מנכ"ל משרד החינוך: "גם אם לא יודעים מה יקרה עוד שבועיים, החזרה ללימודים הכרחית"
בזמן שהורים רבים בחרו שלא לשלוח את ילדיהם לבתי הספר, במשרד החינוך מאמינים כי החזרה לשגרה היא הכרחית. "מבין את הקשיים", אמר שמואל אבואב לאולפן ynet. מורים בקבוצות סיכון נשארים בבית על חשבון ימי המחלה, ומי שיש לו ילדים קטנים - הוצא לחל"ת
מאות אלפי ילדים עשו הבוקר (יום א') את דרכם לבתי הספר במסגרת ההקלות במגבלות מגפת הקורונה, ומנכ"ל משרד החינוך שמואל אבואב מבהיר כי החזרה לספסל הלימודים היא הכרחית. בזמן ש-80% מהרשויות פתחו את הלימודים, לפי ההנחיות שמשרד החינוך העביר לארגוני המורים, עובדי הוראה שנמצאים בסיכון, או מתגוררים עם אדם שנמצא בקבוצת סיכון - יישארו בבית על חשבון ימי המחלה שלהם. מורים עם ילדים קטנים שלא חוזרים לבתי הספר ולגנים ונזקקים לשמירה - הוצאו לחל"ת.
"אנחנו עובדים בשיתוף פעולה צמוד עם השלטון המקומי ומנסים להתגבר על כל המורכבויות כי זה מצב חירום מורכב", אמר אבואב בריאיון לאולפן ynet. "כל העולם עוסק בזה, אנחנו בקשר עם מדינות בעולם שמתמודדות עם אותן נסיבות וקשיים. בסופו של דבר אנחנו עשרות מדינות מתחילות לנוע ממצב של חירום למצב של התחלה של שגרה מדורגת".
אבואב ציין כי עדיין מדובר בפתיחה הדרגתית, וולנטרית וזהירה של הלימודים. "הרשויות לא יפתחו בבת אחת", הוא מודה בעקבות הביקורת הקשה מצד הערים והיישובים שלא נערכו בזמן. "אני מבין את הקשיים ואת הכעס, מבין את הקושי בהתארגנות", אמר אבואב. "אין לנו ברירה, זה לא מצב אידיאלי. זה תהליך הדרגתי ומאוד מובן וטבעי שהוא מלווה בכל כך הרבה חששות".
- אנחנו רואים אותך מסביר את הדברים בצורה ברורה בימים האחרונים, איפה שר החינוך רפי פרץ? הוא לא אמור לתת כמה תשובות?
"כל המנכ"לים הם הגוף הביצועי", הסביר אבואב. "הגוף שבסופו של דבר מקבל את ההחלטות זה השרים".
- ועדיין אף אחד לא זוכר משבר כזה שנוהל על ידי מנכ"לי המשרדים.
"זה התפקיד שלנו, לעסוק בצד הביצועי. אלו שעות מאוד מורכבות וכולנו נמצאים במערכה מאוד סבוכה במשך חודש ימים. לכן אנחנו עובדים לילות כימים, במלוא מובן המילה, כדי לנהל את המצב, שהוא קשה, לא ברור ומשתנה בכל מני נסיבות בהתאם לקורונה".
אבואב הוסיף כי "גם אם לא יודעים בדיוק מה יקרה בעוד שבועיים-שלושה. הכינו תוכנית זהירה ומתונה שלוקחת בחשבון מצד אחד את כללי הזהירות מצד שני כללי בריאות".
- זה ניסוי וטעייה?
"זה מנגנון הדרגתי", הסביר מנכ"ל המשרד. "זה לא חוק חינוך חובה כמו שאנחנו מורגלים. בחוק חינוך חובה לא שואלים אף אחד. עכשיו, הורה שלא רוצה ורשות שלא מוכנה יכולים לחכות, לכן זה הדרגתיות".
דורית שלו, שהחליטה להלשאיר את בתה בבית הספר, אמרה לאולפן ynet כי היא החליטה שלא לקחת חלק ב"ניסוי", כלשונה. "לקחו פרמטר של ילדי א'-ג' כי נחוץ להוציא אותם בשביל שההורים יעבדו. מי שרוצה לקחת בזה חלק - אין בעיה. כאמא שגרה עם סבתא בבית - אני חוששת.
"זה נכון שיש הורים שקשה להם, וזה בסדר כי המציאות עצמה היא קשה", אמרה שלו. "להניח ילד בין 17 ילדים בכיתה כשהמגבלות כל כך חמורות, גם לזה יש השלכות שצריך לתת עליהן את הדעת. גם בגני ילדים עדיין ירצו לגעת ולהתקרב כי זה צורך, אולי היה עדיף לחכות שיהיה חם יותר והנגיף יהיה בירידה".
אבואב השיב לביקורת שנשמעה מצד ההורים ואמר: "במצב הזה, זו התוכנית הנכונה. לומר שזה לא טבעי שיש חששות? בוודאי שזה טבעי. לומר שיש קושי לעבור ממצב של 70 שנה שאנחנו מורגלים בו למצב אחר? בוודאי שזה מורכב, אז מה? צריך לנהל גם במצב לא ברור".
לקראת הכרעה בגנים: "משרד הבריאות יגיד מה מותר"
אבואב ציין כי במהלך השבוע תתקבל החלטה לפתוח גם את גני הילדים, ובהמשך גם בכיתות ד'-י'. "לאט לאט המערכת תחזור ונתארגן לקיץ. גם הוא יהיה שונה ממה שהורגלנו, וגם שנת הלימודים הבאה תהיה שונה. מעולם 97% מתלמידי העולם לא היו מרותקים בבית. זו הפעם ראשונה בתולדות ההיסטוריה", טען.
-ילדים בני 3-5 שעוד יותר צריכים מגע מתלמידים בכיתה א'. יכול להיות שתמליצו לא לפתוח את הגנים?
"משרד הבריאות מוביל את המדיניות הבריאותית, שם יש את אנשי המקצוע והם קובעים מה ניתן ומה אפשרי. אחרי שהם קובעים את הכללים אנחנו מתאימים את מערכת החינוך לכללים הללו".
- אתה מאמין שאפשר לנהל מדיניות של ריחוק חברתי גם בין ילד לגננת?
"בשביל הזה הכללים שנקבעו זה לפצל את הגן לחצי. החצי הראשון יבוא בראשון-שלישי והחצי השני ברביעי עד שישי". לדבריו, מה שעומד בבסיס הדיונים על הגנים זה גם גילם הצעיר של התלמידים, אך גם ההכרח להוציא את הוריהם לעבודה. "צריך ליצור פה מצב שמצד אחד מאפשרים שחרור של ההורים, אך גם לנהל סוג של שגרה חינוכית תחת מעטה מוקפד של תנאים בריאותיים נדרשים ונאותים".
סטלה, אמא לילדה שחזרה הבוקר ללימודים בבית הספר כסולות, אמרה במשדר לאולפן ynet: "אני שמחה שמגיעים למצב שחוזרים לשגרה. רואים כבר את הקצה של המגפה הזאת. אני מקווה שנמשיך הלאה ולא נחזור אחורה. אני לא חוששת לקחת את הילדה לבית הספר. היא התרגשה מאוד הבוקר. קמה וממש רצתה לחזור. היא לא קינאה באחים שלה שממשיכים את החופש. הסברתי לה שהיא לא תוכל כל כך להתחבק עם המורה".
- המסכה לא מפריעה לה?
"לא יודעת, נראה. היום זו פעם ראשונה שהיא שמה אותה".
ראש עיריית גבעתיים רן קוניק הסביר באולפן ynet מדוע חידש את הלימודים: "יש לנו תשעה בתי ספר בסך הכול, ומרגע שהבנו באמצע שבוע שעבר שזה מה שהולך לקרות - אז התארגנו. אני חושב שיהיו בעיות בהמשך השבוע, וטוב עשתה הממשלה שנתנה את ימי ההיערכות האלה".
ראש עיריית רמת גן כרמל שאמה הכהן התייחס לכך שבחר לא לפתוח את מערכת החינוך בעירו אף שעיריות בסדר גודל דומה כמו ראשון לציון ואשדוד כן עשו זאת: "אם היית שומעת את כל השיחות של כל ראשי הערים ערב ההחלטות, היית מבינה ששום ראש עיר לא באמת רגוע או חושב שזה נכון לפתוח מיד את שנת הלימודים. אני רוצה שהילדים שלנו יגיעו למקום בטוח ויהיו רגועים ומוגנים. אני רוצה שההורים יהיו רגועים".
- יכול להיות שלא נערכתם מספיק?
"יש דברים שאי אפשר היה להיערך אליהם כל עוד לא הייתה החלטת ממשלה, והיא התקבלה ביום שישי".
על שכנתו גבעתיים אמר: "התחלואה שם היא פחות מחצי מאשר ברמת גן. סכנת ההידבקות יותר נמוכה. אני מברך אותם".