שתף קטע נבחר

צילום: תדמית

משרד החוץ רוקן מתוכן, אפס ביקורת בחינוך החרדי | עיקרי דו"ח המבקר

מבקר המדינה פרסם את הדו"ח השנתי שלו ומתח ביקורת על מגוון נושאים: המשך הפנסיה התקציבית בצה"ל, תנאי המחיה הירודים של העצורים, ענייני הרכש במעונות ראש הממשלה ועוד. המבקר הודיע כי יבדוק את התנהלות הגופים המבוקרים בזמן משבר הקורונה

 

 

מבקר המדינה מתניהו אנגלמן פרסם היום (ב') דו"ח השנתי. בין היתר הוא ערך ביקורת בדו"חות הכספיים של המדינה ובדק מגוון נושאים: מהמשבר במשרד החוץ, דרך בקרת הרכש במעון ראש הממשלה, הליכי המעצר ועד ליבוא הבקר לישראל.

מתניהו אנגלמן עם דו
אנגלמן עם דו"ח המבקר החדש(צילום: תדמית)

יו
דו"ח מבקר המדינה מוענק ליו"ר הכנסת גנץ(צילום: עדינה ולמן, דוברות הכנסת)

המבקר התייחס בהקדמה לדו"ח לטיפול הממשלתי במשבר הקורונה. "מומלץ שהמשרדים השונים יפעלו לפשט הליכי ביורוקרטיה שלא לצורך. Keep it simple – זה נכון בימי שגרה, וקל וחומר בעתות חירום, כפי שאנחנו חווים במשבר הקורונה".

 

עוד מדוח מבקר המדינה:

 

"בכוונתי לעדכן את תוכנית הביקורת המשרדית, כך שתכלול בדיקת נושאים עיקריים בהתנהלות הגופים המבוקרים בעת משבר הקורונה", הוסיף המבקר.

 

משרד החוץ במשבר תפקודי חמור

מבקר המדינה מצא שעשרות משרדים וגופים ממשלתיים עוסקים בפעילות בינלאומית מאחורי גבו של משרד החוץ וללא תיאום. הגורמים פועלים ללא יידוע הנציגויות הישראליות ולא הסתייעות בקשריהן ולפעמים אף פוגעים בקידום האינטרסים של ישראל.

 

בין הגורמים המשמעותיים למשבר התפקודי מנה המבקר את העברת סמכויות המשרד לגופים ומשרדים אחרים לאורך השנים וכן את הקיצוץ הגדול שנעשה בתקציב 2019, אז נחתכו כ-15% מהתקציב השוטף. לפי המבקר, במשרד האוצר רצו לסגור 20% מהנציגויות ברחבי העולם ללא התייחסות להשלכות המדיניות, אך הממשלה אישרה לבסוף סגירה של שבע נציגויות בלבד.

 

לקריאת הכתבה המלאה

משרד החוץ (צילום: גיל יוחנן )
משרד החוץ. "משבר תפקודי חמור"(צילום: גיל יוחנן )

 

למרות הביקורת: צה"ל המשיך לתת פנסיה תקציבית לפורשים

מבקר המדינה מצא כי למרות הביקורת בעבר, צה"ל ממשיך לפנק את פורשי הצבא שנהנים מפנסיה תקציבית דרך "הגדלות הרמטכ"ל" שהלכו וגדלו בשנים האחרונות. מדובר בתוספת של אחוזי פנסיה שהיו אמורים להיות מחולקים במקרים חריגים, אך בפועל חולקו באופן גורף לפורשים.

 

כך למשל, רק בשנת 2017 נוספו לעלויות המצטברות עוד 24 מיליון שקלים עבוד הגדלות הרמטכ"ל. במשרד האוצר מעריכים שנכון ל-2018 הן עמדו על כ-1.1 מיליארד שקלים, ומאז עלו בעשרות מיליונים נוספים. למרות שהרמטכ"ל הקים עוד לפני פרסום הדו"ח הקודם צוות לבחינת הנושא, ולמרות המלצת המבקר להגביל את התוספות ולבחון את המדיניות, בפועל שיעורי הגדלת הרמטכ"ל רק עלו בשנים האחרונות.

 

לקריאת הכתבה המלאה

 

"מאות ביקורות בבתי ספר ממלכתיים - אפס בחרדים"

בפרק העוסק בחינוך החרדי ובפיקוח עליו הצביע מבקר המדינה על פערים אדירים בין כחצי מיליון תלמידי המגזר, שרובם אינם לומדים את תוכנית הליבה, לבין מקביליהם באוכלוסייה הכללית, ומצא כי רק 3% מהבנים זכאים לבגרות. ההישגים במבחני המיצ"ב נמוכים גם הם משמעותית ביחס לחינוך הממלכתי, ובנוסף עשרות אלפים לומדים במוסדות "פיראטיים" שכלל אינם מוכרים ומפוקחים.

  (צילום: יואב פרידמן)
ארכיון. 340 ביקורות בבתי ספר ממלכתיים ואף לא אחת בחרדיים(צילום: יואב פרידמן)

הדו"ח מצא גם את איכות המורים ירודה, רובם בוגרי ישיבות "על טהרת הקודש" שלא הוכשרו להוראת מקצועות חול (או להוראה בכלל). כתוצאה מכך נוצר מצב אבסורדי שבו 95% מהמורים למתמטיקה לא למדו מתמטיקה בעצמם. ליקויים נמצאו גם בחומרי הלימוד, כש-40% מהספרים שאישר המשרד למוסדות החרדים לא עדכניים ואינם מתאימים לתוכנית הלימודים.

 

לפי הדו"ח, בשנים תשע"ז-תשע"ט נערכו יותר מ-340 ביקורות בשנה בבתי ספר יסודיים בחינוך הממלכתי, ואף לא אחת במוסדות החרדים. בנוסף, למשרד החינוך כלל אין מידע על עשרות אלפי עובדי הוראה במגזר המועסקים בבתי הספר הפרטיים. לדברי המבקר, "נורמות בסיסיות המיושמות בחינוך הממלכתי אינן מיושמות בחינוך החרדי".

 

לקריאת הכתבה המלאה

 

עצורים מחכים לדיון בצפיפות, תנאי המעצר ירודים

מבקר המדינה הקדיש פרק שלם להליכי המעצר בישראל. לפי הדו"ח, משטרת ישראל מציגה תמונה חלקית בלבד של היקף השימוש בסמכות המעצר. במאות מקרים נמצא תיעוד כפול של המעצר ובמקרים רבים נוספים דו"חות המעצר תיעדו באופן חלקי את הפעולות שנעשו במסגרת המעצר. כמו כן, ב-66% מהמקרים שנבדקו הבקשה למינוי סנגור הועברה לסנגוריה הציבורית אחרי שהעצור נחקר ולא תועדו מלוא הפעילויות שנקטה המשטרה כדי להבטיח התייעצות של עצור עם עורך דין.

 

 

עוד העלתה בדיקת המבקר, כי במהלך ההמתנה לדיונים בבתי המשפט העצורים מחכים בצפיפות של פחות מ-1 מ"ר לעצור. המצב חמור במיוחד בבית משפט השלום בירושלים ובבתי המשפט בתל אביב. המבקר מצא כי תנאי המחיה של העצורים ואמר כי הם ירודים, וביקר גם את "התנאים הירודים" בבתי הסוהר. לפי הדו"ח, רק כמחצית מהכלואים מוחזקים בהתאם לתקן שקבע בג"ץ.

 

לקריאת הכתבה המלאה

 

"נוהל הבקרה על מעונות ראש הממשלה לא יושם במלואו"

מבקר המדינה הקדיש פרק מיוחד לענייני המנהל במשרד ראש הממשלה, שנחשבים לרגישים בעקבות דו"חות עבר של מבקרי המדינה בנושא. המבקר מצא כי מאז שסמנכ"ל הנכסים במשרד עזרא סיידוף יצא לחופשה בשל פרשת המעונות לא נקבע לו מחליף קבוע. גורמים במשרד סיפרו כי במהלך השעייתו לא מונה לו אפילו מחליף זמני וגם המשרד המתין לו.

 

תפקיד נוסף שאותר ללא מינוי קבוע הוא סמנכ"ל המנהל ואת הסמכויות של שני התפקידים קיבלה בינתיים מנהלת התקציבים של המשרד, דרורית שטיינמץ, שנחשבת מקורבת לרעיית ראש הממשלה. המבקר הצביע שבאיחוד התפקידים יש פגם מכיוון שאין ביקורת על הליכי הרכש במעונות ראש הממשלה: "ברקע זה נוהל הבקרה במעונות לא יושם במלואו".

 

לקריאת הכתבה המלאה

"נוהל הבקרה על המעונות לא יושם במלואו" (צילום: גיא אסיאג "ידיעות אחרונות") (צילום: גיא אסיאג
"נוהל הבקרה על המעונות לא יושם במלואו"(צילום: גיא אסיאג "ידיעות אחרונות")

 

אין פיקוח ראוי למניעת הטרדות מיניות

מבקר המדינה מצא כי משרד החינוך לא אוסף מידע על בגירים שפגעו בקטינים, ובהיעדר נתונים מרוכזים הם עלולים לחזור ולפגוע בתלמידים ובתלמידות. בנוסף, משרד החינוך לא משתמש בכלים הקיימים ברשותו ומאפשרים לפטר עובד הוראה כאשר תלונת קטין על הטרדה מינית לא הגיעה לכלל הרשעה פלילית. גם במשרד הבריאות אין איסוף מידע על פוגעים, והם עלולים לעבור בין מקומות עבודה ולבצע פגיעות נוספות.

 

בנוגע להטרדות מיניות בשוק העבודה הפרטי, המבקר מצא שהסמכויות שהוקנו לכמה גורמים ממשלתיים רלוונטיים הן מצומצמות ואין גורם שאמון על הטיפול בכך. גם בנושא ההטרדות המיניות במרחב הציבורי נקבע כי בהיעדר גורם ממשלתי שאחראי לכך, מוטרדות יכולות להגיש תלונה פלילית או לתבוע בתביעה אזרחית. עם זאת, נמצא מיעוט בולט של תלונות פליליות, ועוד פחות מכך תביעות אזרחיות.

 

לקריאת הכתבה המלאה

 

דו

לא הוטלו סנקציות על הפרות יבוא בקר וצאן

מבקר המדינה ערך בדיקה בנוגע ליבוא בקר לישראל ממדינות שונות. בין היתר העלה הדו"ח כי למרות הצעדים שננקטו כדי להגדיל את כמות הבשר שמיובא לישראל, מחיר הבשר לא ירד ואף עלה.

 

הדו"ח העלה כי משרד החקלאות לא הפעיל סנקציות נגד יבואנים שהפרו את תנאי היבוא של הבקר והצאן. בשנת 2018 הועברו ללשכה המשפטית של משרד החקלאות רק שתי בקשות לחקירה בעקבות חשד לעבירות ביבוא מקנה. בשנה שעברה נפתחו רק שני חקירה נוספים, אך בבדיקה שנערכה בתחילת השנה עלה כי לא עוברו לטיפול הלשכה המשפטית. לפי המבקר, "משרד החקלאות לא קיים שימועים, לא שלל רשיונות יבוא ולא הטיל קנסות על יבואנים שהפרו את תנאי היבוא".

 

 

צניחה במספר הדירות שנרכשו עבור הדיור הציבורי

מבקר המדינה מצא צניחה במספר הדירות שנרכשו על ידי משרד השיכון בשנת 2019. לפי המבקר, בעוד שב-2018 נרכשו 964 דירות לטובת הדיור הציבורי, ב-2019 נרכשו רק כשליש - 330 דירות. זהו הנתון הנמוך ביותר מאז 2015.

 

עוד מצא המבקר, כי התוכנית להקצות 5% מהדירות במסגרת פרויקט מחיר למשתכן לטובת הדיור הציבורי לא צלח. מתוך תוכנית לבניית 392 דירות בשנת 2019, אושרה בנייה של 18 דירות בלבד. עד לתום מועד הביקורת אושרו בסך הכל 443 דירות ציבוריות בשמונה יישובים, כאשר בתקופה זו פורסמו מכרזים ל-58 אלף דירות, מדובר ב-0.3% מהדירות.

 

לקריאת הכתבה המלאה

 

הממשלה והכנסת לא דנות בדו"חות הכספיים של המדינה

מבקר המדינה מצא כי הממשלה והכנסת לא דנות כלל בדו"חות הכספיים של המדינה, שמהם עולים סיכונים משמעותיים למדינת ישראל. היעדר תשומת הלב של מקבלי ההחלטות יכולה להסביר כיצד כבר שנים דו"חות החשב הכללי זועקים שבעתיד הלא רחוק הממשלה לא תוכל לעמוד בהתחייבויות שלה לציבור.

 

הסיבה העיקרית לכך לא חדשה. בדו"חות מצוין כי הקרן של המוסד לביטוח לאומי צפויה להתרוקן ב-2045. מבקר המדינה התייחס למגמות השונות שעלות מהדו"חות וציין: "המשך מדמת הירידה בגביית המיסים הישירים, ובייחוד התחזיות הכלכליות לירידה עתידית בקצב הצמיחה של המשק, מחייבים שמקבלי ההחלטות יפנו לכך את תשומת ליבם".

 

שני יועצים של ש"ס מונו ליועצים ברשות לפיתוח הגליל

שני יועצים שעבדו עם מפלגת ש"ס קיבלו מינוי ברשות לפיתוח הגליל, שנמצאת בקשרי עבודה עם המשרד לפיתוח הנגב והגליל בראשות יו"ר ש"ס אריה דרעי. לפי המבקר, בשני המקרים לא הובהר הצורך באיוש התפקידים ובחלק מהמקרים קיבלו שכר גם מבלי שהוכיחו את עבודתם או הישגיהם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
משרד החוץ
צילום: גיל יוחנן
מומלצים