שתף קטע נבחר

 

הכסף האבוד להצלת נשים: כך נגנז התקציב לטיפול באלימות במשפחה

פרסום ראשון: 20 מיליון שקל יועדו לטיפול בגברים אלימים ולמסגרות לנשים מוכות, אבל התקציב הועבר למשרד הרווחה רגע לפני סוף השנה האזרחית. כבר בתחילת ינואר, ולפני שהספיקו להשתמש בו, הוכרז הכסף כעודף תקציבי ונלקח בחזרה

  (צילום: shutterstock)
אילוסטרציה(צילום: shutterstock)

שני מקרי רצח נשים בתשעת הימים האחרונים, על-ידי גברים שריצו בעבר עונשי מאסר בעבירות אלימות נגד אותן הנשים שרצחו, מבהירים מעבר לכל ספק את הנחיצות שבטיפול מערכתי ועקבי בגברים אלימים, גם לאחר שחרורם ממאסר. למרות הצורך, ל-ynet ו"ידיעות אחרונות" נודע כי התוכנית שגובשה במשרד הרווחה לטיפול בגברים אלימים נעצרה, לאחר שהתקציב שהוקצה עבור המטרה הזו - נלקח בחזרה על ידי משרד האוצר.

 

מדובר על תקציב בסך 20 מיליון שקל, שנועד לתכנית שתתמקד בטיפול בגברים התוקפים, וכוללת הרחבת מענה במרכזי יום לטיפול בגברים אלימים, הקמת דירות לגברים שסיימו טיפול כדי לספק להם מעבר "סטרילי" לחיים תקינים, תוספת עובדים סוציאליים ותקציבים לרשויות המקומיות, פיתוח מודל עבודה עם גברים בהתאם למקרי הצלחה מהארץ ומהעולם, פיתוח הכשרות לאנשי מקצוע בנושא, הרחבת מוקד החירום 118 ובניית תוכניות ביישובים ערביים.

 

מנכ"לית שדולת הנשים על רצח מסטואל אלאזה: "מחדל"    (צילום: אורי דוידוביץ)

מנכ"לית שדולת הנשים על רצח מסטואל אלאזה: "מחדל"    (צילום: אורי דוידוביץ)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

התקציב אושר על ידי הממשלה כבר בינואר 2019, אז הובטח שיועבר למשרד הרווחה מיד וללא עיכובים. עם זאת, בעקבות הפלונטר הפוליטי, התקציב אושר על ידי ועדת הכספים של הכנסת רק עשרה חודשים לאחר מכן, בחודש נובמבר 2019, בעקבות מחאה ציבורית שהתעוררה לאחר הרצח של מיכל סלה על ידי בעלה אלירן מלול, בשכונת מוצא בירושלים. הכסף אכן הועבר למשרד הרווחה, שהוציא מהמגירה את התוכנית שגיבש, אך המשרד לא הספיק לממש את התקציב בזמן הקצר שנותר עד לסוף שנת 2019, והכסף נלקח ממנו.

 

הסיבה היא שלא מדובר בתקציבים המועברים משנה לשנה (המכונים "בסיס התקציב"), ולכן, מאחר שאין תקציב מדינה מאושר לשנה הנוכחית, ומשרד הרווחה פועל על פי "תקציב המשכי" - הכסף הוחזר אוטומטית לקופת האוצר. בשל הנסיבות המיוחדות, משרד הרווחה ביקש לשריין את התקציב לשנת 2020, אך סורב.

 מאנדפרו אלאזה ()
מאנדפרו אלאזה בדיון בהארכת מעצרו

רוצח זוגתו בבת ים ()
איגור צ'פיקוב וטטיאנה חייקין

איגור צ’פיקוב שרצח ביום ראשון את זוגתו טטיאנה חייקין בדירתם בבת ים, ומאנדפרו אלאזה שרצח בערב יום העצמאות את אשתו מסטואל בדירתם בחולון - ריצו כבר עונשי מאסר בעבירות אלימות נגד הנשים הללו, אך לא טופלו לאחר שחרורם והתנהגותם הלכה והקצינה, עד שהסתיימה בטרגדיה.

 

חמש נשים נרצחו מאז תחילת סגר הקורונה, וההערכה היא כי המשבר הכלכלי והלחץ הנפשי, בשילוב עם שהות ממושכת בתוך הבית ללא מעש או יציאה למסגרות של לימודים, עבודה או פנאי, הם הסיבות לגידול בהיקף האלימות בתקופה זו. מנתוני המשטרה עולה כי חלה עלייה של 16% במספר התיקים שנפתחו על עבירות אלימות בין בני זוג, רובם כלפי נשים, בנוסף לעלייה של 31% במספר הפניות הממוצע בנושא למוקד 100, בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד. בעקבות גל האלימות תתחדש הבוקר מחאת הנשים, כאשר בשעה 10:00 יתקיימו במקביל הפגנות ביותר מעשרה מוקדים ברחבי הארץ.

 

מנכ"לית שדולת הנשים, מיכל גרא מרגליות, אמרה בתגובה לפרסום כי "לא רק שלא הועברו תקציבים ייעודיים לטיפול בנשים נפגעות אלימות, אלא שהתקציבים שנועדו לטפל בתופעה החברתית האיומה הזאת, עוד קודם למשבר, לא תוקצבו ולא בוצעו. נשים נוספות נפגעות בגלל שהממשלה מפקירה אותן. ממשלת ישראל חייבת להציל את הנרצחת הבאה".

 

בתגובה לפרסום אמרה ח"כ פנינה תמנו שטה (כחול לבן) כי "יש לחקור להיכן נעלמו המיליונים. מדובר בכסף שאמור להציל חיים. אנחנו מדברים על כך שיש מחסור במענים ובמוסדות לטיפול בגבים מכים. ב-20 מיליון היה ניתן לעשות לא מעט להציל נשים רבות שחיות תחת צל האלימות".

 

ממשרד האוצר נמסר בתגובה: "בשנת 2019 נוספו לבסיס תקציב משרד הרווחה תשעה מיליון שקל וחצי עבור הטיפול באלימות במשפחה. בנוסף לזה, ובעקבות החלטת הממשלה, הוגשה לוועדת הכספים של הכנסת פנייה להוספת 20 מיליון שקל עבור הנושא כבר בחודש אפריל אשתקד. לצערנו, הפנייה אכן אושרה רק בחודש נובמבר, מה שהקשה מאוד על משרד הרווחה להביא למיצוי התקציבים כבר בשנת 2019".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים