מלאך המוות בחוף בפלורידה, הודק הסגר במוקד החדש בסין
במדינת השמש נפתחו החופים, דניאל עובר בין הרוחצים לבוש בשחור ומזהיר מהקורונה. ניו יורק: 98 מתו בבית אבות אחד. סין הטילה עוד הגבלות בעיר חרבין ופרסמה "סרטון לגו" שלועג לארה"ב: "הזהרנו אתכם, אמרתם 'זו רק שפעת'". אירופה: בריטניה בדרך לעקוף את איטליה במספר המתים
בשעה שערים ברחבי סין מסירות עוד ועוד הגבלות מתושביהן הודות לעצירת ההתפשטות של נגיף הקורונה, בעיר חרבין שבצפון המדינה, המוקד החדש הגדול ביותר של התפרצות הנגיף, ממשיכים להדק את הסגר, ובסוף השבוע הופסקה שם האפשרות לאכול בתוך המסעדות ובבתי עסק אחרים המגישים מזון.
משבר הקורונה – עוד בעולם:
- שיא חולים ברוסיה, "רבע מיליון נדבקו במוסקבה"
- הסתרה והשמדת ראיות: השקרים של סין נחשפים
- צעיפי דברה: אשת הקורונה של טראמפ היא אייקון אופנה
- "מי קוביד של אמא?". קוראים לילדים על שם הנגיף
חרבין, נזכיר, היא בירתו של מחוז היילונגג'יאנג והעיר הגדולה ביותר בו. כ-10 מיליון בני אדם גרים בה. מחוז היילונגג'יאנג שוכן בגבול עם רוסיה, והוא הפך לחזית המאבק של סין נגד התפרצות מחודשת של הנגיף. בשבועות האחרונים התגלו נדבקים רבים חדשים שנכנסו למחוז מרוסיה. במחוז נאסר לאחרונה על מי שאינם מקומיים ועל כלי רכב הרשומים במקומות אחרים להיכנס לאזורי מגורים בו.
בסוף השבוע צוטט בתקשורת המקומית סגן מזכיר ועדת המפלגה המחוזית בהיילונגג'יאנג כאומר: "אנחנו נושאים תחושת אשמה עמוקה. לא הבנו כמו שצריך את דרכי המניעה והבקרה של המגפה". לפי הדיווחים, הוא אמר כי העובדה שלא בוצעו בזמן בדיקות קורונה תרמה להתפשטות הנגיף במחוז.
בצל ההאשמות האמריקניות שסין הסתירה מהעולם מידע על הנגיף ובכך פגעה קשות ביכולת של מדינות להתגונן מפניו פרסמה בסוף השבוע התקשורת הממלכתית בבייג'ינג סרטון הלועג לארה"ב, תחת הכותרת Once Upon a Virus (בתרגום חופשי: "היֹה היָה וירוס"). בסרטון מופיעות מעין דמויות לגו המייצגות מצד אחד את הסינים ומהצד השני את פסל החירות.
"גילינו נגיף חדש", נשמע אחד הסינים אומר, ופסל החירות משיב לו: "אז מה? זו רק שפעת". לאורך הסרטון נשמע הסיני מזהיר את האמריקנים שוב ושוב שמערכת הבריאות בסין כורעת תחת הנטל ושמדובר בנגיף מסוכן ומידבק, אבל האמריקנים מבטלים את דבריו. לבסוף, כשהם עצמם מבינים את חומרת המצב, הם קובלים על כך שהסינים לא הזהירו אותם לכאורה. "אתם מקשיבים לעצמכם?", שואל אותם הצד הסיני, "זה מה שאני אוהב בכם האמריקנים, את העקביות שלכם".
אוסטריה פתחה את המספרות
בינתיים בארה"ב עצמה ממשיכים להיאבק בנגיף. ביום שישי דיווח בית אבות בעיר ניו יורק, העיר העומדת במוקד ההתפרצות, כי 98 דיירים שמתו בו נדבקו כנראה בנגיף הקורונה. "זה פשוט מחריד", אמר ראש העיר ביל דה בלזיו. מקרי המוות נרשמו במרכז הגריאטרי איזבלה שבמנהטן, וייתכן שמדובר בהתפרצות הקטלנית ביותר של הנגיף בבית אבות כלשהו בארה"ב. מבין המתים, ב-46 נמצא בוודאות נגיף הקורונה, ואצל עוד 52 יש חשד שהם נדבקו.
בעוד ועוד מדינות בארה"ב נערכים לחזרה הדרגתית לשגרה אחרי שבועות שבהם שהו התושבים בהסגר. אל מול הקריאות של מפגינים, רבים מהם תומכי הנשיא טראמפ, לחדש במהרה את הפעילות הכלכלית ולהסיר את הגבלות התנועה, יש גם מחאה הפוכה. אחרי שרבים יצאו בסוף השבוע לבלות בחופי פלורידה, שנפתחו מחדש, הצטרף אליהם עורך הדין דניאל אוהלפלדר – אבל עשה זאת כשהו לבוש בבגדי מלאך המוות כדי להמחיש להם את הסכנה האורבת להם. הוא עבר בין המשתזפים כדי למחות על הפתיחה מחדש של החופים ולהעביר את המסר שלפיו פתיחתם מסכנת את התושבים: "עדיין לא הגענו לשלב שבו אנחנו עורכים מספיק בדיקות קורונה, שיש לנו מספיק מידע ושאנחנו ערוכים מספיק למה שיבוא על המדינה שלנו מכל רחבי העולם בגלל המגפה הזו", אמר בסוף השבוע ל-CNN.
Busy day pic.twitter.com/uBmjaHmp2r
— Daniel Uhlfelder (@DWUhlfelderLaw) May 1, 2020
Stay home Florida pic.twitter.com/MV4fyAXvwu
— Daniel Uhlfelder (@DWUhlfelderLaw) May 1, 2020
באירופה, בריטניה עומדת לעקוף את איטליה ולהפוך למדינה האירופית עם מספר המתים הגבוה ביותר מהנגיף. אתמול נרשמו בממלכה 621 מקרי מוות נוספים מקורונה, ובכך הגיע מספר המתים בה ל-28,131. באיטליה, לשם השוואה, מתו עד כה 28,710 בני אדם, אבל זה ימים ארוכים שמספר המתים היומי בה נמוך בהרבה מזה של בריטניה. את שתי המדינות הללו מקדימה במספר מקרי המוות ארה"ב, עם 67,444 מתים. ספרד מקדימה את שתיהן במספר הנדבקים (יותר מ-245 אלף), אך לא במספר המתים, שעומד בה על 25,100.
באוסטריה, שהייתה מהמדינות הראשונות באירופה להתחיל בתהליך של הסרת הגבלות, נהרו אתמול המונים למספרות, למכוני היופי ולחנויות האלקטרוניקה, שפתיחתם הותרה ביום שבת אחרי שבועות. אוסטריה הטילה סגר בשלב מוקדם של ההתפרצות, ועד כה נרשמו בה כ-15,500 נדבקים ו-589 מקרי מוות מהנגיף. אחרי שבחודש שעבר התירה את פתיחתם מחדש של חלק מבתי העסק, הממשלה החליטה שהנתונים מאפשרים שלב נוסף של חידוש הפעילות הכלכלית, ובשלב הזה נפתחים מרכזי קניות, חנויות גדולות ובתי עסק של שירות שונים, בהם מספרות. בווינה נראו מעצבי שיער ולקוחות עוטים מסכות, כפי שנדרש מהם לעשות בחנויות ובתחבורה הציבורית.
בהודו הורו השלטונות לכל העובדים – הן במגזר הציבורי והן במגזר הפרטי – להשתמש באפליקציה המופעלת בתמיכת הממשלה, אפליקציה שמטרתה לעקוב אחריהם כדי לאפשר פיקוח על התפשטות הנגיף. ההוראה הזו ניתנה כשברקע החלטת הודו להתחיל להסיר הגבלות תנועה על התושבים באזורים שבהם פגיעתו של הנגיף הייתה קשה פחות. האפליקציה שהעובדים נדרשים להשתמש בה היא אפליקציה המבוססת על מערכות Bluetooth ו-GPS, והיא מודיעה למשתמשים אם יש חשד שבאו במגע עם אדם שאובחן בדיעבד כנשא קורונה. משרד הפנים ההודי הכריז כי האחריות לוודא שכל העובדים משתמשים באפליקציה מוטלת על המעסיקים שלהם.