בנייה שמתחשבת בקהילה: התחדשות עירונית ברעננה
שינויים במרחב העירוני משפיעים לא רק על תוואי העיר אלא גם על האוכלוסייה הקיימת אליה מצטרפים תושבים חדשים. במקביל, הבנייה החדשה מתבצעת כך שהיא מתחשבת לא רק במגבלות השטח אלא גם בתושבים עצמם וברצונותיהם. רעננה היא דוגמה מצוינת לכך, שוחחנו עם ראש העיר, שמאי מקרקעין ומנהלת מכירות בחברת "יובלים"
בשיתוף מרכז הנדל"ן
לכל עיר יש את המרכז שלה, כולם מכירים את המקום, את ההיסטוריה שלו, וגם כשמתרחשת "תזוזה" בעיר ומיקומו של המרכז המוכר משתנה בשל תהליכים שונים, תמיד זוכרים אותו בתור "המרכז של פעם".
הערים בישראל עברו שינויים גדולים במרוצת השנים, הן גדלו, התפתחו, מספר התושבים הלך וגדל, נוספו מרכזי מסחר בתוך העיר, בניינים גבוהים הוקמו ופני השטח השתנו בעזרת בניית שכונות חדשות שמשכו אליהן קהלים חדשים, כמו גם קניונים שנפתחו בשולי הערים ויצרו סביבת מסחר חדשה, עשירה בהיצע שמאפשרת גם בילוי לשעות הפנאי.
התחדשות עירונית ובנייה חדשה אינן מסתכמות אך ורק כתוספת של מקומות מגורים. ניתן לראות בערים ותיקות רבות שזכו להתחדשות כזו, כיצד מתרחשים שינויים בכלל תחומי החיים. רעננה, למשל, שהייתה מזוהה במשך מרבית שנות קיומה עם רחוב אחוזה, הרחוב הראשי, כמרכז שלה, נהנית היום מתנופת בנייה הכוללת תשתיות חדשות לטובת התושבים הוותיקים ואלו החדשים שמצטרפים. כתוצאה מכך, משתנה הנוף העירוני, והמרכז המוכר הופך למרכז הישן, על שלל יתרונותיו וההיסטוריה שלו, כשבמקביל נבנים מרכזים חדשים המתאימים את עצמם לקהילה המקומית.
"בעת חיפוש אחר מקום מגורים המתאים למשפחה, יש לא מעט קריטריונים הנלקחים בחשבון, בעיקר כשמדובר בבנייה חדשה", הסביר אוהד דנוס, שמאי מקרקעין. צמיחה של עיר מביאה עמה התפתחות במרכזי מסחר, כמו גם בהקמה של אזורים ירוקים למען התושבים ואיכות החיים. הגידול במספר המשפחות אף מביא עמו את הצורך בבנייה חדשה של גנים ובתי ספר או התרחבות של מרכזי למידה קיימים. אחד הקריטריונים החשובים ביותר בעת חיפוש אחר עיר מגורים הוא בדיקה מדוקדקת של מערכת החינוך המקומית. בנוסף, ישנה חשיבות גם למערכת תחבורה הולמת המאפשרת כניסות ויציאות מהירות למקום המגורים, ככל האפשר ללא פקקים, כמו גם תחבורה ציבורית הולמת הזמינה שמרבית שעות היממה.
מעבר לבדיקה מקיפה של מערכת החינוך, תשתיות התחבורה, שילוב של אזורים ירוקים המאפשרים בילוי משפחתי והאפשרויות לבילוי בשעות הפנאי באזורי מסחר המציעים בתי קולנוע, קניונים, מסעדות ועוד, פעמים רבות, בעת חיפוש אחר מקום מגורים מתאים בעיקר עבור משפחות, עולה הצורך בתחושת קהילתיות ושיתוף. "אין ספק שלתרבות המגורים בישראל יש מאפיין משפחתי-קהילתי חזק", ציין ראש העיר חיים ברוידא, ברוב בנייני מגורים תמצאו קבוצת וואטסאפ משותפת לכלל דיירי הבניין, וגם בשכונות של בתים פרטיים, במרבית המקרים קיימת קבוצה משותפת לפעילויות עם הילדים, טיפול משותף בתשתיות משותפות וכן הלאה.
"בנייה המתחשבת בקהילה ברצונות ובצרכים שלה, המאפשרת שילוב הולם ומאוזן בין המרחב האישי המשפחתי למרחב החיצוני, מייצרת בסיס חזק עבור השכונה הנבנית", הסבירה אווה פיקל, מנהלת מכירות "יובלים". בין אם מגיעים אליה תושבים ותיקים המשפרים דיור ובין אם מגיעות משפחות חדשות שמרחיבות את הקהילה המשמרת את תחושת המשפחתיות.
בשיתוף מרכז הנדל"ן