הקלות בסגר באיטליה: "לא נשרוד גל שני"
אחרי חודשיים של סגר באחד ממוקדי ההתפרצות הקשים בעולם, יכלו 4.5 מיליון איש לשוב לעבודה, משפחות התאחדו וילדים יצאו לפארקים. לצד השמחה, רבים חוששים מהתפרצות נוספת: "אולי זה מוקדם מדי". הקלות בעוד מדינות רבות, ממצאים ראשוניים ממחקר בגרמניה: 1.8 מיליון נדבקו
איטליה, המוקד הגדול הראשון באירופה של התפרצות הקורונה, החלה היום (ב') לשחרר בהדרגתיות את הסגר שמוטל בה כבר כמעט חודשיים. כ-4.5 מיליון אזרחים הורשו מהבוקר לחזור לעבודה, ומשפחות יכלו לראשונה להתאחד. אבל גם עם ההקלות הראשוניות הללו, התנועה ברחובות איטליה הייתה עדיין פחותה בהשוואה לימי שגרה.
משבר הקורקונה – עוד מהעולם:
יאכטות, יין ומטוסים פרטיים: כך מתבודדים העשירים
בזמן הקורונה: דאעש מתחזק ומתכנן קאמבק
האמריקנים יוצאים לצוד – שיהיה אוכל בבידוד
יוון חשבה שהסיוט הכלכלי נגמר. ואז באה הקורונה
הממשלה הורתה על חזרה הדרגתית של הפעילות הכלכלית, ובין היתר אפשרה למפעלים לשוב לפעול. גם הפארקים נפתחו מחדש: ילדים קיבלו הזדמנות להסתובב בחוץ והאיטלקים יכולים כעת גם לרוץ ולעשות פעילות ספורטיבית אחרת, כל עוד ישמרו על מרחק שני מטר אחד מהשני. מי שיהיה בחלל סגור יחויב לעטות מסכה. האיטלקים יכולים לרכוש מסכה במחיר מסובסד של חצי אירו בבית המרקחת.
קרובי משפחה יכולים להיפגש סוף-סוף אחד עם השני, אך ידידים עדיין צריכים לשמור על מרחק. רוב החנויות יישארו סגורות לפחות עד 18 במאי. מסעדות וברים יכולים לשרת לקוחות רק בטייק אוויי, בעוד בתי הספר, בתי הקולנוע והתיאטראות נשארים לעת עתה סגורים ללא הגבלה.
ג'נלוטה מרטוצ'י הוא אחד מהמעטים שהורשו לשוב היום לעבודתם, ולראשונה מאז 12 במרץ, אז הוטל סגר בכל רחבי איטליה, הוא פתח סוף סוף את המחסן הקטן שלו ברומא. "זה טוב לחזור, אבל העולם השתנה לגמרי", הוא אמר לסוכנות הידיעות רויטרס. החברה שעבורה הוא עובד מארגנת בשגרה חתונות ואירועים של חברות גדולות, אך הללו בוטלו בשל המגפה והחברה נאלצה להסב את פעילותה לשירותי קייטרינג בטייק אוויי.
למרות שהוא שמח על החזרה לעבודה, הוא גם הביע חרדה מהאפשרות שההקלות יביאו לגל התפרצות שני באיטליה, שבה גבה הנגיף יותר קורבנות מכל מקום אחר בעולם מלבד בארה"ב – כמעט 29 אלף מתו באיטליה. "הממשלה הייתה מאוד חכמה עד כה, אבל אני חושש שאנו אולי חוזרים מוקדם מדי", אמר. "אני לא יודע אם המדינה תוכל לשרוד גל שני".
גם בממשלת איטליה מודאגים מהאפשרות של התפרצות נוספת, ואתמול אמר ראש הממשלה ג'וזפה קונטה כי "אנחנו עדיין בעיצומה של המגפה". בראיון לעיתון לה סטמפה אמר קונטה שאסור שמה שכינה "שלב 2" של הסגר "ייתפש כסימן שכולנו חופשיים" ושהכול חזר לקדמותו.
קונטה ציין שהשלב השני של הסגר יכלול בדיקות קורונה נרחבות. 5 מיליון ערכות לגילוי קורונה יישלחו לאזורים הרלוונטיים בחודשיים הבאים. בנוסף, החל מהשבוע תבצע איטליה 150,000 בדיקות דם כדי לבחון כמה אזרחים כבר פיתחו נוגדנים.
"אנחנו עדיין חשים שילוב של אושר ופחד", סיפר לסוכנות הידיעות AFP סטפאנו מילאנו, גם הוא מרומא. "יש הרבה אושר ביכולת לצאת לרוץ בלי דאגות, בזה שהבן שלי יכול להביא הביתה את בן דודו הקטן לנשוף על נרות יום ההולדת שלו, לראות את ההורים שלנו", הוסיף האב לשלושה.
גם בספרד נכנסו היום הקלות נוספות לתוקף, עם תחילתה של תוכנית בת ארבע שלבים לפתיחתה של הכלכלה עד סוף יוני. במסגרת ההקלות עסקים קטנים כמו מכוני יופי וחנויות ספרים יכולים לשוב לפעילות מצומצמת, ולקוחות יכולים לאסוף הזמנות ממסעדות. מעתה חובה לעטות מסכה בתחבורה הציבורית, ובבוקר נראו עובדים של הצלב האדום מחלקים מסכות לעוברים ושבים בתחנות המטרו במדריד. ראש הממשלה פדרו סאנצ'ס הבטיח כי 6 מיליון מסכות יחולקו בספרד.
ההקלות בספרד מגיעות בצל הירידה המתמשכת במספר המתים בה, כמו באיטליה. היום דיווחו הרשויות בספרד על עוד 164 חולי קורונה שמתו ב-24 השעות האחרונות, יום שני ברציפות שבו המספר הזה – שבשיא המגפה עמד כמעט על 1,000 מתים ביממה – עומד על פחות מ-200. עד כה מתו בספרד 25,428, ו-218,011 אובחנו כנדבקים.
בגרמניה נכנסו היום לתוקף הקלות נוספות, שבמסגרתן מוזיאונים, מספרות, כנסיות ומפעלי רכב חזרו לפעול תחת הגבלות נוקשות. במקביל, היום התפרסמו תוצאות ראשוניות של מחקר אשר מצביע על כך שמספר האנשים שנדבקו בגרמניה בקורונה גבוה פי 10 מהנתונים הרשמיים של הממשלה. ממצאי המחקר, שטרם עבר ביקורת עמיתים עבור פרסום בכתב עת מדעי, מדגישים לפי החוקרים את החשיבות שבאיתור כמה שיותר נשאים, שכן רבים מהם כלל לא מפתחים תסמינים.
לפי המחקר, שכאמור תוצאותיו עדיין ראשוניות, 1.8 מיליון איש במדינה כבר נדבקו, הרבה יותר מ-160 אלף הנדבקים שאובחנו על-ידי הרשויות. "התוצאות יכולות לעזור לנו לשפר עוד יותר מודלים לחישוב האופן שבו הנגיף מתפשט. עד כה הנתונים הבסיסיים היו חלשים יחסית", אמר גונת'ר הארטמן, אחד משני החוקרים שהובילו את המחקר.
גם בפורטוגל התירו היום לחנויות קטנות, למכוני יופי ולסוכנויות רכב לפתוח מחדש את שעריהם, אך הורו לציבור לעטות מסכות בחנויות ובתחבורה הציבורית. סלובניה ופולין אפשרו גם הן פתיחה של מקומות ציבוריים ועסקים באופן חלקי.
גם ביוון מותרת מהבוקר פעילותם של מכוני יופי, חנויות פרחים וחנויות ספרים, כחלק מהקלות הדרגתיות בסגר שנמשך שם כבר שישה שבועות. כמו במדינות האחרות שהטילו הקלות, גם שם נדרשים הנוסעים בתחבורה הציבורית והלקוחות בחנויות לעטות מסכות, והבוקר נראו שוטרים בוחנים אוטובוסים באתונה כדי לראות שההנחיה הזו אכן נאכפת.
כחלק מההקלות לא נדרשים מעתה היוונים לצאת מהבית עם אישור מיוחד שמסביר את סיבת יציאתם, כמו למשל קנייה של מזון או תרופות. בתי הספר, המסעדות והברים צפויים להיפתח בהמשך החודש. בתי המלון ייפתחו ב-1 ביוני.
בדרום קוריאה הודיעו היום על הקלות בהגבלות גם שם, אחרי שהמדינה דיווחה הבוקר על שמונה נדבקים חדשים ביממה (מספר הנדבקים הכולל בה עומד על כ-10,800). שרת החינוך יו און-היי אמרה כי החל מ-13 במאי תלמידי תיכון בוגרים יוכלו לשוב לבתי הספר, בעוד תלמידים מכיתות נמוכות יותר יחזרו בהדרגתיות ללימודים מ-20 במאי. היא ציינה כי מאז 9 באפריל 5.4 מיליון תלמידים במדינה לומדים מרחוק.
בהודו האריכו אמנם בשבוע שעבר את הסגר עד ל-17 במאי, אך החלו לשחררו היום באזורים מסוימים. היקף ההקלות משתנה בהתאם להגדרתם של האזורים השונים כ"אדומים" (שבהם רוב ההגבלות עדיין נשארות בתוקף), "כתומים" ו"ירוקים". אזורי מטרופולין גדולים כמו מומבאי וניו דלהי מוגדרים כעת כאזורים "אדומים" בשל רמת ההדבקה בהם.
יש להדגיש כי הסגר הכללי בהודו – שמשפיע על 1.3 מיליארד בני אדם – ימשיך להיות בתוקף ברחבי המדינה הענקית, ובין היתר תנועה בין מדינות-מחוז עדיין אסורה, ובתי ספר, בתי מלון, מסעדות, ברים וקניונים יישארו סגורים בכל רחבי הודו.
המשך הגבלות התנועה מוביל לא אחת לעימותים בין עובדים-מהגרים שמנסים לצאת מהערים לבין כוחות המשטרה, וכך אירע גם היום בעיר סוראט שבמדינת המחוז גוג'אראט. כאלף עובדים שניסו לחזור לבתיהם נחסמו על ידי המשטרה בפאתי העיר, ובתגובה יידו על השוטרים אבנים. השוטרים הגיבו בירי של גז מדמיע. הטלוויזיה שידרה תמונות שבהן נראו שוטרים פושטים על בניינים ובתים בעיר ועוצרים חשודים. עד כה דיווחה הודו על יותר מ-42,500 נדבקים בקורונה, ויותר מ-1,300 מתים.
ובניגוד לאזורים רבים בעולם שמנסים להחזיר ברמה כזו או אחרת את הפעילות הכלכלית אחרי תקופה ממושכת של סגר, ביפן הודיע היום ראש הממשלה שינזו אבה על הארכת מצב החירום במדינה עד ל-31 במאי. אבה אמר שייתכן כי יסיר את מצב החירום עוד לפני כן, אך הדגיש שיעשה זאת רק אם המומחים יקבעו שהדבר אפשרי, בהתבסס על ניתוח מגמות ההדבקה באזורים השונים במדינה.
אבה ציין כי עד כה לא נרשמה ירידה מספקת בהיקף ההדבקה, וכי בתי החולים עדיין מדווחים על עומסים. עד כה דיווחה יפן על 15,000 מקרי הידבקות בקורונה ויותר מ-500 מקרי מוות. כשליש מהנדבקים הם מהבירה טוקיו.