שתף קטע נבחר

 
צילום: AFP, מוטי קמחי

נתניהו: מגבלת 100 המטרים מבוטלת, הגנים יחזרו ביום א'

אחרי דיון שנמשך תשע שעות, אישרו השרים שורת הקלות נוספת - ובכללן פתיחת קניונים ושווקים בימים הקרובים. הגנים יחזרו ביום ראשון. התכנון: ביטול מוחלט של מגבלת ההתקהלות ב-14 ביוני. רה"מ: "אם נגיע ל-100 חולים חדשים ביום או ל-250 חולים במצב קשה, נעצור"

 

נתניהו: מגבלת ה-100 מטרים מבוטלת    (צילום: לע"מ )

נתניהו: מגבלת ה-100 מטרים מבוטלת    (צילום: לע"מ )

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

אסטרטגיית היציאה המלאה מהמשבר: ראש הממשלה בנימין נתניהו אומר כי ישראל רשמה "הישג גדול" במאבק מול התפשטות הנגיף קורונה. במהלך מסיבת עיתונאים שנערכת בלשכתו בירושלים, הציג הערב (יום ב') נתניהו שורה של מדינות שבהן שיעור החולים והמתים גדול יותר באופן יחסי מאשר בישראל, וציין בהקשר זה כי "הישגי ישראל משמשים מודל למדינות רבות". ynet העביר בשידור חי את הצהרות ראש הממשלה והשרים שבסופן התאפשר לעיתונאים להציג לראשונה שאלות בנושא.

 

נתניהו ציין בדבריו כי מגבלת 100 המטרים מהבית בוטלה, גני הילדים יחזרו לפעול ביום ראשון הקרוב, הקניונים והשווקים ייפתחו עד סוף השבוע וכי מותר לבקר סבים וסבתות.

 

בנימין נתניהו (צילום: חיים צח/ לע
ראש הממשלה נתניהו, הערב(צילום: חיים צח/ לע"מ)

 

אינפו הקלות קורונה חדשות ()

התנאים לחזרה לאחור

100 חולים חדשים ביום שאינם ממוקדי ההתפרצות

קצב הדבקה - הכפלה של מספר החולים תוך 10 ימים

250 חולים במצב קשה

 

בתחילת דבריו אמר נתניהו: "ההתמודדות שלנו עם משבר הקורונה, המשבר העולמי, מתנהלת ללא הפוגה. אנו איננו מרפים מן המאמץ להתגבר על הנגיף כי ריפיון פירושו סכנה. מתחילת המשבר השקענו מאמץ לאומי רחב היקף כדי לבלום את הקורונה והשגנו הצלחה גדולה מאוד. ב-18 במרץ היינו עם 118 נדבקים יומיים, זה הגיע עד 729 וירד מאז עם פיק של 558 ואתמול היינו עם 31".

 

"הישג נוסף זה שבמקביל מספר המחלימים עולה, ובמדינת ישראל מספר המחלימים גדול ממספר הנדבקים. אנחנו כמובן דואבים עם משפחות הנפטרים מהמגפה. זאת מגפה שלא הייתה כמוה 100 שנים. לאבד אבא ואמא או סבא וסבתא, להשאיר יתומים, אלה דברים שקורעים את כולנו. לכן המאמץ של כולנו היה להציל חיים".

 

"לכל אחד מותר לצאת מהבתים" 

נתניהו אמר עוד: "הישגי ישראל במערכה מול הקורונה משמשים מודל למדינות רבות והעולם לומד מאיתנו בהערכה. ההצלחה שלנחו איננה מתבססת על גנטיקה או אקלים. ההצלחה מבוססת על שלושה דברים בסיסיים המהירים והמחושבים שנקטנו, ובראשם סגירת הגבולות, הבידוד הביתי והמעקב הדיגיטלי.

 

"הגורם השני להצלחה זה המסירות הנפלאה של הצוותים הרפואיים, צוותי ההצלה, מד"א וכל הגורמים שעוסקים בהצלת חיים מסביב לשעון. הגורם השלישי והקרדינלי, שבלעדיו לא תיתכן ההצלחה שלנו, זה ההיענות שלכם להנחיות שלנו ושל מערכת הבריאות. בלעדיכם כל זה לא היה קורה".

אינפו גרפיקה חידוש הנחיות נאום בנימין נתניהו קורונה ()

שוק הכרמל (צילום: מוטי קמחי)
שוק הכרמל בתל אביב. פתיחה מלאה עד סוף השבוע(צילום: מוטי קמחי)

שוק הכרמל (צילום: מוטי קמחי)
(צילום: מוטי קמחי)

עם זאת, נתניהו הזהיר כי קיימים כמה מדדים קריטיים שכל שינוי בהם עלול להחזיר את המצב לאחור: 100 חולים חדשים ביום, קצב הכפלה ב-10 ימים ו-250 חולים במצב קשה. לדברי ראש הממשלה, "אם בציבור הרחב מספר החולים החדשים שמתווסף כל יום עובר את ה-100 אנחנו עוצרים. המדד השני זה קצב ההדבקה. היינו בהדבקה בשיא של כל שלושה ימים ועכשיו אנחנו בקצב הכפלה של כל 31 ימים. כרגע אנחנו עם 90 חולים קשים ואם נגיע ל-250 אנחנו עוצרים ומחשבים מסלול מחדש".

 

נתניהו ביקש מאזרחי המדינה להמשיך לשמור על מרחק בטיחות של שני מטרים ביין אדם לאדם, לשטוף ידיים ולעטות מסכה. "מותר לצאת מהבתים לכל אחד. אני יודע שחיכיתם לזה הרבה זמן וזה הגיע".

אנשים בטיילת בתל אביב (צילום: מוטי קמחי )
התגודדות בטיילת בתל אביב, השבוע(צילום: מוטי קמחי )

אנשים בטיילת בתל אביב (צילום: מוטי קמחי )
(צילום: מוטי קמחי )

ראש הממשלה הצהיר עוד כי "מותר לבקר גם בני משפחה מדרגה ראשונה, זו בשורה גדולה. מותר לבקר גם את סבא וסבתא וזה הדבר החשוב ביותר, אבל אני מבקש מכם עדיין לא לחבק, לא לנשק, לא לגעת, לשמור מרחק. אני יודע שזה קשה במיוחד לנכדים קטנים שרוצים מיד ולקפוץ על הסבים והסבתות, אבל כאן חשובה המשמעת של ההורים כי צריך לשמור על המרחק כדי לשמור עליהם.

 

"אנחנו מגבילים את ההתקהלות ללא יותר מ-20 איש במרחב הפתוח. אם הכול ילך כשורה - ב-17 במאי נתיר התכנסות של 50 איש. ב-31 במאי נתיר התכנסות של 100 איש. עוד לפני כן בל"ג בעומר. כיוון שיש הרבה חתונות, נאפשר חתונות של 50 איש. הכוונה לחופה וקידושין ולא לריקודים. מי  שמתכנן - יכול לעשות חתונה בל"ג בעומר. ב-14 ביוני אני מקווה לבטל לחלוטין את מגבלת ההתקהלות. זה תלוי שבשום שלב לא תידלק נורית אדומה - ואם תידלק כתוצאה מזה שאין הקפדה על הכללים - נוכל להמשיך בתוכנית".

 

"כלכלה יותר חזקה עם תעסוקה יותר איתנה" 

בנושא הכלכלי אמר ראש הממשלה: "אנו פותחים את הכלכלה של ישראל. כפי שהבטחתי לכל אורך המשבר, נעשה הכול לדאוג לכם אזרחי ישראל, לעצמאים, לבעלי עסקים, לשכירים ולמבקשי עבודה. אנו רוצים למלא את המחסור שנפער בהכנסה שלכם או לפחות את חלקו, בעיקר של בעלי העסקים הקטנים והעצמאים. אנו חושבים על מוכר הפלאפל, הפרחים, הספר והקוסמטיקאית, ולא פחות חשוב: רוצים לעזור לכם בלי בירוקרטיה מיותרת. את זה ראיתי בארה"ב.

 

"זה לא יחזור לשגרה שלפני הקורונה, אבל אנו מסוגלים לפתוח בשגרת הקורונה כלכלה יותר חזקה עם תעסוקה יותר איתנה. אתמול המגזר הציבורי חזר לעבוד במתכונת מלאה בכפוף להסדרי 'תו סגול' שיהיו בכל המקומות. ביום חמישי נפתח גם את הקניונים והשווקים תחת מגבלות. אני מאוד אוהב לבקר במחנה יהודה בירושלים מאז ילדותי. אני רוצה שתדעו שאני עושה את זה לא רק בבחירות. לקחת משם בטייק אוויי אפשר, לאכול שם אסור".

 

התוכנית המקורית הייתה לאפשר כניסת אדם אחד על כל 15 מ"ר בקניונים. אלא שמשרד הבריאות דרש לערוך רישום מפורט (תעודת זהות, מספר נייד ושעת כניסה ויציאה) של כל אדם שנכנס לקניון ולשווקים. השרים התנגדו בתוקף כי הזהירו שאנשים לא ילכו לקניונים ושזה יצור עיכוב נוראי בכניסות.

 

בפשרה שהושגה הסכים משרד הבריאות לוותר על הדרישה לרישום בתמורה להגדלת השטח לכל אדם - מ-15 מ"ר ל-20 מ"ר בשטח הקניון, כולל שטחים ציבוריים. עם זאת, לדברי שר הכלכלה אלי כהן, סוכם שבתוך החנויות בקניון יהיה אדם אחד לכל 15 מ"ר או שני אנשים לקופה בחנות מתחת ל-100 מ"ר או ארבעה אנשים לקופה בחנות מעל 100 מ"ר, הגבוה מביניהם. 

נתניהו: אם יהיו 250 חולים קשים - נעצור    (צילום: לע"מ )

נתניהו: אם יהיו 250 חולים קשים - נעצור    (צילום: לע"מ )

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

שר האוצר משה כחלון אמר: "בסוף פברואר, כשלא היה חולה אחד בארץ, ראש הממשלה קרא לי אליו לחדר ואמר לי 'תשמע, הולכים פה לאירוע ענק, גם בריאותי וגם כלכלי ואנחנו צריכים את מירב המוחות ומיטב המוחות', ואני זוכר את אותו לילה. יחד עם ראש המל"ל גייסנו את מיטב המוחות. אנשים רציניים, פיזיקאים ואנשי מתמטיקה, והצוותים התחילו לעבוד ולתת פתרונות.

 

"מדינת ישראל במשבר מתחה את כל היכולות שלה וברוך השם יש לנו יכולות. כל הגופים הופעלו. אני שמח על הפתיחה של המשק, אני חושב שזה מאוד חשוב כי המשק חייב לנוע. אנחנו כרגע במצב של לתת ולהעניק את הפיצויים. זה אכן התעכב אבל כבר השבוע זה יגיע לאנשים. הממשלה תעשה הכוןל למנוע מיתון".

משה כחלון (צילום: לע
"אני שמח על הפתיחה של המשק". השר כחלון(צילום: לע"מ)

בנוגע להליך המדורג של חזרת מערכת החינוך שבמסגרתו שבו השבוע ללימודים תלמידי כיתות א'-ג' ותלמידי כיתות י"א-י"ב, אמר ראש הממשלה נתניהו כי "עד סוף החודש יחזרו יתר התלמידים לכיתות. ב-10 במאי יתחילו לפעול הגנים. יש עוד דיונים לגבי המשפחתונים ומעונות היום".

 

נתניהו הוסיף: "אנחנו מחזירים בהדרגה את הספורט והפנאי. נפרסם הנחיות מדויקות לגבי פתיחת פארקים, ספריות, מוזיאונים ומתקני ספורט. הם ייפתחו בהדרגה עד אמצע יוני. כך גם הצימרים, המלונות והתעופה האזרחית. אנחנו שוקלים את זה בכובד ראש, רוצים לחבר את ישראל בחזרה לעולם אך באופן כזה שאנשים שבאים ממוקדי תחלואה לא ידביקו את מדינת ישראל".

 

לראשונה מאז פרוץ המשבר, התאפשר לתקשורת להציג שאלות לראש הממשלה. על השאלה מדוע החלטות מתקבלות רגע האחרון ומדוע הוצגו לציבור תרחישי אימים, השיב נתניהו: "הראיתי שבמדינות בגודל שלנו יש 10,000 ואף יותר מתים. זאת הייתה המצאה? אלמלא נקטנו צעדים כדי למנוע את ההתפשטות הגיאומטרית של המחלה זה מה שהיינו מקבלים. אמרו לי מנהיגים, לרבות קנצלר אוסטריה, שכתוצאה מזה שדיברו איתי והבינו מה אנו הולכים לעשות - הם עשו את אותו דבר וגם הם לא הגיעו למספרים האלה. התוצאה הזאת לא מקרית".

חזרה ללימודים בבית הספר גבריאלי בתל אביב (צילום: מוטי קמחי)
חזרה מדורגת לשגרת לימודים(צילום: מוטי קמחי)

חזרה ללימודים בבית הספר גבריאלי בתל אביב (צילום: מוטי קמחי)
(צילום: מוטי קמחי)

חזרה ללימודים בבית הספר גבריאלי בתל אביב (צילום: מוטי קמחי)
(צילום: מוטי קמחי)

חזרה ללימודים בבית הספר גבריאלי בתל אביב (צילום: מוטי קמחי)
(צילום: מוטי קמחי)

יעקב ליצמן ורפי פרץ  (צילום: לע
השרים ליצמן ופרץ(צילום: לע"מ)

שר החינוך רפי פרץ אמר בהתייחסו לחזרה המדורגת כי "החופש הגדול יהיה בחודשים יולי-אוגוסט. בחודש יולי הסתדרות המורים הסכימה לתת תשעה ימים, השאר יהיו ימים של החופש הגדול. נהיה באוריינטציה לימודית בימים האלה. בחודש אוגוסט בית הספר ימשיך ובחלקו המערכת תתכונן לשנה הבאה כדי לארגן את בתי הספר".

 

שר הבריאות יעקב ליצמן, שהודיע במהלך המשבר על החלטתו לעזוב את התפקיד, אמר: "האתגר שלנו הוא לזהות תרחישי קיצון ולדעת למנוע אותם בזמן. אני רוצה להזכיר לכולם, הראשון שזיהה את הבעיה זה משרד הבריאות ואנוכי שמנענו ביום חמישי בלילה לסגור את המרחב האווירי לסין ולאיטליה. היינו הראשונים בניגוד לכל הלחצים. בגלל שהתחלנו עם הסגירה - זה נמנע, יכולנו לשלוט על כל מי שנכנס לארץ. הסכנה עדיין כאן, המגפה לא חלפה ועלינו לגלות אחריות למניעת גל שני חלילה וחס".

 

עימותים בישיבת הממשלה 

במהלך היום דנו שרי הממשלה בשורת הקלות נוספות במשק ובסופה אישרו פתיחה של הקניונים, השווקים, חדרי הכושר, ספריות, שמורות טבע, ספורט ימי ועוד בימים הקרובים.

 

ישיבת הממשלה, שהחלה ב-11:30 והסתיימה כעבור תשע שעות, הייתה רוויה בהשמעת דברי ביקורת חריפים על דרישות משרד הבריאות כתנאי למימוש ההקלות. עיקר החצים הופנו כלפי מנכ"ל משרד הבריאות, משה בר סימן טוב.

 

שר האוצר משה כחלון אמר לבר סימן טוב בישיבת הממשלה: ייקח הרבה זמן לשקם את הכלכלה". כחלון הוסיף: "בעוד שהנתונים הבריאותיים מעידים על החלמה, הכלכלה מתחילה לגסוס. התוצאות של המגפה הכלכלית קשות והרסניות: יש למעלה ממיליון מובטלים, החוב עולה, אנחנו מגייסים כספים מכל העולם כדי לדאוג לתזרים של מדינת ישראל. אנחנו הולכים לאבד שנים חשובות שהדורות הבאים ישלמו עליהן.

 

"לנוכח הפגיעה הקשה בכלכלה וכדי לצמצם את הנזק, אני חושב שאנחנו צריכים להעז יותר - כמובן באחריות המתבקשת ומבלי לפגוע בבריאות הציבור. לצערי, ממשלת ישראל מקבלת החלטות והן כושלות בשל נהלים לא ברורים, מסובכים ולעיתים גם בלתי אפשריים - הן בתחום הכלכלי והן בחינוך".

תמונת משה בר סימן טוב (צילום: אוראל כהן)
בר סימן טוב. ספג ביקורת(צילום: אוראל כהן)

באוצר סברו שהדרישה הזו תרחיק אנשים מהקניונים, תיצור עומסים בכניסות וביציאות ותקשה מאוד על עבודת הקניונים. לאחר בר סימן טוב אמר כי תוכנית האוצר "נועזת מדי", העיר ראש הממשלה בנימין נתניהו שמדובר ב"תוכנית טובה".

 

עוד תקפו השרים בישיבת הממשלה: "אנחנו רוצים משהו, ומשרד הבריאות עושה רגולציה כדי שזה לא יתממש". במהלך הדיון התגלע ויכוח על הצעת השרה מירי רגב בנוגע לפתיחת בריכות השחייה וחופי הרחצה. השר אופיר אקוניס דרש פתיחת חדרי כושר כולל בריכות השחייה: "אנחנו ממשלה שדואגת לכל הציבור, לא רק למי שהולך למקווה".

 

השרה רגב אמרה בישיבה בהתייחסה לדרישות קבוצות הכדורגל לשוב לפעילות: "בכל העולם כבר החלו להתאמן בכדורגל". השר בצלאל סמוטריץ' עקץ: "כי בכל העולם זה באמת כדורגל".

 

הסכנה באי הגעה לטיפת חלב    (צילום: משי בן עמי)

הסכנה באי הגעה לטיפת חלב    (צילום: משי בן עמי)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

בנושא אחר אמר השר אריה דרעי כי הוא "מוכן לפתוח את חופי הרחצה היום". בר סימן טוב השיב: "אני מתנגד". השר לביטחון הפנים גלעד ארדן אמר למנכ"ל משרד הבריאות: "האם המשרד ממליץ לציבור לשחות בחופים לא מוכרזים?".

 

השרה רגב התערבה: "סיכמתי עם משרד הבריאות שיהיה ספורט ימי". דרעי השיב: "אני סיכמתי עם משרד הבריאות שדוחים את עונת הרחצה עד 1 ביוני. לא יהיו מצילים עד אז". אקוניס אמר: "זו המהות של מדינת ישראל. יש מקוואות, יש ישיבות ויש חופי רחצה".

שוק הכרמל (צילום: מוטי קמחי)
השווקים בדרך להיפתח(צילום: מוטי קמחי)

השר דרעי זעם על ההשוואה של אקוניס שלפיה מקוואות וישיבות הן בעלות אותה חשיבות של חוף הים וביקש ממננו להתנצל. אקוניס השיב: "אם השר דרעי נפגע - אני מתנצל".

 

בר סימן טוב: "לא צריך מצילים. שיהיה ספורט ימי אבל בלי שירותי הצלה. פותחים ספורט ימי, אבל אי אפשר לשחות". ארדן: "אין היגיון. גם מבחינת אכיפה - צריך לפתוח את כל הים ולא חצי".

 

ארדן דרש פתיחה מלאה של חופי הים. לדבריו, "התוצאה שיוצאת מכאן היא מגוחכת ולא ניתנת לאכיפה. אנשים יכולים לרוץ ולעשות ספורט ליד החוף בטיילות, יכולים להיות במים למטרת ספורט, אבל בלי שחייה? ואתם חושבים שהמשטרה יכולה לאכוף דבר כזה? היא לא, ולכן עדיף לאפשר את פתיחת עונת הרחצה ולקבוע כללים מחייבים בחוף למי שמגיע".

 

ארדן קרא גם להקיים מיידית צוות מנכ"לים שמעתה ואילך יקבע יחד את הכללים על כל תחום. לדבריו, "היינו בחירום וזה בסדר שמשרד הבריאות החליט הכול אבל עכשיו כשנכנסים לתקופת חזרה לשגרה, לא ייתכן שרק משרד הבריאות יחליט על דרישות כי אולי הדרישות שלו הופכות תחום ללא כדאי כלכלית".

 

 

 
 

במקביל אישרה הממשלה את הארכת סמכות שירות הביטחון הכללי לאכן טלפונים של אזרחים ששהו ליד נשאי קורונה עד להשלמת חקיקה בנושא. בעקבות עתירה שהוגשה לבג"ץ, הזהיר בית המשפט מ"מדרון חלקלק". בג"ץ ציין כי אם יותנע הליך חקיקה, הוא יאפשר את המשך השימוש באיכון שב"כ לעוד כמה שבועות.

 

השרה גילה גמליאל קראה לראש הממשלה לעשות הבחנה בקרב אוכלוסיית המבוגרים. לדבריה, "הסגר לבני הגיל השלישי צריך להיות בהתאם למצבו של כל אזרח ותיק, צריכים לעשות הבחנה בין אזרח ותיק עם מחלות רקע וקשיי נשימה לבין אזרח ותיק פעיל ובריא. הגיל הוא רק פרמטר אחד ואי אפשר לשפוט רק לפיו".

 

השר יובל שטייניץ אמר: "אזרח בן 100 שלא מעשן לא נמצא באותו מצב כמו אזרח בן 30 שמעשן". השרה גמליאל השיבה: "צריך להפסיק להסתכל על הגיל של האזרח בלבד ולבחון גורמים נוספים. זו החלטה של גורמי מקצוע וגם פרופ' סיגל סדצקי הסכימה איתי בעניין הזה". 


פורסם לראשונה 04/05/2020 19:45

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חיים צח/ לע"מ
נתניהו, הערב
צילום: חיים צח/ לע"מ
מומלצים