שתף קטע נבחר

 

שקד הגישה "פסקת התגברות" וקראה לימין: במקום להתבכיין, תצביעו

הח"כ מימינה טענה באולפן ynet שאם הנדל והאוזר יצטרפו לגוש הימין, יוכל לעבור השינוי שמתגבר על פסיקות בג"ץ. לדבריה "יש הרבה בעיות וסעיף מביך" בהסכם נתניהו-גנץ. השר אלקין: כל שינוי בהסכם עלול להוביל לקריסתו

 

 

שקד: "אם לא ניכנס - נהיה אופוזיציה מימין"    (צילום: גיל יוחנן, משי בן עמי)

שקד: "אם לא ניכנס - נהיה אופוזיציה מימין"    (צילום: גיל יוחנן, משי בן עמי)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

ברקע הדיון המיוחד בבג"ץ הגישה בצהריים (יום א') ח"כ איילת שקד (ימינה) הצעה לתיקון שיהווה למעשה "פסקת התגברות" של הכנסת על פסיקות בג"ץ. מוקדם יותר באולפן ynet שקד קראה לכל חברי גוש הימין - כולל יועז הנדל וצבי האוזר שפרשו מכחול לבן לסיעה נפרדת - להצביע בעדה.

 

ההצעה הוגשה כהסתייגות לתיקוני החקיקה שנידונים בוועדה המיוחדת בכנסת, במסגרת השינויים חסרי התקדים בחוקי היסוד שנקבעו בהסכם בין בנימין נתניהו והליכוד לבין בני גנץ וכחול לבן. לפי אחת ההסתייגויות, תוגדר "פסקת התגברות" לנושא ההגירה והמסתננים בלבד, ולפי הצעה אחרת - "התגברות" כללית על פסיקה של בג"ץ, ברוב של 61 חברי כנסת.

 

"אם גוש הימין מונה 59 חברי כנסת והנדל והאוזר רואים את עצמם כאנשי ימין, האוזר בוודאי תומך בפסקת ההתגברות, אני מאמינה - במקום להתבכיין וליילל שיבואו להצביע", אמרה שקד. "בכנסת הקודמת לא היה לזה רוב, כאן אנחנו כבר 59 ויש את הנדל והאוזר".

הדיון בבית המשפט (צילום: יוסי זמיר)
שופטי העליון, היום בדיון(צילום: יוסי זמיר)

במשדר באולפן ynet התייחסה שקד גם לעובדה ששופטי עליון שמונו בתקופת כהונתה כשרת המשפטים לא נמצאים בהרכב המורחב שדן היום ומחר בעתירות נגד נתניהו ונגד ההסכם הקואליציוני: "רובם לא נמצאים שם בגלל שיטת הסניוריטי. ברור שזה משפיע, בסוף לכל שופט יש תפיסת עולם. אני בטוחה שאנחנו נראה חילוקי דעות גם בהרכב הזה. אני מאמינה שגם שופטים עם תפיסת עולם שמרנית וגם כאלה עם תפיסה ליברלית לא צריכים להתערב ולרמוס את חוק היסוד ואת הרצון של הציבור. 

 

"חוק יסוד הממשלה מדבר על זה שראש ממשלה צריך לכהן עד פסק דין חלוט. חוק יסוד הממשלה מתאר איך ייראה משפט של חבר כנסת שמוגש נגדו כתב אישום לפני שהוא ראש ממשלה. אי אפשר להתעלם מזה שנתניהו הוא לא חבר כנסת רגיל היום, ולכן אני באמת מקווה שבג"ץ לא יתערב. אני בכלל לא חושבת שזו סוגיה משפטית ברגע שהחוק כל כך ברור".

 

- מה לגבי ההסכם הקואליציוני שמשנה את מבנה המשטר החוקתי בישראל?

"נכון, בהסכם הקואליציוני יש הרבה בעיות, אבל כרגע עובדים על זה בוועדה בכנסת. בדרך כלל בג"ץ לא מתערב בחוק טרם הוא חוקק. רוב הסעיפים בהסכם הקואליציוני הם חלק מתיקונים לחוק יסוד. אם בג"ץ יתערב זה רק אחרי החקיקה, ואני מקווה שלא יתערב, כי לבג"ץ למעשה אין באמת סמכות להתערב בחוקי יסוד. הם מתערבים בחקיקה רגילה".

 

- כשרת משפטים לשעבר שרואה את המבנה הזה שיצרו, את המוטציה הזאת, את לא אומרת "תעצרו, יש גבול לכל תעלול"?

"כן. דיברתי עם אנשים בוועדה באופן פרטי בארבע עיניים, עם אנשים בכחול לבן, עם אנשים בליכוד. הסברתי להם שאי אפשר לשריין את החוק הזה ב-75 ח"כים. אין תקדים לזה. זו עריצות המיעוט על הרוב. אני מקווה שחברי הכנסת לא יחוקקו סעיפים מביכים כאלה".

רפי פרץ בנימין נתניהו נפתלי בנט (צילום: מוטי קמחי, EPA, אבי מועלם)
נתניהו בין פרץ לבנט. "נהיה אופוזיציה מימין"(צילום: מוטי קמחי, EPA, אבי מועלם)

- את אומרת שיש בעייתיות בעניין של ההסכמים הקואליציוניים. אולי יש כאן חתירה לבחירות?

"אני לא דוברת של ראש הממשלה. אנחנו כרגע גם לא בקואליציה. אנחנו לא יודעים אם הוא רוצה לשמור על גוש הימין או שהוא רוצה לפרק את גוש הימין. לדעתי, אם הוא יבחר לפרק את גוש הימין - זו תהיה טעות אסטרטגית קשה. אנחנו נהיה אופוזיציה לוחמת עם אלטרנטיבה מובהקת מימין. כי צריך להגיד את האמת: ממשלת האחדות לא תואמת את האידאולוגיה של הימין בהרבה מאוד תחומים.

 

"אנחנו ניכנס לקואליציה אם היא תתאים לקווי היסוד שלנו לפחות בחלק מהתחומים ואם נהיה משמעותיים. אם לא נוכל להשפיע מתוך הקואליציה - נעדיף להיות באופוזיציה".

 

- כל ההישגים השמרניים במשרד המשפטים התבטלו בעצם?

"לא. את רואה שיש שופטים שמרנים שמיניתי לעליון, אבל אי אפשר יהיה להתקדם עוד".

 

- אם בג"ץ יפסול חלק מהסעיפים או יגלגל את הסוגייה בחזרה לכנסת, יש אפשרויות לפתור את זה בלי ללכת לבחירות?

"בוודאי, הכנסת היא מקום דינמי. בסך הכול גם בליכוד וגם בכחול לבן רוצים להקים את ממשלת האחדות. גם אם יהיו סעיפים שיפלו - הם יוכלו להגיע להבנות".

 

אלקין: גם שמיר ופרס לא האמינו זה לזה

"רוב מוחלט של אזרחי ישראל מצפה שלא ייקחו ממנו את זכותו הדמוקרטית לבחור ראש ממשלה", כך אמר השר זאב אלקין (ליכוד) שהתייחס לדיון בבג"ץ על העתירות נגד הטלת הרכבת הממשלה על בנימין נתניהו בשל כתבי האישום נגדו. בראיון למשדר המיוחד באולפן ynet הכחיש אלקין שהאינטרס של הליכוד הוא התערבות של בג"ץ, שתשלח את ישראל למערכת בחירות רביעית ברציפות, שבה לכאורה צפוי נתניהו לניצחון ברור.

 

"חד משמעית, אנחנו מעוניינים שבג"ץ לא יתערב", אמר. "שוחחתי על זה עם ראש הממשלה הלילה, ולכן אני יכול להעיד מכלי ראשון הוא מעוניין להקים את הממשלה. זה מה שהמדינה צריכה בעת הזאת. כמעט 80 חברי כנסת הולכים לתמוך בממשלה הזאת, והם מייצגים בערך שני שליש מהעם, ולכן לא יעלה על הדעת שבג"ץ יתערב".

 

- אם כך למה שלא תחוקקו את פסקת ההתגברות כבר עכשיו?

"לצערי כרגע אין רוב לזה בכנסת. האוזר והנדל הם כרגע חלק מסיעה יותר רחבה, שהעמדה שלה היא התנגדות מוחלטת לפסקה ההתגברות".

 

- כל התערבות של בג"ץ תשלח את ישראל לבחירות?

"ההסכם הקואליציוני הוא מאוד מורכב ומאוד עדין. זה פאזל מאוד מורכב. הוצאה של כל לבנה ממנו עלולה לגרום לכל המבנה לקרוס".

אלקין עם נתניהו. "לפיד צריך להסתכל במראה" (צילום: אלכס קולומויסקי) (צילום: אלכס קולומויסקי)
אלקין עם נתניהו. "לפיד צריך להסתכל במראה"(צילום: אלכס קולומויסקי)

- בשבוע שעבר אמר לנו בכיר בליכוד שכל התערבות של בג"ץ תשלח את המדינה לבחירות. יאיר לפיד ואחרים אומרים שהאיומים האלה דומים להתנהלות של מאפיה.

"יאיר לפיד והח"כים שלו צריכים קודם כל להסתכל בראי. את כמוני שומעת בשבוע האחרון את האמירות של חברי סיעת יש עתיד כלפי מי שעד לאחרונה היה שותפם ומועמד שלהם לראשות ממשלה".

 

- אתה מעריך שהסכם כזה יכול בסופו של יום לצאת לפועל?

"בממשלות במדינת ישראל קרה הרבה פעמים שעבדו יחד אנשים שאין להם אמון גדול אחד בשני. לומדים לעבוד ביחד. זה טבעה של הפוליטיקה הישראלית. בשנות ה-80 הייתה אחדות בין יצחק שמיר לשמעון פרס, שני אנשים שלא האמינו למילה אחד של השני".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יאיר שגיא
ח"כ איילת שקד
צילום: יאיר שגיא
מומלצים