רשמית: הבונדסליגה תחזור ב-16 במאי
אחרי שמרקל נתנה את האור הירוק להסיר מגבלות משמעותיות במאבק הקורונה ואישרה את קיום המשחקים, בבונדסליגה החליטו לשוב בעוד תשעה ימים למגרשים
הגיע האישור המיוחל. הבונדסליגה קיבלה היום (רביעי) אור ירוק לחידוש העונה. בוועידת וידיאו שערכה היום (רביעי) עם ראשי המדינות השונות בגרמניה, הקנצלרית אנגלה מרקל נתנה את האור הירוק להסיר מגבלות משמעותיות במאבק הקורונה (בין השאר מדובר בפתיחת בתי כלבו גדולים), וגם אישרה את קיום המשחקים החל מהחודש הקרוב. מינהלת הבונדסליגה הודיעה בהמשך הערב כי התאריך שנקבע הוא ה-16 במאי.
מבין הליגות הגדולות, הגרמנית הייתה זו שפעלה הכי מהר, חזרה לאימונים תחת המגבלות כבר לפני מספר שבועות ורק חיכתה לחותמת הזו. הכוונה הראשונית הייתה לחזור כבר בסוף השבוע הקרוב, אבל זינוק מחודש במספר הקורבנות בגרמניה (שהגיע לקרוב ל-7,000) העלה את החששות ועיכב במספר ימים את ההחלטה
הכל מוכן לשיגור, ואפילו שר הבריאות ינס שפאן הביע שביעות רצון מהפעולות שנעשו בליגה ומהמתווה שהושג: "יש היגיון בקונספט הבסיסי שיצרה הליגה, והוא יכול לשמש כמודל עבור הספורט המקצועני".
Breaking: The Bundesliga season will be allowed to resume in the second half of May pic.twitter.com/OD64mTESNH
— Bleacher Report (@BleacherReport) May 6, 2020
בדיקות, בידוד, איתור
הוא גם הוסיף את משפט הזהירות המתבקשת: "נראה איך זה יילך", אבל לא נראה שהגרמנים מתכוונים לתת לשום דבר להפריע להם – ותוצאות בדיקות הקורונה האחרונות מעידות על כך. עם החזרה לאימונים, הצעד הבא שיושם בגרמניה היה קיום בדיקות קורונה קבועות לשחקנים ואנשי הצוות במועדונים בשתי הליגות הבכירות – הראשונה עם שובו של השחקן למתחם האימונים אחרי ההשבתה, ואז פעמיים בשבוע. בימים האחרונים נחשפו התוצאות הראשונות, שהעלו כי עשרה מהנבדקים התגלו כחולים (רובם לא הציגו תסמינים), שלושה מהם מקלן, כולל שני שחקנים, ואף לא אחד מהמוליכה באיירן מינכן. אבל במסגרת המתווה קבוצה לא מחויבת להיכנס לבידוד ולהפסיק פעילות במקרה כזה: הגרמנים מאמינים בכללי ההיגיינה והריחוק שהנחילו באימונים, שאמורים למנוע הדבקה, וכל הפעילות נמשכה כרגיל, כאשר רק עשרת הנדבקים נשלחו לבידוד של שבועיים. גם בעיה זו אמורה להיפתר עם הבידוד שביקשה מרקל.
הכל נובע מכך שהגרמנים חשבו קדימה, ובשלב מוקדם מאוד – ממש בלב המשבר, כאשר עדיין לא ניתן היה לדמיין את חזרת הספורט – יצרו תוכנית מסודרת לחזרה ופעלו בקפידה לפיה. באופן בלתי נמנע, היא נובעת מהטיפול הגרמני במגפה: הוא לא היה מושלם, אבל גרמניה הצליחה להשתלט עליה בשקט ובמהירות יותר מאשר צרפת והולנד, למשל, שכזכור ביטלו את הליגות בשבוע שעבר ואסרו על פעילות ספורט עד ספטמבר.
הקו המנחה של הגרמנים להתמודדות עם הקורונה הוא בן שלושה שלבים: בדיקות, בידוד, איתור. שר הבריאות הקפיד לחזור על המנטרה: "אנחנו שומרים על צניעות, ולא שוגים בביטחון-יתר". הגרמנים ידעו להטיל סגר כשצריך, פינו את מערכת הבריאות לטיפול בקורונה כדי שלא ייווצר עומס-יתר (טיפולים שונים מסוג אחר נדחו), שמרו על קור רוח בהתפרצויות מחודשות שנבעו מהקלות המגבלות, ובעיקר מיוחסת ההצלחה שלהם לכמות גדולה מאוד של בדיקות שנערכו בכל רחבי הארץ, כרבע מיליון מדי שבוע, שאפילו לא מדגדגות את הקיבולת האפשרית של המעבדות. בכך נוצרה מערכת שאיפשרה חזרה מהירה של הספורט לשגרה מסוימת, עם הטלת אחריות על כל מועדון לוודא ששחקניו עומדים בדרישות.
ישנן שתי דוגמאות בולטות ללקיחת אחריות בכדורגל הגרמני: הראשונה בשערורייה שפרצה השבוע, כאשר החלוץ הוותיק של הרטה ברלין, סלומון קאלו, צולם מפר בבוטות את כללי הריחוק החברתי וההיגיינה באימון. הוא ספג ביקורת קשה משר הבריאות עצמו, והרטה מיהרה להשעות את השחקן מפעילות. השנייה שייכת לארצגבירגה אווה מהליגה השנייה. אחד מאנשי המועדון היה בין עשרת החולים שהתגלו בבדיקות, ולמרות שכאמור אין חובה לעשות זאת, הקבוצה הכריזה מיידית על כניסה לבידוד של כל השחקנים ואנשי הצוות עד שיעברו את הבדיקה הבאה מחר וניתן יהיה לראות אם נדבקו אחרים.
הונגריה ופורטוגל בדרך
על פי סקרים שנערכו בגרמניה קיימת תמיכה משמעותית בהחזרת הבונדסליגה, אבל מובן שלא ניתן להשיג קונצנזוס בנושא. גורמי בריאות הביעו תרעומת עם הוצאת התוכנית לפועל על כך שבדיקות שיכולות לשרת את הציבור יוקצו במיוחד לכדורגל. אחרים לא בטוחים שההשתלטות על המגפה הגיעה כבר לנקודה בה ניתן לחזור לשחק. האיגוד הגרמני המייצג קבוצות אוהדים פירסם הודעה בה נאמר: "חידוש הכדורגל בתנאים האלה, גם ללא קהל, לא בא בחשבון. הכדורגל המקצועני כבר חולה מספיק ומקומו בבידוד".
אבל ההתעקשות של ההתאחדות הגרמנית והעמידה הקפדנית במתווה נשאו פרי. הקבוצות תומכות, וקשר פרייבורג ג'ונתן שמיד הבהיר: "אנחנו מוכנים לחזור ורוצים לסיים את הליגה כמו שצריך. אנחנו לא מפחדים – אם מאפשרים לנו לחזור לשחק, סימן שזה בטוח".
החזרה של הבונדסליגה וההצלחה האפשרית של המודל הגרמני י
כולות לשנות לגמרי את התפיסה וההיערכות בליגות אחרות בעולם. אם הביטול בצרפת גרם ללחץ כבד באיטליה לנהוג באותה הדרך, העלייה של באיירן מינכן ודורטמונד למגרש – והתקווה להתקדמות הליגה ללא תקלות – יוכלו לשכנע גורמי בריאות וספורט בכל אירופה לשנות את החשיבה. בינתיים גם הונגריה (23 במאי) ופורטוגל (30 במאי) הצטרפו לרשימת הליגות שמתכננות לחזור, אבל גרמניה תהיה החלוצה. חשיבה קדימה, תוכנית מסודרת, ובקרוב - הכרעה כמו שצריכה להיות על המגרש.