כמיליון תלמידים חוזרים לבתי הספר: "מרגישים כמו ב-1 בספטמבר"
תלמידי א'-ג' וי"א-י"ב יחזרו השבוע לספסל הלימודים בהתאם להגבלות הקורונה. בשל הורים רבים שחששו מגל הדבקות, ההגעה אינה חובה. "עדיין לא יודעים איך זה ייראה", הודתה מורה בנוף הגליל
בעקבות החלטת הממשלה, היום (ראשון) ובהמשך השבוע צפויים לחזור כ-960 אלף תלמידים למערכת החינוך. מדובר ב-493,933 תלמידי כיתות א-ג', ועוד 200 אלף תלמידי י"א-י"ב.
חוזרים ללימודים - כתבות נוספות
תל אביב ובני ברק יחכו: איפה חוזרים ללמוד? | רשימת הערים המלאה
חיטוי כיתות – והרבה בלגן: "מתווה לא מסודר"
ההורים זועמים על החזרה ללימודים: "לא ניצלו את הזמן להתארגנות"
בגזרת החינוך המיוחד צפויים לחזור עוד 80 אלף תלמידי החינוך המיוחד שיצטרפו ל-60 אלף שכבר לומדים ול-127 אלף תלמידי חינוך חרדי בכיתות ז'-י"ב.
על פי ההחלטה, כיתות א'-ג' ילמדו חמישה ימים בשבוע במשך חמש שעות ביום, בקבוצות של 17 תלמידים. כיתות י"א-י"ב יגיעו לתגבורים לקראת בחינות הבגרות הצפויות להתחיל ב-22 ביוני. הלימודים יתקיימו בקבוצות של עד 17 תלמידים. בחינוך החרדי יחזרו ללמוד שכבות הגיל המקבילות לכיתות ז'-י"א.
בחינוך המיוחד יחזרו כל התלמידים מגיל 21-3 בימים א'-ה' בין השעות 8:00 ל-14:00 ובחברה הערבית עד לשעה 13:00, בשל הרמדאן. כיתות חינוך מיוחד בבתי ספר רגילים ילמדו עד 13:00 בימים א'-ה'.
תלמידים משולבים בגנים ובבתי ספר רגילים ימשיכו לקבל מענה לימודי וטיפולי במוקדים שייקבעו ע"י הרשות המקומית. תלמידי כיתות שילוב יא'-יב' שניגשים לבחינות הבגרות ילמדו יחד עם חבריהם לכיתה. במשרד החינוך ביקשו להחזיר את כל ילדי החינוך המיוחד לאור הצלחת החזרת 60 אלף תלמידים ו-10,000 מורים תוך שמירה על הכללים, הגעה מבוקרת למוסדות החינוך ושמירה על היגיינה.
חוה אבוקרט, סגנית המנהלת בבית הספר כסולות שבנוף הגליל (נצרת עילית לשעבר), המתינה בכניסה לבית הספר ומדדה למורים שהגיעו את חום גופם. "אני מתרגשת מאוד, התחושה היא ממש כמו ב-1 בספטמבר", סיפרה ל-ynet. "למרות שהייתי עם התלמידים כל הזמן בקשר, כיתות ו' עדיין לא מתחילים. החלק הקשה היום היה לראות את המנהלת שלי אחרי חודשיים ולא להתחבק".
גם מחנכת כיתה א', חגית, אמרה כי "אנחנו עוד לא יודעים איך הדברים ייראו, זה תלוי הרבה גם בהורים". לדבריה, היו כאלה שאמרו לה שלמרות הלחץ בבית, הם עדיין מעדיפים שלא לשלוח את הילדים ללימודים.
"חילקנו כל כיתה לשניים, כך שאין יותר מאשר 15 תלמידים בכל כיתה", הבהירה המנהלת אורית יאיר. "העירייה עשתה פה חיטוי ודאגה שתהיה פה עוד עובדת ניקיון במשך היום. חילקנו את בית הספר גם לשמונה אזורים, כך שכל קבוצה תצא לאזור אחר להפסקות". יאיר ציינה כי החלק של קבלת התלמידים, חלוקת המסכות והאלכוג'ל היה החלק הקל בהיערכות.
יאיר הוסיפה שהסיטואציה "מאוד לא פשוטה. מדובר בילדים צעירים שמאוד אוהבים את הקשר האישי עם המורה, אוהבים לבוא ולחבק והסיטואציה היא קשה. מגיעים עם מסכות למורה שלא יכולה לחבק וצריך להסביר ולדבר על ההיגיינה שצריך לשמור עליה, אלה ילדים קטנים שלא יודעים שצריך לשמור וגם בהפסקות יהיה מאוד קשה, המורה תצטרך לשמור על המרחק בין אחד לשני".
ראש העיר נוף הגליל, רונן פלוט, מלווה באופן אישי את מערכת החינוך עם חזרתה המדורגת. פלוט דאג לצייד את כל בתי ההוא ספר בעמדות אלכוג'ייל ולספק חומרי הסברה לתלמידים על חשיבות שטיפת ידיים עם סבון ושמירה על מרחק. "אף פעם לא היינו בסיטואציה הזאת" הוא אמר הבוקר, "אבל אנחנו ערוכים באופן המקסימאלי ומבינים שחייבים לחזור לשגרה. גם אם השגרה שונה ואחרת היא עדיפה על ישיבה ממושכת בבית. הקורונה לא הולכת לעזוב אותנו בזמן הקרוב, נצטרך ללמוד לחיות איתה עד לחיסון".
בבית הספר היסודי "רננים" בראשון לציון קיבלו הבוקר את פניהם של תלמידי כיתות א'-ג' בקבלת פנים חמה, עם שטיח אדום ו"כיף" למרפק. גלית זיו, מנהלת בית הספר, סיפרה שישנה התרגשות גדולה. "זה מרגיש כמו 1 בספטמבר. אנחנו מחכים לתלמידים שיגיעו ונערכנו, פיצלנו כיתות, ריווחנו את השולחנות והעירייה עזרה לנו בניקיון וחיטוי של בית הספר", היא אמרה. זיו העריכה שהיום לא יגיעו כל התלמידים, אך ככל שיעברו הימים ויראו שבטוח להגיע, יותר ויותר תלמידים ישובו אל בית הספר.
רחלי בדסר, אמא לשני תלמידים בבית הספר רננים סיפרה שלא חששה להביא את בנה הלומד בכיתה ב'. "סמכתי על הצוות, אני יודעת שלא היו פותחים אם זה היה מסכן אותם", היא אמרה. "כבר בבית הסברנו לילדים על המצב, הם יודעים שאסור מגע, הבן דווקא מתלהב לשים את המסכה והוא לא ישן כל הלילה מהתרגשות".
חיננית קדרינל, אמא לילד בכיתה ג' בבית הספר אמרה: "ישבתי והסברתי לבן איך להתמגן, איך הכול יעבוד עכשיו בבית הספר. שלחו לנו את כל הפירוט על ההתנהלות שתהיה מעכשיו, אנחנו רגועים".
גם בבית הספר "גולדטק" בחולון נערכו לקבלת תלמידי א'-ג'. ראש העיר מוטי ששון הגיע מוקדם בבוקר לראות שהכול מוכן ובירך את הצוות החינוכי ואת השינשינים (שנת שירות) ואת המכיניסטים (שנת מכינה) הפועלים בעיר ששובצו לתגבור המורים.
רן יהושע, אב לילדות בכיתה ג', ד' ו-ו' בירושלים סיפר: "לקחתי הבוקר את הילדה שלי שבכיתה א', והילדות הגדולות התבאסו כי גם הן ממש רוצות לחזור ללימודים. הקטנה שמחה מאוד".
ביישובים הערביים התלמידים וגם חלק גדול מהמורים לא הגיעו הבוקר לבתי הספר. החזרה ללימודים, נזכיר, אינה בגדר חובה, מתוך הבנה שישנם הורים החוששים לשלוח את ילדיהם לבתי הספר. במערכת החינוך העריכו כי הימים הראשונים יתאפיינו בנוכחות חלקית משום שהורים רבים חוששים מהידבקות ומעדיפים להמתין מספר ימים ולהיווכח אם המערכת אכן מתנהלת תחת הקפדה והבטחת ביטחון התלמידים.
ברשויות המקומיות נערכו בשבוע שעבר לפתיחת גני הילדים וכיתות א'-ג', כפי שהסתמן במתווה המקורי. ואולם, החלטת השרים ברגע האחרון לדחות את פתיחת הגנים ולהשיב ללימודים את תלמידי י"א-י"ב במקום, גרמה להתקוממות בקרב רשויות רבות. חוסר ודאות השתרר מאז שלשום והודעות סותרות מטעם השרים, הממשלה ומשרד החינוך הובילו את מערכות החינוך ברשויות למצב בלתי אפשרי. לפיכך, החזרה תותאם להיערכות של כל בית ספר ורשות, והלימודים, כאמור, לא מוגדרים כחובה.
אחת הרשויות שהחליטה להימנע מפתיחת בתי הספר היא תל אביב. ראש העיר, רון חולדאי, שיגר ביום שישי האחרון מכתב לראש הממשלה בנימין נתניהו ומחה על ההודעה על החזרת הלימודים ברגע האחרון, לפני כניסת השבת. "מתן הנחיות סותרות או הנחיות המונחתות מהרגע להרגע, הופכות את המשימה לבלתי אחראית ואף מסוכנת", כתב חולדאי.
הוא הוסיף כי "על מנת שנוכל להחזיר את מערכת החינוך לפעילות ראויה, בכפוף לכללי הבטיחות והמגבלות הרפואיות ההכרחיות בתקופה זו, ולאפשר לכלל העיריות ללא יוצא מהכלל לחדש את פעילותה, אנו קוראים לממשלה לדחות את הפעלת מערכת החינוך במספר ימים". אל חולדאי הצטרפו ראשי רשויות רבים, שהביעו מחאה על החזרת תלמידי כיתות י"א-י"ב, בניגוד למתווה שהסתמן - לפיו יחזרו ילדי הגנים והפעוטונים.
פעילות גני הילדים והפעוטונים צפויה להתחדש ביום ראשון הבא, 10 במאי. לפי החלטת הממשלה, היעד להחזרת תלמידי כיתות ד'-י' אל ספסל הלימודים הוא במהלך חודש מאי ולא יאוחר מ-1 ביוני, בהנחה שלא יירשמו שינויים. "משרד החינוך יפעל להכנסת אמצעים שיבטיחו ריחוק חברתי, זאת בנוסף לעמידה בכל דרישות החיטוי וההגנה", קבעו השרים.