דו"ח אמריקני: סין הסתירה את הקורונה בזמן שאגרה ציוד רפואי
דו"ח מודיעין שחובר בארה"ב קובע כי בזמן שבייג'ינג טייחה את היקף התפשטות הנגיף ולא דיווחה עד כמה הוא מדבק, היא הגדילה משמעותית את ייבוא הציוד הרפואי - והקטינה את הייצוא. בין היתר רכשה מסכות, חליפות כירורגיות וכפפות, ציוד שבהמשך היה במחסור עולמי
דו"ח מודיעין אמריקני שהגיע לסוכנות הידיעות AP חושף כי גורמים רשמיים בארצות הברית מאמינים שסין הסתירה במכוון את היקף התפרצות נגיף הקורונה בשטחה - כדי שתוכל להצטייד באספקה הרפואית הדרושה לטיפול במגפה. לפי הדו"ח, בשלבים הראשונים שבהם המחלה התפרצה בסין, מנהיגי המדינה הסתירו מהעולם עד כמה המחלה מדבקת, ובזמן הזה הגדילו את ייבוא הציוד הרפואי והקטינו את הייצוא שלו.
לקריאה נוספת:
פומפאו: "יש המון ראיות שהנגיף נוצר במעבדה בסין"
הסתרה והשמדת ראיות: השקרים של סין נחשפים
מנהל המעבדה בווהאן: "אין לנו יכולת לייצר נגיפים"
מעבדת הנגיפים שבמוקד הטענות נגד סין
עיתונאי שנעלם כשסיקר את ההתפרצות בווהאן: "נעצרתי"
הדו"ח המודיעיני, שחיברה המחלקה לביטחון המולדת של ארצות הברית (DHS), קובע כי מנהיגי סין הסתירו מהעולם במכוון את חומרת המגפה כבר מתחילת חודש ינואר. בימים האחרונים החמיר הבית הלבן את מתקפותיו על דרך הטיפול של סין בנגיף, ומזכיר המדינה מייק פומפאו הטיל עליה את האחריות להתפשטות המגפה ואמר כי בייג'ינג צריכה לתת דין וחשבון על כך.
בדו"ח של ה-DHS נכתב כי "סין ניסתה להסתיר את הגדלת אספקת הציוד הרפואי בשטחה, הכחישה שהטילה מגבלות על הייצוא וטשטשה את נתוני הסחר שלה". עוד נכתב, כי סין לא דיווחה לארגון הבריאות העולמי שנגיף הקורונה מדבק במשך רוב חודש ינואר - במטרה להמשיך להזמין ציוד רפואי רב מחו"ל. לפי הדו"ח, בזמן הזה סין הגדילה משמעותית את ייבוא מסכות הפנים, החליפות הכירורגיות והכפפות מחו"ל. לאחר שהתפשטה המגפה למדינות אחרות בעולם, נוצר מחסור חמור בציוד זה.
כותבי הדו"ח מציינים כי המסקנות מבוססות על הסתברות של 95% שהשינויים בייבוא ובייצוא הסיני חרגו מהטווח הרגיל. יש לציין כי המודיעין האמריקני העריך עד כה כי סין לא הפיצה במכוון את המחלה לעולם, אך נמצאו ראיות רבות לכך שהשלטונות הסתירו את התפשטות המחלה במשך כחודש לפחות. חולה הקורונה הראשון אובחן בעיר ווהאן כבר בחודש דצמבר, אך רק לקראת סוף חודש ינואר החלה סין לנקוט צעדים מחמירים כדי לבלום את התפשטותו המהירה של הנגיף.
נגיף הקורונה - סיקור נרחב ב-ynet
במהלך הלילה (בין ראשון לשני) צייץ נשיא ארצות הברית, דונלד טראמפ, כי "אנשי המודיעין אמרו לי שצדקתי, והם לא העלו את נושא הקורונה עד סוף חודש ינואר - רגע לפני שאסרתי על הגעה מסין לארה"ב". טראמפ הוסיף כי "אנשי המודיעין דיברו על הנגיף בצורה מאוד לא מאיימת", וטען: "עשרות אלפי חיים ניצלו בעקבות האיסור המוקדם שהטלתי על הגעה מסין". טראמפ אמנם טוען כי פעל בינואר כשנודעה לו הסכנה, אך בתקשורת האמריקנית מציינים שעד לסוף 9 במרץ הוא המעיט בהתפשטות הנגיף והשווה אותו לשפעת, חרף אזהרות רבות ממומחי בריאות הציבור.
הנשיא האמריקני סופג ביקורת על כך שהמחלה התפשטה במהירות בארה"ב בעקבות המדיניות שנקט כשהחלה ההתפרצות החמורה באירופה ובמדינות נוספות מחוץ לסין. הוא, מנגד, מרבה להזכיר כי אסר על כניסה מסין זמן קצר לאחר שדיווחה על ההתפשטות. ממשל טראמפ מאשים את בייג'ינג בטיוח של ממדי המגפה בשלביה הראשונים, וטוען כי מדיניות זו הובילה לכך שהנגיף התפשט בארה"ב ובכל רחבי העולם.
אתמול טען מזכיר המדינה פומפאו בריאיון ל-ABC כי יש "ראיות עצומות" שנגיף הקורונה נוצר במעבדה בעיר ווהאן בסין. לדבריו, "אני יכול לומר שיש כמות משמעותית של ראיות שהנגיף הגיע ממעבדה בווהאן. לא הפעם הראשונה שבה העולם נחשף לווירוסים שהם תוצאה של טעויות במעבדה סינית".
הטענות שמקורו של הנגיף במעבדה לווירולוגיה בווהאן עלו עוד בתחילת המשבר, שכן המעבדה נמצאת כ-13 ק"מ מאותו שוק בעיר שבו נמכרו חיות בר באופן בלתי חוקי לצורכי מאכל - שבו, לפי מרבית ההערכות, הנגיף עבר לראשונה לבני אדם. הטענות נגד המעבדה נחלקות לשתיים: הראשונה, שהנגיף נוצר במכוון במעבדה על מנת להפיצו ברחבי העולם ולהגדיל את כוחה של סין. השנייה, שאחד העובדים במעבדה נדבק בנגיף בעקבות הקפדה רופפת על בטיחות, וממנו התפשט הנגיף לאחרים בווהאן - ומהם לכל העולם.
טראמפ אמר בחודש שעבר כי הממשל האמריקני בוחן את התיאוריה שהנגיף נוצר במעבדה. לפי כמה דיווחים הוא הנחה את שירותי הביון למצוא עוד הוכחות לכך. לפי "ניו יורק טיימס" פומפאו הפעיל לחץ על גורמי המודיעין למצוא מידע שיבסס את הטענה. פומפאו התעקש בריאיון ל-ABC שבייג'ינג הסתירה מידע חשוב שנוגע לנגיף ודרש מבייג'ינג לשאת באחריות. לדבריו, ניסיונות הטיוח של סין בתחילת המשבר הם דוגמה "קלאסית" ל"דיסאינפורמציה קומוניסטית". הוא סירב לומר אם לדעתו התפשטות הנגיף נבעה מפעולה מכוונת של בייג'ינג.
עד כה אובחנו בארצות הברית כ-1.2 מיליון חולי קורונה, ומספר המתים בה עומד על יותר מ-68 אלף. מניין המתים מהנגיף בכל רחבי העולם עומד על כ-250 אלף, ועד כה אובחנו יותר מ-3.5 מיליון חולים. עם זאת, ההערכות הן שהמספרים האמיתיים גדולים עוד יותר - מכיוון שמדינות רבות לא מקיימות מספיק בדיקות, או לא פועלות בשקיפות.
סין דיווחה עד כה על 82,880 חולים בלבד ועל 4,633 מתים - אך מתמודדת עם טענות שנתונים אלה מפוברקים. בימים האחרונים מדווחת סין על חולים בודדים מדי יום בשטחה - כך למשל, ביממה האחרונה דיווחה על שלושה חולי קורונה נוספים בלבד, כולם נדבקו מחוץ למדינה. סין חזרה לשגרה כמעט מלאה בתקופה האחרונה, בזמן שמרבית מדינות העולם עדיין מנסות לבלום את התפשטות הנגיף בשטחן.
בינתיים, טראמפ אמר הלילה ברשת "פוקס" כי הוא מאמין שחיסון לנגיף הקורונה יהיה זמין עד לסוף השנה. "אני מאוד בטוח בכך", הוסיף. "יהיה לנו חיסון במוקדם ולא במאוחר". טראמפ אמר גם כי ממשלו תומך "בכל כוחו" בתרופת רמדסיביר של חברת גיליאד סיאנסז, שאושרה בהליך מהיר כתרופה לטיפול חירום בחולי קורונה קשים. מומחי בריאות העריכו שייקח בין 12 ל-18 חודשים לפתח חיסון למחלה, אך המומחה של הבית הלבן למחלות זיהומיות, ד"ר אנתוני פאוצ'י, אמר כי אם יפותח בקרוב חיסון - הוא עשוי להיות זמין בתפוצה רחבה כבר בינואר.