האיטלקים מבולבלים לקראת ההקלות בסגר
174 חולי קורונה מתו ביממה האחרונה באיטליה - הכי מעט מאז 10 מרץ, היום הראשון לסגר. מחר, אחרי שמונה שבועות בבתים, איטליה תסיר חלק מההגבלות. "המגפה עדיין בעיצומה", הבהיר ראש הממשלה לקראת "שלב 2 של הסגר". מה מותר ומה אסור? האיטלקים מבולבלים מההנחיות
ביממה האחרונה מתו באיטליה 174 חולי קורונה – מספר המתים הנמוך ביותר מאז 10 במרץ, היום הראשון לסגר שהוטל במדינה. מדובר בירידה חדה לעומת הנתונים אתמול, אז דיווחו האיטלקים על 474 מתים. מספר המתים הגבוה אתמול, שקטע ירידה הדרגתית, נובע ככל הנראה מרישומים של מאות מתים ממחוז לומברדיה. הם מתו מקורונה בחודש אפריל, ולא נכללו בדיווחים עד אתמול.
גם במספר החולים החדשים באיטליה חלה ירידה: 1,389 חולים אובחנו היום בהשוואה ל-1,900 בשבת. מספר הנדבקים הכולל, מאז האבחונים הראשונים ב-21 בפברואר, עומד 210,717 בני אדם. רק בארה"ב ובספרד דווח על יותר נדבקים. מספר המתים הוא 28,884 - הכי הרבה בעולם אחרי ארה"ב.
מגמת הירידה במספר המקרים הפעילים נמשכת: כרגע יש באיטליה 100,179 חולי קורונה לעומת 100,704 אתמול. ביחידות לטיפול נמרץ מאושפזים 1,501 בני אדם בהשוואה ל-1,539 בשבת. עד כה החלימו 81,654 בני אדם שנדבקו בנגיף באיטליה. מספר הבדיקות שנערכו עד כה עומד על 1.457 מיליון. באיטליה חיים כ-60 מיליון בני אדם.
לפי רויטרס בשבועות האחרונים מספר המתים שמפרסמת איטליה בימי ראשון הוא בדרך כלל נמוך יחסית, ולרוב בימי שני יש עלייה במספר המתים. ועדיין, האיטלקים יכולים להיות מעודדים מהירידה ההדרגתית במספר המתים והחולים החדשים, בשעה שהמדינה נערכת להקלות בסגר שהוטל לפני שמונה שבועות – הסגר הארוך ביותר באירופה.
בחודש שעבר הכריז ראש ממשלת איטליה ג'וזפה קונטה שב-4 במאי תחל המדינה בתהליך הדגרתי של חזרה לשגרה. ההתרגשות של האיטלקים מלווה בבלבול גדול: אחרי כמעט חודשיים בבתים, רבים מהם לא מבינים מהן ההקלות שייכנסו מחר לתוקף, מה מותר ומה אסור.
בנוסף האיטלקים עדיין חוששים: הירידה במספר המתים והחולים החדשים איטית יותר ממה שהממשלה קיוותה, מה שגרם לקונטה לאמץ חזרה "הדרגתית במיוחד" לשגרה. "אנחנו עדיין בעיצומה של המגפה", אמר קונטה בראיון שפורסם היום בעיתון לה סטאמפה. קונטה הדגיש שאסור ש"שלב 2" של הסגר "ייתפש כסימן שכולנו חופשיים" ושהכול חזר לקדמותו.
ראש הממשלה קונטה ציין ש"שלב 2" של הסגר יכלול בדיקות קורונה נרחבות. 5 מיליון ערכות לגילוי קורונה יישלחו לאזורים הרלוונטיים בחודשיים הבאים. בנוסף, החל מהשבוע תבצע איטליה 150,000 בדיקות דם כדי לבחון כמה אזרחים כבר פיתחו נוגדנים.
במסגרת ההקלות האיטלקים יוכלו לצאת מהבתים ביותר הזדמנויות ועוד מקומות עבודה יוכלו להיפתח – כל עוד הם עומדים בהנחיות שמירת המרחק. רוב החנויות עדיין יישארו סגורות עד 18 במאי. המסעדות ובתי הקפה ימכרו אוכל ושתייה רק בטייק אוואי. בתי הספר, בתי הקולנוע, התיאטראות והמוזיאונים והמספרות עדיין סגורים, ולא ברור מתי ייפתחו.
הפארקים באיטליה ייפתחו מחר והאיטלקים יוכלו לרוץ ולעשות פעילות ספורטיבית אחרת, כל עוד ישמרו על מרחק שני מטר אחד מהשני. מי שיהיה בחלל סגור יחויב לעטות מסכה. האיטלקים יכולים לרכוש מסכה במחיר מסובסד של חצי אירו בבית המרקחת.
כאמור, ההקלות בסגר מלוות בבלבול גדול. רבים מהאיטלקים לא מבינים מה הפעולות היומיומיות שמאושרות החל ממחר, ואת מי הם רשאים לבקר. ההנחיות שפרסמה הממשלה בסוף השבוע רק העמיקו את תחושת הבלבול, והאיטלקים לעגו לממשלה ברשתות החברתיות.
בין הסעיפים שעוררו בלבול: במסגרת ההקלות יכולים האיטלקים לבקר גם קרובי משפחה רחוקים, כמו ילדים של בני דודים, וגם לבקר את כל מי שאיתו פיתחו "קשרי חיבה יציבים". ברשתות החברתיות תהו הגולשים אם חברים נכללים בקטגוריה הזאת. הודעה "אוף דה רקורד" ששלחה לשכתו של קונטה לתקשורת הבהירה שעדיין לא מותר לבקר חברים.
בהנחיות לא מאשרת איטליה ביקורים קבוצתיים – מה שאוסר על קיום ארוחות משפחתיות עם מספר משתתפים גדול. האיטלקים לא רשאים לצאת לבתי נופש ויכולים לעזוב את המחוזות שהם גרים בהם רק במקרי חירום.
נראה שהסיבה העיקרית לבלבול היא המבנה השלטוני באיטליה. חלק מהרשויות האזוריות - שבראשן עומדים חברים ממחנה המרכז-ימין מהאופוזיציה - איימו לא לציית להנחיות ולהחליט על מדיניות משלהן. בשני מחוזות – ונטו וקלבריה – כבר הודיעו השבוע על הסרת הסגר ואישרו לפתוח מסעדות ובתי קפה.
במחוזות ליגוריה ומארקה שוקלים לאפשר לאנשים לצאת להפליג בקבוצות קטנות ולפתוח את חופי הרחצה. ברומא סיכם את הבלבול פייטרו, מנקה רחובות בן 53, ואמר ל-AFP: "אני מקווה שהעיתון יסביר הכול בבוקר. אני רוצה לקחת את אמא שלי לשפת הים. זה מותר?".