שתף קטע נבחר

 

לאישור הממשלה: שווקים, קניונים וחדרי כושר ייפתחו מיום שישי

משרד הבריאות מקדים את לוחות הזמנים, ומציע לממשלה שתתכנס הבוקר לאשר לפתוח כבר מיום שישי את השווקים, חדרי הכושר, בריכות השחייה לספורטאים ושמורות הטבע. כמו כן תותר פעילות ספורט בים. ביקורת בממשלה ובמגזר העסקי על הדרישה מעסקים קטנים ועל רישום בכניסה לקניון

הממשלה מתכנסת הבוקר (יום ב') לאשר שורת הקלות שבמרכזן פתיחת שווקים, קניונים וחדרי כושר. משרד הבריאות הקדים את לוחות הזמנים, והציע שההקלות ייכנסו לתוקף כבר ביום שישי הקרוב. בכירים בממשלה ובמגזר העסקי מאשימים את מנכ"ל משרד הבריאות, משה בר סימן טוב, שהוא "הורס את שיקום המשק והשתלט על עניין ההקלות".

שוק הכרמל, תל אביב (צילום: מוטי קמחי)
שוק הכרמל, תל אביב(צילום: מוטי קמחי)
 

משרד הבריאות מציע לבטל את המגבלה על יציאה ממקום המגורים, ולהתיר סוגי פעילויות ועסקים נוספים בכפוף לעמידה בתנאים, ובכלל זה: הפעלת שווקים, קניון, ספרייה, כל סוגי הטיפולים הלא-רפואיים, חדרי כושר, שמורות טבע, אתרי מורשת וגנים לאומיים. כמו כן תותר הפעלת בריכת שחייה עבור ספורטאים תחרותיים ופתיחת בריכות טיפוליות. עוד נקבע כי למרות איסור ההגעה לחופי רחצה, יותר מעבר בחוף הים לצורך פעילות ספורט בים. כאמור, מועד תחילת הפעילות בקניונים, בשווקים ובחדרי הכושר יהיה ביום שישי הקרוב (8 במאי).

 

בנוסף, הממשלה צפויה להתיר עריכת חתונות - עד 50 איש במרחב הפתוח בלבד (מיום ראשון הקרוב), והתקהלויות לכל עניין - עד 20 איש במרחב הפתוח, (החל מהיום).

 

בפועל התקבלה דרישתו של השר גלעד ארדן לביטול מגבלת 100 המטרים ופתיחת השווקים. כמו כן, הוחלט לאשר את סמכות הממשלה להמשיך להכריז על סגר באזור מוגבל אם תתרחש תחלואה מתפרצת. המשמעות: כך ניתן יהיה להחזיר את המגבלות לאותו אזור בלבד, ולא על כלל תושבי המדינה. כמו כן, השר ארדן מתכוון לדרוש ממשרד הבריאות לבטל את האיסור על שהייה בחופים.

 

בד בבד עם הקלות אלה, מוצע לקבוע תנאים מחייבים עבור מקומות הפתוחים לציבור. מפעיל ספרייה יחויב בתנאים נוספים, הכוללים מחיצה בדלפק ההשאלה למניעת רסס, והפרדת ספרים שהוחזרו לספרייה למשך שלושה ימים. כמו כן נקבעו תנאים להפעלת קניונים ושווקים. נקבע כי ההצהרה שתוגש על ידי עסקים ומקומות הפתוחים לציבור תוגש לרשות המקומית באמצעות טופס מקוון באתר משרד הכלכלה. עוד מוצע לקבוע כי הפרת חובה מהחובות הקבועות בתקנה על ידי המחזיק בקניון תהווה עבירה פלילית, שניתן להטיל בגינה קנס של 5,000 שקלים.

 

Моше Бар Симан-Тов. Фото: Амит Шааби  ()
משה בר סימן טוב

  

במעליות הפתוחות לציבור, ובמקומות עבודה בבניין בן 10 קומות ומעלה, מוצע לאסור שהייה במעלית של מספר הגדול מרבע ממספר הנוסעים המרבי המותר לאותה מעלית. בנוסף מוצע לקבוע לגבי חנויות או עסקים לטיפולים לא-רפואיים כי המפעיל רשאי להכניס מספר לקוחות הגדול יותר מהאמור בתקנות, בכפוף ליחס של אדם לכל 15 מ"ר משטח המקום הפתוח ללקוחות.

   

לגבי טיפול נפשי, מוצע כי ייקבע שהוא יכול להתקיים גם ללא מסכה, ובלבד שנשמר מרחק של שלושה מטרים בין המטפל למטופל.  לגבי הפעלת מקווה, נקבע כי יפעל במגבלות. בכל עת שהמקווה יהיה פתוח לציבור, יהיה נוכח אחראי מטעם המפעיל לצורך קיום הוראות התקנה.

 

ביקורת קשה בממשלה על תנאי ההקלות: "מחטף באישון לילה"

בתוך כך, גורמים בכירים בממשלה זועמים על התקנות לשעת חירום שגיבש משרד הבריאות, ומכנים אותן "מחטף באישון לילה". בתקנון המעודכנות הכניס משרד הבריאות כמה שינויים: כך למשל, כל הקניונים חייבים ברישום פרטני של הלקוחות בכניסה, כולל מסירת פרטי תעודת זהות, חלוקה למתחמים של 5,000 מ"ר והצהרה ביציאה. בכירים בממשלה טוענים כי "המטרה היא לסמן לציבור שזה אזור מוכה מחלות, ודוחפים את זה בלילה כדי שהקניונים יהיו מופתעים, ולא יוכלו להתארגן ולמשוך עוד כמה ימים".

 

גם סוגיית הנסיעה במעליות בבנייני משרדים מעוררת זעם: אם עד עתה מותר היה רק לשני בני אדם לשהות יחד באותה מעלות, הוסכם בין המשרדים כי מספר האנשים יעלה לארבעה, אך משרד הבריאות נמלך בדעתו ודורש כי הסעיף יחול רק על בניינים בני עשר קומות ומעלה.

 

בינתיים, השינוי החמור ביותר שעליו זועמים באוצר הוא החלת דרישות ה"תו הסגול" גם על עסקים קטנים. המשמעות: עסק בעל עובד אחד, לדוגמה, לא יוכל לפעול כי על פי התקנות עליו למנות עצמו ל"ממונה קורונה", להצהיר על כך לרשות המקומית, להציב שילוט בחנות ומחוצה לה, לנקות את המשטחים פעמיים ביום ולהגביל את מספר הלקוחות לשניים בכל רגע נתון. "לבוא ולדחוף דבר כזה באמצע הלילה", אמרו באוצר, "בלי לדבר עם אף אחד בממשלה ובמגזר העסקי - זה דבר חמור".

 

גורמים בכירים בממשלה אומרים כי "אם מחברים את הדברים עולה מסקנה אחת: מנסים לבוא ולסגור חשבון עם משרד האוצר על גב המגזר העסקי, על אותה החלטה שלפיה כל משרדי הממשלה יעבדו יחד בצוות משותף, וההחלטות יתקבלו על בסיס מאגר נתונים לאומי. הרצון לשליטה העביר אותם על דעתם, וגורם להם לבוא ולנסות לחסל את המגזר העסקי ולסגור איתנו חשבון. הופכים עשרות אלפי עסקים לעבריינים. האירוע הזה לא יכול לעבור בשקט".

 

יו"ר נשיאות המגזר העסקי, דובי אמיתי, מתח ביקורת חריפה על משרד הבריאות: "יש רק דרך אחת לקרוא את המציאות - משרד הבריאות מחבל באופן סדרתי בתוכנית הכלכלית להחזרת המשק. לאחר עבודה מאומצת של שלושה ימים עם משרד האוצר על תוכנית סדורה למשק, שהבוקר הייתה אמורה להיות סגורה, מצא לנכון משרד הבריאות להוציא מסמך נהלים חדשים ב-04:00, שמונע כל אפשרות לעמוד בהם.

 

"משרד הבריאות והעומדים בראשו מונעים מתוך פחדים ולא מתוך ראיית המציאות של מדינת ישראל על כל ענפיה, העסקיים והאנושיים. התקנות שפרסם משרד הבריאות לא הגיוניות ולא ברור על מה הן מבוססות, כל מטרתן למנוע מעסקים לשוב לשגרה. רמת הדורסנות שאליה הגיע משרד הבריאות כלפי העסקים מבטיחה את קריסתם ולא את שיקומם. בפתח ישיבת הממשלה אני קורא לראש הממשלה - הפסק את הקרקס הזה, העסקים לא יעמדו בגחמות הללו".

 

לגבי אזרחים ותיקים, השרה לשיוויון חברתי גילה גמליאל תדרוש בממשלה להפסיק להתייחסאליהם כקבוצת סיכון רק על בסיס גילם אלא גם על הסיכון לתחלואה. לטענתה ההגדרה רק על בסיס גילם אינה מוסרית, מפלה ומסכנת מאות אלפי קשישים בריאים. לאחר שגמליאל הציגה את התפיסה לראש הממשלה, התקיים דיון בנושא ביום חמישי במל"ל בהשתתפות גמליאל, פרופסור סיגל סדצקי וגורמים נוספים. כלל המשתתפים בדיון הסכימו עם התפיסה האסטרטגית ומשרד הבריאות קיבל את העיקרון שעניין הגיל לא יכול להיות הפרמטר היחיד.


פורסם לראשונה 04/05/2020 11:20

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שמוליק גרוסמן דוברות הכנסת, אוראל כהן
משה בר סימן טוב ובנימין נתניהו
צילום: שמוליק גרוסמן דוברות הכנסת, אוראל כהן
מומלצים