שתף קטע נבחר

 
צילום: נדב אבס, יריב כץ

יש חסינות עדר? המבצע הישראלי - והתוצאות בצ'כיה

קופות החולים בארץ יבצעו 100 אלף בדיקות דם כדי לבדוק את שיעור התושבים שפיתחו נוגדנים. בצ'כיה, שם מספרי החולים דומים יחסית, העלה סקר דומה כי רק כ-4% חסינים לקורונה - אם יש בכלל חסינות כזו. גם בארץ וגם בצ'כיה מבהירים: חזרה לסגר? לא על בסיס הבדיקות הסרולוגיות לבדן

 

ד"ר בועז לב: "אין חסינות עדר בישראל"    (צילום: שחר גולדשטיין)

ד"ר בועז לב: "אין חסינות עדר בישראל"    (צילום: שחר גולדשטיין)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

מספר הנדבקים החדשים קטן מ-150 בכל אחד מהימים בשבוע האחרון. יותר מחצי מכלל הנדבקים כבר החלימו. מספר הנפטרים הכולל קטן מ-300. הנתונים הללו נכונים לישראל - וגם לצ'כיה. כעת, כשמשרד הבריאות בארץ מתכוון לבצע מבצע ענק של בדיקות סרולוגיות על מנת לבחון את שיעור הימצאות הנוגדנים בקרב האוכלוסייה, אפשר להסתכל על המודל הצ'כי - על מנת להעריך מה יהיו התוצאות.

 

במשרד הבריאות הצ'כי אמרו הבוקר (יום ד') כי במדינה החסינוּת לקורונה - אם יש כזו - עומדת על 4 עד 5 אחוזים. לאחר שהחלו בדיקות המוניות לגילוי נוגדנים בחודש שעבר, זהו שיעור התושבים שפיתחו נוגדנים. הבדיקות המקדימות הראו כי חסינות העדר אף נמוכה יותר בשתי הערים הגדולות במדינה, פראג וברנו. בסך הכול, התגלו באחד המחקרים הגדולים באירופה 107 איש שנדבקו בנגיף מתוך 26,549 בדיקות.

צ'כיה פראג תל אביב קורונה ביג (צילום: רויטרס, מוטי קמחי)
(צילום: רויטרס, מוטי קמחי)

צ'כיה פראג נגיף קורונה (צילום: EPA)
חצי מהנדבקים כבר החלימו. הקורונה בצ'כיה(צילום: EPA)

צ'כיה, שבה מעט יותר מ-10 מיליון תושבים, היא אחת המדינות הראשונות באירופה שהטילו הגבלות תנועה במטרה למנוע את התפשטות הקורונה, לצד סגירת רוב החנויות והמסעדות. כעת, בדומה לישראל, ההגבלות מוסרות בהדרגה - ושר הבריאות אדם וויצ'יץ' אמר כי המחקר לא ישנה את התוכניות. לפי המחקר, מספר האנשים שנדבקו אבל לא מראים תסמינים הוא בין 27 ל-38 אחוזים. 

 

לפי הנתונים המעודכנים, בצ'כיה 7,899 איש נדבקו בנגיף, מספר נמוך משמעותית ביחס לשכנותיה שבמערב אירופה. 4,006 החלימו, 258 מתו. כמו בישראל, גם בצ'כיה מספר החולים הפעילים צונח בהתמדה, וכעת מדובר ב-3,624 איש. פרט ליום אחד, מספר הנדבקים החדשים היה נמוך מ-100 בכל אחד מהימים האחרונים מאז 22 באפריל.

  

אמש פורסם ב"ניו יורק טיימס" כי ישראל תצא בשבועיים הקרובים למבצע ענק של בדיקות סרולוגיות, למציאת נוגדנים, בקרב התושבים. במסגרת המבצע יערכו קופות החולים 100 אלף בדיקות דם שנועדו לבדוק עד כמה התפשט נגיף הקורונה באוכלוסייה, ומהי מידת החסינות שהיא פיתחה בפניו. הבדיקות יראו מי עדיין לא נחשף לנגיף, ומי כבר נחשף ופיתח נוגדנים כלפיו.

 

צופים מהמכוניות בתיאטרון בפראג

צופים מהמכוניות בתיאטרון בפראג

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

צ'כיה פראג נגיף קורונה (צילום: רויטרס)
לפי המחקר, בין 27 ל-38 אחוזים מהנדבקים הם א-סימפטומטים(צילום: רויטרס)

צ'כיה פראג (צילום: EPA)
בפראג שיעור חסינות העדר עוד יותר נמוך(צילום: EPA)

בריאיון לעיתון האמריקני אמר מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב: "זוהי המשימה החשובה ביותר - להתכונן לגל הבא, במיוחד בזמן החורף. למזלנו הקורונה תפסה אותנו אחרי עונת השפעת. אבל אנחנו לא יכולים להניח שלא יהיה גל שני, או שהוא יהיה במהלך הקיץ".

 

אם הבדיקות יראו שחלק גדול מהאוכלוסייה פיתח נוגדנים, המשמעות היא שישראל בדרכה לחסינות עדר, ויהיה לה קל יותר להתמודד עם הגלים הבאים של המגפה. אבל אם רק חלק קטן מהאוכלוסייה נחשף, בר סימן טוב אמר כי למערכת הבריאות יהיה קשה מאוד להתמודד עם התפרצות נוספת. הוא אמר שההערכות בנוגע להימצאות נוגדנים אצל הישראלים נעות בין פחות מאחוז ליותר מעשרה אחוזים. "אנחנו רוצים לדעת את האמת", אמר.

 

בארגון הבריאות העולמי הזהירו כי אין עדויות שאנשים שנדבקו מקורונה או שיש להם נוגדנים יהיו מוגנים במקרה של הידבקות נוספת. אבל ד"ר יאיר שינדל מקרן aMoon, חבר ב"כוח המשימה" של ממשרד הבריאות שדחף לסקר הגדול, אמר כי המחקר בישראל עשוי לסייע בפיזור הערפל. "חלק ממה שאנחנו רוצים להשיג כאן זה תשובה לשאלה שמעלה ארגון הבריאות העולמי", אמר.

צ'כיה נגיף קורונה (צילום: AP)
עם מסכה בצ'כיה(צילום: AP)

Моше Бар Симан-Тов. Фото: Амит Шааби  ()
מנכ"ל משרד הבריאות: "אנחנו רוצים לדעת את האמת"

הוא שרטט שני תרחישים. על פי האופטימי מביניהם, אם ליותר מ-10% מהישראלים יש נוגדנים, ואם גל עתידי יוביל לשיעור דומה של חולים קשה ונפטרים, המשמעות היא שלא יותר מ-2,300 איש יזדקקו לאשפוז. אבל על פי התרחיש העגום, אם רק לאחוז אחד מהישראלים יש נוגדנים, מספר מיטות האשפוז שבהן יהיה צורך יגיע ל-12 אלף - גבוה בהרבה מהקיבולת הנוכחית. ישראל שילמה 40 מיליון דולר כדי להשיג 2.4 מיליון בדיקות נוגדנים מחברות בארצות הברית ובאיטליה.

 

כמו בצ'כיה, גם בר סימן טוב אמר כי לא תהיה חזרה לסגר רק על בסיס הנתונים הסרולוגיים. אתמול, בריאיון לאולפן ynet, הדגיש ד"ר בועז לב, ראש הצוות לטיפול במגפות במשרד הבריאות, כי למרות הנתונים הטובים, שהובילו להקלות החדשות, עדיין קיים חשש מהתפרצות שנייה: "כנראה לא יותר מ-10% מהציבור נחשף לנגיף. זה אומר שאין חסינות עדר ומחייב אותנו להיזהר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP, רויטרס
בין פראג לתל אביב
צילום: AFP, רויטרס
מומלצים