חשש בסין מעימות עם ארה"ב: "גל שנאה עולמי"
מומחים סינים מזהירים את השלטון מגל שנאה עולמי בגלל הקורונה – שעלול לפגוע במעמדה של סין: "מידת העוינות הגבוהה מאז אירועי כיכר טיאננמן ב-89'". תרחיש האימים בדו"ח שהוצג בממשלה: עימות חמוש עם ארה"ב
דו"ח של השלטון בבייג'ינג מזהיר מגל של עוינות בעקבות התפרצות נגיף הקורונה. גל העוינות הזה, כך חוששים מומחים סינים, עלול להחריף את היחסים עם ארה"ב ואף לגרום לעימות בין הצדדים.
המשרד לביטחון המדינה הציג את הדו"ח בחודש שעבר לבכירים סינים, בהם הנשיא שי ג'ינפינג. מחברי הדו"ח הם מומחים במכון ליחסים בינלאומיים, גוף בעל השפעה שעד 1980 פעל במסגרת המשרד לביטחון המדינה.
לפי הדו"ח מידת העוינות נגד סין היא הגבוהה ביותר מאז הדיכוי האלים של מפגינים בכיכר טיאננמן ב-1989. מחברי הדו"ח טוענים שארה"ב מובילה את "גל השנאה" נגד סין, וקוראים לשלטונות להיערך לתרחיש הגרוע מכל: עימות חמוש בין שתי המעצמות. ממשלת סין סירבה להגיב לממצאי הדו"ח.
לא ברור אם העמדה שמופיעה בדו"ח משקפת את דעתם של בכירי השלטון. עם זאת, הדו"ח מראה עד כמה סין מתייחסת ברצינות לאיום אפשרי על הביטחון שלה ועל ההשקעות האסטרטגיות שלה מעבר לים.
היחסים בין סין לארה"ב נמצאים כעת בשפל שלא היה עשרות שנים. חוסר האמון והמתיחות בין הצדדים במגמת עלייה, גם על רקע מחלוקות הסחר בין הצדדים. בעקבות משבר הקורונה היחסים הידרדרו עוד יותר: ממשל טראמפ מאשים את סין בטיוח, בתגובה מאוחרת ובדיווחים חלקיים. בנוסף בוחנים בארה"ב טענות שהנגיף נוצר במעבדה בעיר ווהאן. טראמפ כבר איים שסין תשא בהשלכות אם יתברר שהיא הפיצה בכוונה את הנגיף.
בהתייחסות למשבר אמר משרד החוץ הסיני ששיתוף פעולה בין סין לאמריקנים משרת את האינטרסים של שתי המדינות. הוא הוסיף: "כל מילה או פעולה שקשורה למניפולציה פוליטית או לסטיגמה, תחת תירוץ של מגפה – כולל ניסיונות לזרוע מחלוקות בין מדינות – לא מועילות לשיתוף הפעולה הבינלאומי נגד המגפה".
בבייג'ינג מאמינים שהאינטרס האמריקני הוא להחליש את סין בזירה הבינלאומית, בזמן שהכלכלה שלה צומחת. בדו"ח קובעים המומחים הסינים שוושינגטון מתייחסת להתחזקות של סין כאיום כלכלי וביטחוני שמהווה אתגר לדמוקרטיות במערב. הדו"ח גם טוען שארה"ב מנסה לערער את אמון הציבור הסיני במפלגת השלטון הקומוניסטית.
דוברת מחלקת המדינה האמריקנית אמרה שלגורמים הסינים הייתה "אחריות מיוחדת" ליידע את האזרחים ואת העולם על נגיף הקורונה, "מכיוון שהם היו הראשונים שידעו עליו". מבלי להתייחס ישירות לדו"ח הסיני אמרה הדוברת: "המאמצים של בייג'ינג להשתיק מדענים, עיתונאים ואזרחים ולהפיץ דיסאינפורמציה החמירה את סכנות המשבר הבריאותי הזה".
המומחים שחיברו את הדו"ח חוששים שהשנאה לסין תוביל להתנגדות לפרויקטים בתחום התשתיות, בראשם מיזם "החגורה והדרך". חשש נוסף הוא שוושינגטון תגביר את התמיכה הכלכלית והצבאית בבעלות ברית אזוריות, וכך תהפוך את המצב הביטחוני באסיה לרגיש יותר.
לפני שלושה עשורים, אחרי דיכוי המחאה בכיכר טיאננמן, ארה"ב ומדינות רבות במערב הטילו סנקציות על סין. בין השאר הן הגבילו – או אסרו לחלוטין – על מכירת נשק ואמצעים טכנולוגיים. כיום סין חזקה בהרבה.