה בעיר הוא הארגון "מועצת המעבר הדרומית" - שביום ראשון הכריז על אוטונומיה בעדן ובאזורים אחרים בדרום תימן. ברביעי הכריז הארגון על עוצר של שלושה ימים ועל סגירת המסגדים באזור. למחרת הסגר הוסר - אחרי שתימנים רבים התלוננו שאינם מוכנים.
עבדול נאצר אל-וואלי, איש "מועצת המעבר הדרומית" בתימן, אמר על ההיערכות לקורונה: "אנחנו נערכים לזה למרות היכולות הדלות של מערכת הבריאות שלנו. כן, בשבילנו זה עוד סבל, אבל אנחנו חייבים להיות חזקים, רגועים וסבלנים. סביר מאוד שהמספרים יעלו בימים הקרובים".
במסגרת ההיערכות להתפשטות אפשרית הורו הרשויות בתימן להקים אגפים מאולתרים ב-37 בתי חולים ברחבי המדינה. במהלך ההכנות התברר שיש מחסור בבדיקות, במכונות הנשמה ובמיטות בבתי החולים.
בבירה צנעא, למרות החשש מהתפשטות הקורונה, השווקים שמוכרים גת היו עמוסים גם בימים האחרונים. הגת (קאת בערבית), שנחשב בחלק מהמדינות לסם ואסור לשימוש, הוא אחד מענפי הייצוא המובילים של תימן. כבר אלפי שנים שהוא נחשב לחלק מהתרבות המקומית. עד כמה הפופולריות שלו בתימן גדולה? בארגון הבריאות העולמי מעריכים ש-90% מהגברים התימנים לועסים עלי גת מדי יום.
סוחרי הגת, והצרכנים, חוששים שהתפשטות הקורונה תגרום לסגירת השווקים ולהפסקת המכירות. "אם שווקי הגת ייסגרו תאמין לי ש-98% מהתימנים יתנגדו", אמר תושב העיר ל-AFP. "אנחנו קוראים לרשויות לא לסגור את שווקי הגת. התימנים חיים מזה".
במהלך המלחמה תימנים רבים שאיבדו את פרנסתם החלו למכור גת. אחמד סאלח, מורה שמתפרנס ממכירת גת, אומר: "סגירת השווקים בגלל הקורונה תוביל לרעב. הרבה אנשים תלויים בקנייה ובמכירה של גת".
מות'יר אל-מרוני, ראש מחלקת הבריאות של המורדים בצנעא, מעריך שהשווקים ייסגרו בקרוב. "חיי אדם חשובים יותר", הוא אומר. עם זאת הוא מודה שיהיה קשה לאכוף את ההחלטה.
סגירה של שווקי הגת בגלל הקורונה צפויה לגרום לעלייה במשלוחים. מוכר גת סיפר ל-AFP: "בעקבות התפשטות הנגיף הרבה אנשים מפחדים ללכת לשוק, וביקשו ממני לעשות משלוח גת הביתה. יש להם תנאי אחד – שאני אהיה היחיד שנוגע בסחורה".