הכנסת דנה ההסכם הקואליציוני והשינויים לחוק היסוד
המליאה דנה באישור לקריאה שנייה ושלישית את התיקון לחוק יסוד: הממשלה, כחלק מההסכם בין הליכוד לכחול לבן
השלב האחרון בדרך לאישור התיקונים בחוק יסוד: הממשלה, כחלק מההסכם הקואליציוני בין הליכוד לכחול לבן: מליאת הכנסת דנה מהבוקר (יום ד') בהצעות החוק לתיקון חוק היסוד, לפני ההצבעה בקריאה שנייה ושלישית על החוק.
ביום שני בלילה, ולאחר ימים ארוכים של דיונים מרתוניים, אישרה הוועדה המיוחדת להכנת הצעות החוק הנוגעות להקמת הממשלה לקריאה שנייה ושלישית את ההצעות, שעוררו סערה והובילו לביקורת חריפה מהסיעות שאמורות להיות חלק מהאופוזיציה. מדובר בהצעת חוק לתיקון חוק יסוד: הממשלה, ובהצעת חוק נוספת לתיקון חוק מימון מפלגות לבקשתם של חברי הכנסת צביקה האוזר ויועז הנדל שביקשו להתפצל מכחול לבן. במקביל, בג"ץ אמור להכריע עד מחר בעתירות נגד ההסכם הקואליציוני וסעיפיו השונים.
במסגרת הצעת החוק לתיקון חוק יסוד: הממשלה שאושרה, קבועים בין היתר ההסדרים המלאים להתנהלות קואליציית שני הגושים, מועד החילופים (התאריך שבו יתבצעו החילופים בין ראש הממשלה המכהן בנימין נתניהו וראש הממשלה החלופי בני גנץ) והגדרת ההשתייכות של השרים וסגני השרים לגוש מסוים.
החוק מגדיר גם את האפשרות למנות או לפטר שרים וסגני שרים, דבר הנתון לראש הממשלה או לראש הממשלה החלופי בהתאם לזיקות שלהם אליו. כמו כן, נקבע המנגנון שיאפשר מקרים בהם יכהנו שני שרים במשרד אחד. עוד קובעת הצעת החוק הסדרים למקרים בהם ראש הממשלה או ראש הממשלה החלופי מפסיקים לכהן עקב נבצרות כלשהי, והאופן שבו הם יוחלפו על ידי המחנה שלהם באמצעות הבעת אמון של עשרה חברי כנסת, כל אחד מסיעתו. כמו-כן, ההסדרים קובעים גם מנגנונים למינויים מועמד חלופי (חבר כנסת) לכל אחד מהם במקרה שהוא הופך נבצר, טרם נכנס לתפקיד ראש הממשלה בפועל.
על פי הצעת החוק, הסמכות של ראש הממשלה בפועל לפזר את הכנסת טעונה הסכמה מראש של ראש הממשלה החלופי. נוסף על מנגנוני החילופין, מועדיהם והאופן של הבעת אמון במקרי חילופין של אחד מהם, קובעת הצעת החוק מקרים בהם אם ראש הממשלה המכהן בפועל מוביל להקדמת הבחירות לכנסת, הדבר ייראה הדבר כאילו התפטרה הממשלה כולה והולכים לבחירות. בתקופת המעבר, ראש הממשלה החלופי ישמש ראש ממשלת המעבר. במקרה של הבעת אי אמון מצד הכנסת בממשלת החילופים ולהביע אמון בממשלה אחרת, אף אחד מבין השניים - ראש הממשלה המכהן וראש הממשלה החלופי - לא יוכל לעמוד בראש הממשלה האחרת.
מבחינת אורך הקדנציה, הצעת החוק קוצבת זאת לשלוש שנים - שנה וחצי בראשות הממשלה לכל אחד משני הצדדים. לבסוף קובעת הצעת חוק זו, כי תחול "נוקשות" לגבי סעיפי החוק כולו לכל אורך ממשלת הרוטציה, באופן כזה שכל שינוי באחד מהם, יחייב רוב של 70 חברי כנסת. זאת לאחר שבמהלך הדיונים התקבלה ההסתייגות של ח"כ אבי ניסנקורן, לפיה הרוב הדרוש הופחת מ-75 חברי כנסת, כפי שנקבע הצעת החוק המקורית. הצעת החוק הנוספת, זו הנוגעת למימון מפלגות, קובעת כי סיעת "דרך ארץ" של חברי הכנסת יועז הנדל וצביקה האוזר, יוכלו לקבל מימון שוטף עבור פעילותם המפלגתית עוד בטרם הקמת הממשלה.
אתמול הליכוד וכחול לבן הסכימו להכניס כמה שינויים בהסכם הקואלציוני בעקבות הביקורת שהשמיעו שופטי בג"ץ בדיון שלשום שנמשך תשע שעות. סעיף הקפאת המינויים יקוצר מחצי שנה ל-100 ימים (מעט יותר משלושה חודשים) ובנוסף תבוטל הקפאת החקיקה שאינה קשורה לקורונה, אבל הוסכם שתינתן קדימות לחקיקת קורונה. בתוך כך, במפלגת כחול לבן החליטו כי בשל לוחות הזמנים, השבעת הממשלה תידחה לשבוע הבא ועקב כך חברי הכנסת של הסיעה יחתמו ביום חמישי לבנימין נתניהו כדי שיקבל את המנדט להרכבת הממשלה.