שתף קטע נבחר

המתלוננת נגד ביידן: "בתלונה לא הצהרתי על תקיפה מינית"; "ניו יורק טיימס" קורא לחקור

טארה ריד, שטוענת כי מועמד הדמוקרטים לנשיאות תקף אותה מינית בסנאט ב-1993, אומרת כעת שבתלונה שהגישה נגדו אז – ושטרם נמצא תיעוד שלה – דיווחה רק על התנהגות בלתי הולמת מצדו. העיתון הליברלי: "אם ביידן רוצה להיות נשיא, יש לחקור את הדברים, כמו שחקרו את השופט קבאנו"

טארה ריד, העובדת לשעבר בלשכתו של ג'ו ביידן בסנאט שטוענת כעת כי תקף אותה מינית לפני 27 שנה, אמרה בסוף השבוע לסוכנות הידיעות AP כי בתלונה שהגישה נגדו לרשויות הקונגרס האמריקני באותה העת היא לא האשימה אותו במפורש בתקיפה מינית או בהטרדה מינית. לדבריה נמנעה מכך משום שפחדה.

 

ארה"ב בוחרת 2020 – סיקור נרחב ב-ynet:

 

אף שריד אומרת שהגישה תלונה בעניין ביידן לקונגרס, תלונה כזו טרם נמצאה, ולדבריה לה עצמה אין תיעוד שלה. ביידן, שביום שישי הגיב לראשונה על טענותיה ודחה אותן בתוקף, אמר כי בכוונתו לבקש מהארכיון הלאומי לחפש תלונה שכזו. כעת אומרת למעשה ריד שגם אם התלונה תימצא, היא לא תשקף את טענתה הנוכחית, שלפיה ביידן ביצע בה תקיפה מינית של ממש.

 

בריאיון ל-AP אמרה ריד כי היא זוכרת שבתלונתה ציינה שביידן רוצה שהיא תגיש משקאות משום שהוא אוהב את הרגליים שלה וחושב שהיא יפה. "אמרתי בתלונה שזה גרם לי להרגיש שלא בנוח", העידה בריאיון. יצוין כי ריד ציינה כבר בשנה שעברה כי עובדים בסביבת ביידן אמרו לה בשעתו שהוא אוהב את המראה שלה ורוצה שהיא תגיש משקאות באירוע כלשהו.

ארה
המתלוננת טארה ריד והמועמד הדמוקרטי ביידן. מכחיש בתוקף(צילום: AP, The Hill)

"הייתי מפוחדת מכדי לכתוב על התקיפה המינית", אמרה ריד בריאיון ל-AP בסוף השבוע. לדבריה, היא זוכרת שהמילה העיקרית שבה השתמשה בתלונה שהגישה כדי לתאר את התנהגותו של ביידן הייתה "אי-נוחות", והיא זוכרת גם שהשתמשה במילה "נקמה".

 

אצבעות מתחת לחצאית

ריד, נזכיר, טוענת שביידן תקף אותה ב-1993, כשהיא הייתה עובדת זוטרה יחסית בלשכתו, בת 29, והוא היה חבר הסנאט האמריקני מטעם מדינת דלאוור. כעת ביידן הוא מי שצפוי להיות המועמד הדמוקרטי לנשיאות בבחירות בנובמבר השנה. הפעם הראשונה שבה השמיעה ריד את הטענות החמורות הייתה בריאיון בסוף מרץ לפודקסט של קייטי הלפר, תומכת נלהבת של ברני סנדרס, מי שהיה יריבו הגדול של ביידן בפריימריז הדמוקרטיים לנשיאות. ריד אמרה שהתקיפה אירעה במסדרון בגבעת הקפיטול.

 

"היינו לבד, וזה היה הדבר הכי מוזר בעולם", טענה. "לא היו, כאילו, חילופי דברים, באמת, הוא פשוט הצמיד אותי לקיר. הידיים שלו היו עליי ומתחת לבגדים שלי, וכן, הוא ירד לאורך החצאית שלי ואז עלה למעלה בתוכה והחדיר אליי את האצבעות שלו. הוא נישק אותי באותו הזמן". לדברי ריד היא חמקה מביידן, והוא אמר לה: "בחייך, שמעתי שאת מחבבת אותי". ריד העידה: "עבורי הכול התנפץ ברגע הזה".

ברני סנדרס וג'ו ביידן בעימות (צילום: רויטרס)
ביידן עם סנדרס, שוויתר ופינה לו את הדרך למועמדות(צילום: רויטרס)

מאז העדות הזו סיפרה ריד את הדברים לכלי תקשורת אמריקניים אחרים, ובתחילת אפריל היא הגישה תלונה במשטרת וושינגטון – אך לא ציינה בה את שמו של ביידן. לאתר החדשות השמרני Washington Examiner אמרה כי הגישה את התלונה כדי להראות שהיא רצינית. ריד העידה כי ניסתה להגיש תלונה נגד ביידן בתוך הקונגרס כבר ב-1993. זו התלונה שעליה דיברה גם בריאיון בסוף השבוע האחרון ל-AP. לדבריה, גורמים בצוות של ביידן נקטו באותה העת צעדים נגדה כדי להניאה מהמהלך שלה נגד הסנאטור, ובין השאר הרחיקו אותה לחדר נטול חלונות וקיצצו בסמכויותיה.

 

ריד, יש לציין, הייתה אחת משבע נשים שטענו בתחילת 2019 כי ביידן נגע בהן בעבר באופן בלתי הולם. ריד טענה אז כי ליטף את צווארה ושיחק בשערה. הוא מצדו טען אז בתגובה על האשמות הנשים כי אם פעל שלא כשורה – הרי שעשה את הדברים בתמימות וללא כוונה מינית, והבטיח לכבד יותר את "המרחב הפרטי של אנשים" להבא. אלא שבהמשך, כאמור, כבר הציגה ריד טענות חמורות בהרבה נגד ביידן.

 

ביום שישי האחרון, אחרי שבועות ארוכים שבהם נמנע מלהגיב בעצמו על טענותיה של ריד שלפיהן תקף אותה מינית, התראיין ביידן והכחיש אותן בתוקף. "לא, זה לא נכון", אמר ביידן לרשת MSNBC. "אני אומר זאת באופן שאינו משתמע לשני פנים: זה מעולם, מעולם, לא קרה".

 

התלונות נגד התקשורת

בשבועות הראשונים שלאחר העדות של ריד על התקיפה המינית לכאורה העיסוק בה היה בעיקר מצד גולשים עצמאים – רפובליקנים ודמוקרטים – ברשתות החברתיות. רק בימים האחרונים הוא מקבל מקום יותר ויותר מרכזי בכלי התקשורת הבולטים בארה"ב. כלי התקשורת הליברלי הגדול הראשון שעסק בנושא היה "ניו יורק טיימס". בחודש שעבר פרסם כתבה שבה דיווח כי שוחח עם ריד כמה פעמים, וכי יצר קשר גם עם חבריה ועם אנשים שעבדו עם ביידן בתחילת שנות ה-90.

 

בכתבה ההיא דיווח העיתון כי שום איש צוות של ביידן מאותה העת לא אישר את דבריה של ריד, וכי לא נמצאה תשתית לטענה שהוא נהג שלא כשורה. מנגד, חברה של ריד טענה כי זו סיפרה לה על התקיפה-לכאורה בזמן אמת, וחברה אחרת העידה שריד סיפרה לה בשנת 2008 שעברה חוויה טראומטית כשעבדה בלשכתו של ביידן. גם אחיה של ריד העיד שסיפרה לו על שאירע. ריד, יש לציין, מודה כי היא תומכת של סנדרס, אבל מכחישה שהתלונה נובעת ממניעים פוליטיים או שאנשי טראמפ – ואפילו רוסיה, בניסיון אולי להתערב שוב בבחירות בארה"ב – יצרו איתה קשר.

1 ()
השופט קבאנו. "גם כאן ראויה חקירה יסודית"

הטענות נגד ביידן והעיסוק הגובר בהן הובילו חלק מהתומכים של סנדרס – שהיה המועמד האחרון שנותר בפריימריז מול ביידן ופרש מהמרוץ רק כשנראה היה שלא נותר לו עוד סיכוי לנצח – לקרוא לביידן לוותר על המועמדות לנשיאות. "מתוך כבוד לשורדוֹת ולמען ארצנו הוא צריך לפרוש מהמרוץ", טענה קלייר סנדברג, שהייתה בעבר בכירה בקמפיין סנדרס.

 

ביקורת הפנו מתנגדי ביידן בשבועות האחרונים גם לכלי תקשורת ליברליים, שלדבריהם התמהמהו מאוד בדיווח על הפרשה. תומכים של סנדרס טענו בין השאר כי "ניו יורק טיימס", שהשקיע 19 יום בתחקיר בעניין, השתהה בכוונה עד שסנדרס יפרוש מהפריימריז הדמוקרטיים – ורק אז פרסם את התחקיר. התחקיר אמנם אינו מבסס את דבריה של ריד, ויש אף מי שיטענו כי הוא מחליש אותם, אבל לדברי מבקריו של ביידן עצם ההימנעות מהעלאת הנושא לסדר היום ביתר שאת סייעה לו. מבקרי העיתון טענו כי כאשר עלו האשמות דומות נגד אישים אחרים במערכת הפוליטית ובמערכת אכיפת החוק, למשל שופט בית המשפט העליון ברט קבאנו, מיהר העיתון לפרסמן, מבלי להמתין לבירורים נוספים שאולי היה ראוי להמתין להם.

 

ובינתיים: ביידן עם הכדורגלניות

בצל העיסוק הגובר בפרשה פרסם בסוף השבוע האחרון "ניו יורק טיימס" מאמר מערכת שבו קרא לחקור את טענותיה של ריד נגד ביידן. "כפי שקורה לעתים קרובות במצבים מהסוג הזה, אי אפשר למעשה לדעת את האמת", נכתב במאמר, "אבל על כף המאזניים מוטלים דברים כבדים מכדי שנניח לעניין או נסתפק בחקירה ובפסיקה של כלי התקשורת. מר ביידן מבקש להיבחר לתפקיד החשוב ביותר במדינה".

שחקניות ארה
כדורגלניות נבחרת ארה"ב. תמיכה מהמועמד הדמוקרטי(צילום: AFP)

במאמר ציינו עורכי ה"טיימס" כי הם עצמם דרשו בשנת 2018 לחקור לעומק את התלונות על תקיפות מיניות נגד השופט קבאנו, וכי ראוי לא פחות שעניין ביידן ייחקר. "על הקמפיין שלו ועל מפלגתו מוטלת החובה לשכנע את הציבור שההאשמות נגדו מקבלות יחס רציני. הוועידה הדמוקרטית הלאומית צריכה לחקור את העניין מהר וביסודיות, תוך כדי שיתוף פעולה מלא מצד קמפיין ביידן".

 

בצל הטענה של ריד מדגיש ביידן שוב ושוב בשבועות האחרונים את פעילותו למען נשים לאורך הקריירה. בסוף השבוע, אחרי שבית המשפט דחה את דרישתן של שחקניות נבחרת ארה"ב בכדורגל נשים לקבל שכר בגובה זהה לזה של שכר השחקנים בנבחרת הגברים, יצא ביידן להגנתן ואיים לפעול לקצץ בתקציב התאחדות הכדורגל האמריקנית. בציוץ שפרסם בטוויטר קרא ביידן לשחקניות הנבחרת שלא לוותר: "זה עדיין לא נגמר", כתב. "שכר שווה, עכשיו. או שכשאהיה נשיא, אתם יכולים ללכת למקום אחר לחפש מימון לגביע העולם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP, The Hill
ריד וביידן. "לא, זה לא קרה"
צילום: AP, The Hill
מומלצים