אחרי ביקורת בג"ץ: הקפאת המינויים תקוצר, הקפאת החקיקה תבוטל
שינויים בהסכם בין הליכוד לכחול לבן בעקבות דרישת שופטי בג"ץ. מינויי הבכירים יוקפאו למאה ימים במקום חצי שנה. מלאכת החקיקה תותנע, עם עדיפות לחוקי הקורונה. תקופת החירום - רק לחצי שנה. בצל ההמתנה להכרעת בג"ץ החליטו בכחול לבן שהשבעת הממשלה תידחה לשבוע הבא
הליכוד וכחול לבן הסכימו להכניס כמה שינויים בהסכם הקואלציוני בעקבות הביקורת שהשמיעו שופטי בג"ץ בדיון אתמול שנמשך תשע שעות. סעיף הקפאת המינויים יקוצר מחצי שנה לכשלושה חודשים (מאה ימים). כמו כן, תבוטל הקפאת החקיקה. בתוך כך, במפלגת כחול לבן החליטו כי בשל לוחות הזמנים, השבעת הממשלה תידחה לשבוע הבא ועקב כך חברי הכנסת של הסיעה יחתמו ביום חמישי לבנימין נתניהו כדי שיקבל את המנדט להרכבת הממשלה.
לקריאת מסמך השינויים המלא - הקליקו
במסגרת השינויים בהסכם, הצדדים הסכימו כי תובא לכנסת חקיקה, אבל הוסכם שתינתן קדימות לחקיקת קורונה. עוד הוסכם כי תקופת החירום לא תוארך מעבר לחצי שנה. בהסכם המקורי הוחלט שלא לקדם חקיקה בכלל, אלא הצעות חוק שקשורות במשבר הקורונה. בעקבות הביקורת של נשיאת בית המשפט העליון אסתר חיות הוחלט, כאמור, שלא להקפיא חקיקה. כמו כן, נוסח החוק הנורבגי המדלג ישונה.
בהודעת העדכון שנמסרה מטעם ראש הממשלה, סיעות הליכוד וכחול לבן נכתב עוד כי "הממשלה תודיע על קווי היסוד של מדיניותה ביחס לכל תקופת כהונתה בהתאם לקבוע בחוק יסוד: הממשלה".
עו"ד דפנה הולץ לכנר, המייצגת את העותרים מבכירי ההייטק, האקדמיה, החינוך והביטחון, מסרה: "אני דרשתי במפורש, במהלך הדיון, הבהרה בכתב לפיה נתניהו וגנץ לא התכוונו להתנות את קיום ההסכם בתוצאות של הליך משפטי נגד נתניהו, זאת לאחר שכך הוצהר בעל פה על ידי עורך הדין שייצג את נתניהו. לפיכך אפנה היום לבית המשפט ואבקש כי הדבר יובהר במפורש בגוף ההסכם.
עוד מוסיפה עו"ד הולץ לכנר: "אני מביעה סיפוק מסוים מן העובדה שהודות לכך שעמדנו על פגמים בהסכם, באופן מיידי ביום שלאחר חתימתו, הנושא נכלל בעתירה וכבר הביא לכך שלא תעצר עבודת החקיקה של הכנסת".
הליכוד וכחול לבן התבקשו להגיש עדכון לבג"ץ עד לשעה 14:00, וכעת צפוי בג"ץ לאפשר לעותרים להגיב לשינויים ולאחר מכן יכתבו השופטים את פסק הדין. שופטי העליון העלו אתמול הסתייגויות מההסכם הקואליציוני, בעיקר בסעיפי הקפאת החקיקה בכנסת, הקפאת מינויי בכירים והחוק הנורבגי המדלג. השופטים סירבו להתייחס לעתירה שעסקה בוועדה לבחירת שופטים וטענו שאין מקום לביקורת שיפוטית כל עוד היא לא הוקמה, אך הנציגים של נתניהו והליכוד ביקשו - באופן מפתיע - מהשופטים להכריע בכל זאת בנושא.
כמו כן, השופטים הפצירו בצדדים לשמור על הנוהג המקובל שלפיו גם האופוזיציה תקבל ועדות בראשותה - אך בליכוד ובכחול לבן סירבו והבהירו שהדבר עומד בתקנון הכנסת, וכי בממשלות אחדות בעבר האופוזיציה לא החזיקה בוועדות.
בליכוד ובכחול לבן הסכימו כבר אתמול להתגמש בחלק מהנושאים בעקבות העתירות, בהן הגדרת תקופת החירום של הקורונה למשך חצי שנה, וכי קווי היסוד של הממשלה יוצגו לפני השבעתה. לאור הביקורת מצד השופטים על החוק הנורבגי המדלג, שלפיו יוכלו מרבית חברי הליכוד וכחול לבן (שיכהנו כשרים) להתפטר בשביל להכניס חברי כנסת נוספים, בליכוד החליטו לוותר על החוק.
אמש פנה ראש הממשלה בנימין נתניהו במסר לשופטי העליון, במהלך מסיבת עיתונאים בנושא ההקלות. "בדמוקרטיה מי שמקבל את הרוב הוא מוביל את העם", אמר נתניהו. "נבחרתי ברוב קולות, יש רוב עצום בעם שרוצה שאוביל את הממשלה שאנו עמלים להקים אותה. לא מן הראוי שגורם כלשהו, לא פקידות ולא שופטים בבית המשפט, יתערבו בדבר הבסיסי הזה של הדמוקרטיה".
נתניהו הוסיף כי "חשוב להוציא את הממשלה הזאת לפועל מיד. אנו עוד לא יודעים מה צפוי לנו, ואנחנו יודעים שניתקל עוד בהרבה קשיים ואתגרים. ההסכם עם כחול לבן נבנה בקפידה ובזהירות רבה מאוד, ולערער אותו על-ידי משיכת חלקים יכול לערער אותו. אם תהיה התערבות - זה מגדיל את הסיכוי שניגרר לבחירות בפעם הרביעית, דבר שיהיה אסון למדינת ישראל. אני מקווה שבג"ץ לא יעשה את זה".
11 שופטי העליון ימסרו את פסק הדין עוד לפני יום חמישי - היום האחרון של המנדט שניתן לכנסת - ובכחול לבן חוששים כי הדבר עלול למנוע מהממשלה לקום בסופו של דבר. "קיים חשש שהליכוד ייסוג ברגע האחרון - ונתניהו יפעל לגיוס 61 ממליצים מהכנסת", אמרו בכירים במפלגה.