שתף קטע נבחר
צילום: AFP, מוטי קמחי

מד"א העביר הבדיקות לקופות החולים: באיזו עיר נבדקו יותר?

אחרי חודשיים של מבצעי בידוק ורבבות דגימות, הסתיימה אתמול פעילות מוקד הקורונה של מגן דוד אדום, והאחריות על מערך הבדיקות עברה לקופות החולים. עכשיו הנתונים שאסף הארגון מגלים איפה נבדקו הכי הרבה אנשים, איזו קבוצת גיל נדגמה יותר מכולן ומה היה חלקה של האוכלוסייה החרדית מתוך כלל הבדיקות

אתמול (א') הסתיימה פעילות מוקד הקורונה של מגן דוד אדום (מד"א) ובכך הועברה סופית ובאופן מלא האחריות על הבדיקות לקופות החולים. כעת הדרך היחידה לקבל הפניה לבדיקת קורונה היא באמצעות רופא המשפחה או מוקד קופת החולים, וזאת על רקע הירידה החדה שנרשמה במספר הפונים לבדיקות. מד"א ערך בתחילה את הבדיקות באמצעות מתחמי "היבדק וסע" בתל־אביב, חיפה, ירושלים ובאר־שבע, במקביל לבדיקות בבתיהם של הנבדקים. בהמשך נערכו גם מבצעי בידוק נקודתיים בערים וביישובים שונים ולאחר מכן החל הארגון לדגום גם דיירות ודיירים של בתי אבות ומוסדות גריאטריים.

 

3082 ()
מערך הבדיקות עובר לקופות

 

משבר הקורונה - סיקור נרחב ב-ynet

 

מנתוני מד"א שהגיעו לידי "ידיעות אחרונות" עולה, כי מאז התפשטות הנגיף בישראל נבדקו 245,460 בני אדם במתקני הארגון. יש לציין כי במקביל למד"א גם קופות החולים ערכו מבצעי בדיקות במוקדים שונים, כך שהמספר הכולל של בדיקות הקורונה שנערכו בישראל בפרק הזמן הזה גבוה יותר. כמעט 40 אחוז מהנבדקים עשו זאת במתחמי "היבדק וסע", 35 אחוז נבדקו בביתם ו-25 אחוז נוספים נבדקו בבתי האבות ובמוסדות הגריאטריים. המתחם שערך את מספר הבדיקות הגבוה ביותר נמצא בתל־אביב ובו נערכו כ־20,600 בדיקות, כמעט פי ארבעה ממתחם הבדיקות בבאר־שבע. במקום השני ניצבת ירושלים עם 19,368 בדיקות, שמהוות כמעט 36 אחוזים מסך הבדיקות שנערכו במתחמים.

 

 

  ( )

  

 

עוד עולה מהנתונים כי קבוצת הגילים שנבדקה יותר מכל קבוצה אחרת היא דווקא זו שאינה נוטה לסיבוכים או תמותה מהמחלה: 24 אחוז מהנבדקים היו בגילאי 29־20. מנגד, רק כ־6 אחוז מהנבדקים היו בגילאי 80 ומעלה, קבוצת הגילים שנחשבת לפגיעה ביותר במגפה. על רקע השיח סביב סיכויי ההדבקה של ילדים והעברת הנגיף מהם למבוגרים, מהנתונים עולה כי רק כ־7 אחוזים מהנבדקים היו בגילאי 0־9. למעלה מ־15 אחוז מהנבדקים היו בגילאי 30־39 וכ־13 אחוז בגילאי 40־49.

 

 

 

ומה לגבי התפלגות הנבדקים ביחס לקבוצות השונות בחברה הישראלית? 23 אחוזים מן הבדיקות היו בחברה הערבית. המגזר החרדי, שבו התפרצה המגפה בעוצמה חריגה במספר ערים ובראשן בני־ברק, היווה רק כ־13 אחוזים מסך הנבדקים דרך מד"א. עוד כ־13 אחוז מהנבדקים בדואים ו־1.6 אחוז מן הנבדקים דרוזים. מהנתונים עולה תמונה כמעט שוויונית בכל הנוגע למגדר הנבדקים: 51 אחוז מהנבדקים היו גברים ו־49 אחוז היו נשים.

 

  

העברת הבדיקות מידי מד"א לאחריות קופות החולים התרחשה על רקע טענות לסרבול התהליך. הבדיקות בוצעו באחריות מד"א ומשם שונעו הדגימות למעבדות שעיבדו את הנתונים עבור מבוטחי כל קופות החולים, ללא הפרדה. משם הועברו התוצאות למשרד הבריאות, ומשם ללשכות המחוזיות, לקופות החולים, ורק אז התבשרו הנבדקים בתוצאה. עם המעבר לקופות החולים, כל תהליך הבדיקה למעשה נשאר בתוך הקופה. בנוסף, זמן ההמתנה לבדיקה עשוי להתקצר, וכך גם זמן ההמתנה לתוצאה. עם זאת, יש להדגיש כי מתחמי הבדיקות של מד"א ימשיכו לפעול כזרוע מבצעת של קופות החולים, ככל שאלה יבחרו לעשות בהם שימוש.

 

"מזה כחודשיים עומדים בחזית המאבק בנגיף הקורונה עשרות אלפי מתנדבי ועובדי מגן דוד אדום ברחבי הארץ, ולצידם הסטודנטים לרפואה, החיילים וכל מי שנרתם לסייע במאמץ", אמר מנכ"ל מד"א, אלי בין. "מיומו הראשון של המשבר עומד מגן דוד אדום כארגון ההצלה הלאומי של ישראל לצד משרד הבריאות וכלל הגורמים. על כולנו לזכור כי המשבר איננו מאחורינו, וכי השיפור במצב תלוי בהמשך ההתנהלות הנכונה של כל אחת ואחד מאיתנו, אזרחי ישראל. מגן דוד אדום ערוך לכל התפתחות ולכל שינוי במצב, תוך תקווה לימים טובים יותר", הוסיף בין.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עידו ארז
מתחמי הבדיקות לקורונה
צילום: עידו ארז
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים