ההמלצה במשרד הבריאות: "לא לשלוח ילדים עם כפפות"
הצוות לטיפול במגפות גיבש שורת המלצות לשמירת היגיינה בבתי הספר. הצוות קובע כי שטיפת ידיים במים וסבון עדיפה על אלכוג'ל. "בשום פנים ואופן לא ממליצים על שימוש בכפפות, הן אוגרות לכלוך"
יממה לאחר שחזרו תלמידי כיתות א'-ג', י"א וי"ב לבתי הספר, ועל רקע הבלבול וחוסר הוודאות באשר לשמירה על כללי ההיגיינה עם חידוש הפעילות במערכת החינוך, התכנסו שלשום (ראשון) חברי צוות הטיפול במגפות של משרד הבריאות, פורום בכיר המייעץ להנהלת המשרד והמנכ"ל משה בר סימן טוב. בעקבות הפגישה הם יציגו שורת הקלות ונהלים חדשים בנושא ההיגיינה בבתי הספר, שאותן צפוי המשרד לאמץ.
על פי נוהלי החזרה ללימודים של משרד החינוך, "איש הצוות והתלמיד יקפידו על שטיפת ידיים עם מים וסבון או חומרי חיטוי". חברי הצוות קבעו כי אין תועלת בריסוס בתי הספר ובניקיון מוגבר ועל בסיס קבוע במהלך יום הלימודים. "אנחנו לא רואים תועלת בריסוס בתי הספר, ובטח לא אחרי שהיו סגורים במשך כל כך הרבה זמן", אומר גורם המעורה בפרטי ההמלצות.
באשר לשימוש בחומר החיטוי ואלכוג'ל היו חברי הצוות אמביוולנטים. "מצד אחד, תכשירי אלכוהול לחיטוי ידיים הם יעילים, אך רק כשהן לא מלוכלכות", הסביר הגורם. "כשהיד מלוכלכת, באופן כללי עדיף לרחוץ את הידיים עם מים וסבון". חברי הצוות המליצו לעודד תלמידים לשטוף ידיהם באמצעות מים וסבון במקום עם אלכוג'ל.
"גם עניין הכפפות נדון, ובשום פנים ואופן אנחנו לא ממליצים על השימוש בהן, וזה בוודאי לא הגיוני לשלוח ילדים לבית הספר עם כפפות. אין כפפות במידה מתאימה לילדים, והן אוגרות לכלוך", הבהיר.
"באשר לחיטוי וניקיון של בתי הספר בזמן שהילדים נמצאים בו - זה יכול להיות בעייתי", הוסיף הגורם. "אי אפשר לבקש מילד בן שש לחטא דברים, ואנחנו מודאגים מזה שהילדים ייחשפו לחומרי ניקוי".
בסביבות הצוות אמרו כי "אין טעם לעשות דברים שאינם עוזרים. לפעמים בתי הספר נוקטים בצעדים מסוימים רק כי הם מרגישים בטוחים יותר".
יו"ר איגוד רופאי הציבור פרופ' חגי לוין אמר כי "ההנחיות לציבור צריכות להיות על בסיס מדע ולא על פחדים". לדבריו, "צריך להימנע מלחשוף ילדים לאקונומיקה או חומרי ניקוי אחרים שעלולים להזיק לבריאות, ללא תועלת מוכחת. חשוב להקפיד בבתי הספר על חינוך להיגיינה אישית ולאפשר לילדים לשטוף ידיים במים וסבון. כפפות אינן הפתרון".