שתף קטע נבחר

 

מנדלבליט לבג"ץ: אין מקום להתערב בהסכם הקואליציוני

היועץ המשפטי לממשלה הודיע לבית המשפט כי הוא סבור ש"אין מקום לקבוע כי דין ההסכם הקואליציוני להיפסל". הוא הוסיף כי על בית המשפט להתערב בהסכמים קואליציוניים במקרים חריגים ונדירים. פסק הדין יינתן עד יום חמישי

היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט הגיש הערב (יום ג') לבג"ץ את תגובתו להודעת העדכון של הליכוד וכחול לבן בהמשך להחלטת בית המשפט מאמש, לפיה יש להגיש את ההבהרות בנוגע להסכם הקואליציוני תוך 24 שעות.

 

בתגובה נאמר כי "היועץ סבור שאין מקום לקבוע כי דין ההסכם, או איזה מסעיפיו, להיפסל. כל זאת, גם בשים לב להלכה הפסוקה השומרת את התערבות בית המשפט הנכבד בהסכמים קואליציוניים למקרים חריגים ונדירים".

 

נשיאת העליון: "מה הקשר בין קורונה למינוי בכירים?"    (צילום: לע"מ)

נשיאת העליון: "מה הקשר בין קורונה למינוי בכירים?"    (צילום: לע"מ)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

מוקדם יותר הסכימו הליכוד וכחול לבן להכניס כמה שינויים בהסכם הקואלציוני. במסגרת השינויים בהסכם, הצדדים הסכימו כי תובא לכנסת חקיקה, אבל הוסכם שתינתן קדימות לחקיקת קורונה. עוד הוסכם כי תקופת החירום לא תוארך מעבר לחצי שנה.

 

בהסכם המקורי הוחלט שלא לקדם חקיקה בכלל, אלא הצעות חוק שקשורות במשבר הקורונה. בעקבות הביקורת של נשיאת בית המשפט העליון אסתר חיות הוחלט, כאמור, שלא להקפיא חקיקה. כמו כן, נוסח החוק הנורבגי המדלג ישונה וסעיף הקפאת המינויים יקוצר מחצי שנה לכשלושה חודשים (מאה ימים).

 

בהודעת העדכון שנמסרה מטעם ראש הממשלה בנימין נתניהו, סיעות הליכוד וכחול לבן נכתב עוד כי "הממשלה תודיע על קווי היסוד של מדיניותה ביחס לכל תקופת כהונתה בהתאם לקבוע בחוק יסוד: הממשלה".

 

כנס העמותה למשפט (צילום: שרון צור)
נשיאת העליון חיות ומנדלבליט(צילום: שרון צור)

כעת צפוי בג"ץ לאפשר לעותרים נגד ההסכם הקואליציוני בין הליכוד לכחול לבן להגיב לשינויים ולאחר מכן יכתבו השופטים את פסק הדין. שופטי העליון העלו אתמול הסתייגויות מההסכם הקואליציוני, בעיקר בסעיפי הקפאת החקיקה בכנסת, הקפאת מינויי בכירים והחוק הנורבגי המדלג. השופטים סירבו להתייחס לעתירה שעסקה בוועדה לבחירת שופטים וטענו שאין מקום לביקורת שיפוטית כל עוד היא לא הוקמה, אך הנציגים של נתניהו והליכוד ביקשו - באופן מפתיע - מהשופטים להכריע בכל זאת בנושא.

 

כמו כן, השופטים הפצירו בצדדים לשמור על הנוהג המקובל שלפיו גם האופוזיציה תקבל ועדות בראשותה - אך בליכוד ובכחול לבן סירבו והבהירו שהדבר עומד בתקנון הכנסת, וכי בממשלות אחדות בעבר האופוזיציה לא החזיקה בוועדות.

 

חתימה על ממשלת אחדות ()
נתניהו וגנץ

בליכוד ובכחול לבן הסכימו כבר אתמול להתגמש בחלק מהנושאים בעקבות העתירות, בהן הגדרת תקופת החירום של הקורונה למשך חצי שנה, וכי קווי היסוד של הממשלה יוצגו לפני השבעתה. לאור הביקורת מצד השופטים על החוק הנורבגי המדלג, שלפיו יוכלו מרבית חברי הליכוד וכחול לבן (שיכהנו כשרים) להתפטר בשביל להכניס חברי כנסת נוספים, בליכוד החליטו לוותר על החוק.

 

11 שופטי העליון ימסרו את פסק הדין עוד לפני יום חמישי - היום האחרון של המנדט שניתן לכנסת - ובכחול לבן חוששים כי הדבר עלול למנוע מהממשלה לקום בסופו של דבר. "קיים חשש שהליכוד ייסוג ברגע האחרון - ונתניהו יפעל לגיוס 61 ממליצים מהכנסת", אמרו בכירים במפלגה.

  

אמש פנה נתניהו במסר לשופטי העליון, במהלך מסיבת עיתונאים בנושא ההקלות. "בדמוקרטיה מי שמקבל את הרוב הוא מוביל את העם", אמר נתניהו. "נבחרתי ברוב קולות, יש רוב עצום בעם שרוצה שאוביל את הממשלה שאנו עמלים להקים אותה. לא מן הראוי שגורם כלשהו, לא פקידות ולא שופטים בבית המשפט, יתערבו בדבר הבסיסי הזה של הדמוקרטיה".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שרון צור
מנדלבליט וחיות
צילום: שרון צור
מומלצים