שתף קטע נבחר

להוביל את תחום החדשנות הרפואית בישראל בגיל 27 - כך הגיעה דורין ברבי לרשימת 30 הצעירים המבטיחים של מגזין פורבס

איך משפיעים על עתיד תחום הבריאות בישראל, עוד לפני גיל 27? דורין ברבי, אחת מ-30 הצעירים המבטיחים ופורצי הדרך של מגזין פורבס, סיימה שלושה תארים אקדמיים, השתתפה בתכניות יוקרתיות בחו"ל ועזרה לקדם ולפתח טכנולוגיות חדשניות בקריה הרפואית רמב"ם ובקהילת הבריאות הגדולה בישראל. מה הוביל את דורין להצלחה, ואיך הטכנולוגיות שעזרה לפתח משפיעות על העתיד של כולנו?

אם מסתכלים רשימת ההישגים של דורין ברבי, עוד לא בת 28, קשה להאמין שהיא אמיתית - אבל היא אמיתית להפליא. מי שהתחילה בתור נערה שמצאה את עצמה מושעית בתיכון, ברבי הפכה להיות סטודנטית מצטיינת באוניברסיטת חיפה ואחת מהדמויות המובילות בתחום החדשנות הרפואית בישראל - ללא רקע רפואי, אבל עם שלושה תארים אקדמיים והרבה מחשבה מחוץ לקופסה. הטכנולוגיות החדשניות אותן ליוותה ועזרה לפתח עומדות לשנות את עולם הבריאות הישראלי והעולמי. לאחרונה אף זכתה להיכנס לרשימה סופר-יוקרתית של '30 הצעירים המבטיחים ופורצי הדרך' של מגזין פורבס.

 

איך הגיעה ברבי לעמדה כה משפיעה בגיל כל כך צעיר? מהן הטכנולוגיות והחידושים שהובילה? ומהם לדעתה הכלים הנדרשים להצלחה בעידן המולטי-דיסציפלינארי של ימינו?

 

מתלמידת תיכון על סף נשירה - למייסדת מרכז החדשנות של רמב"ם

בתור תלמידה בתיכון, ברבי מספרת כי הושעתה הרבה פעמים, "ולכן יצא לי להסתובב ולהתבונן על התנהגות אנושית, להבין מה גורם לנו לפעול", היא מספרת. "אם לא היתה לי משפחה תומכת שהניעה אותי להמשיך ולהתמיד, לא הייתי מסיימת 12 שנות לימוד".

דורין ברבי  (צילום: שאול מנחם)
דורין ברבי (צילום: שאול מנחם)

אחרי שירות לאומי, החליטה ברבי ללמוד עבודה סוציאלית באוניברסיטת חיפה. "באוניברסיטה נתנו לי גושפנקא לעשות, כי התבלטתי בכיתה. לימדו אותנו חשיבה ביקורתית, ניסיתי לחשוב מחוץ לקופסה ולקחת אחריות". ברבי מעידה כי יצרה במהלך הלימודים פרויקטים חובקי עולם, "וניהלתי את אחת מהקרנות היוקרתיות של האוניברסיטה, המחלקת מלגות לעשרות סטודנטים בכל שנה", מספרת ברבי. "מדובר על תפקיד ניהולי ראשון ולא טריוויאלי עבורי, אבל האוניברסיטה אפשרה לי. הייתי בולטת, והיה מי שהעריך את זה ואפשר לי לקחת אחריות".

 

בנוסף, "במהלך הלימודים שלחו אותי בתור נציגת האוניברסיטה לכנסים ואירועים בכל העולם, בהם פגשתי בין היתר את נשיא ארצות הברית דאז, ברק אובמה. נשלחתי גם מספר פעמים לקדם חקיקה בכנסת של חוקים עם אופי חברתי".

 

בסוף התואר החליטה ברבי לפנות לפן היזמי. "עניין אותי המרכיב של החוויה - מה גורם לנו לעשות את מה שאנחנו עושים", לדבריה. ברבי החלה לעבוד באחת ממעבדות הייצור הגדולות בעולם, "שם נחשפתי לטכנולוגיות, הדפסות תלת-ממד, IoT, ובמסגרת הזו ייעצתי למיזמים שהגיעו למעבדה עם רעיונות, איך לפתח אותם ולייצר אב טיפוס".

 

משם הגיעה ברבי למרכז הרפואי רמב"ם, בית החולים השלישי בגודלו בישראל, "אליו הגעתי עם חזון לפיתוח חדשנות והמצאות". ברבי מודה בחיוך כי "לא ידעו 'איך לאכול אותי', צעירה בת 23 מול פרופסורים עם שם עולמי, ולכן הדביקו לי את השם 'ילדת ההמצאות'. החלטתי לאמץ את התדמית, וזו היתה החלטה אסטרטגית טובה, כי היא נטרלה את הרתיעה ממני. איפיינתי והקמתי את מרכז החדשנות של הקריה הרפואית אליו כל רופא היה יכול להגיע ולפתח רעיונות, הקמתי מרכז הדפסות תלת-ממד. אפשרתי לרופאים להציף בעיות ולחשוב על פתרונות. מצאתי את עצמי, 'ילדת ההמצאות' הקטנה, בלי רקע רפואי, מייעצת לרופאים הבכירים ביותר במערכת".

 

פיתוח טכנולוגיות משנות עולם - בגיל 25

ברבי מספרת כי "הקריירה הרפואית רמב"ם היא מוסד גדול המטפל בהמון תחומים, כך שיצא לי ללוות ולייעוץ בפיתוחים מגוונים, החל ממכשור רפואי אורתופדי ועד אמצעים לטיפול בסרטן". בנוסף, בעקבות הידע שצברה בהדפסות תלת-ממד, "הייתי עוזרת לרופאים בפיתוח המוצרים לאב-טיפוס ראשוני. הצוות הרפואי היה מגיע אליי עם בעיה או צורך בוסרי, הייתי יושבת איתם שבועת בחדר המצאות, מתכננת איתן אבות טיפוס, מדפיסה בתלת-ממד, בודקת את התוצר שוב ושוב עד שמגיעים לתוצר שאפשר לקחת אות ולשלבים הבאים- השקעה ראשונית או מענק". במקרים אחרים ברבי היתה ה'שדכנית', שחיברה בין גורמים שונים לפיתוח משותף. "הייתי יושבת חודשים, שומעת על צרכים רפואיים, ואז חוקרת באינטרנט בכוחות עצמי על חידושים רלוונטיים, ומפתחת פתרונות לרופאים. בין היתר הגענו לתחליפי שתל, כלי עזר רפואיים, חומרים מיוחדים שמסייעים למטופלים, ועוד".

 

לצאת לכיוונים חדשים מתוך הכאב

לפני מספר שנים קיבלה הקריירה של ברבי תפנית הנובעת מסיבה כואבת. "אחותי הבכורה נפטרה מסרטן, מה שגרם לי לעשות חשיבה מחודשת על העתיד. אחרי מותה, הבטחתי שאעשה את כל מה שאני יכולה לקדם את הרפואה הציבורי בישראל. הרופאים מדהימים, אבל הם נמצאים מול אוקיינוס של מידע. יש טכנולוגיות פורצות דרך שלא הצליחו לשלב במערכת. החלטתי שמתוך המקום הכואב, אקח את התפקיד הבא שלי, וזו הסיבה לכך שהסכמתי להפוך למנהלת החדשנות הפתוחה ב-HealthIL", קהילת הבריאות הגדולה בישראל, יוזמה של מכון הישראלי לחדשנות, משרד הכלכלה וישראל דיגיטלית, בה לוקחים בעלי עניין בתחום הבריאות - בתי חולים, קופות חולים, חברות תרופות, משרדי ממשלה – ומנסים ליצור חיבורים אפקטיביים. "בתפקיד שלי הייתי אחראית על האינטגרציה בין ארגוני הבריאות בארץ לבין קהילת הפתרונות- חברות סטארטאפ, תאגידים וחברות טכנולוגיה, במטרה לקדם פתרון דיגיטלי לבעיות ואתגרים של מערכת הבריאות הישראלית".

 

היום, על רקע המוניטין שצברה, פונים אל ברבי גורמים בתחום הבריאות לייעוץ מחוץ לשעות העבודה. "גם בבריאות וגם באופן כללי, פונים אליי בנושא חדשנות, הדפסות תלת-ממד, ואני משתדלת לעזור בהשגת תקציבים לפיתוח, איתור טכנולוגיות, וגם מציאת פתרונות של בעיות פוליטיות-ארגוניות", משתפת ברבי.

 

ברבי עצמה רואה את העתיד של הרפואה בהעצמה של הדפסות תלת-ממד. "הליכים כאלו יכולים להחליף את האברים ולשמש בתור 'חלקי חילוף'", היא מספרת בהתלהבות. "המחקרים מראים שזה יכול להגיע לרמה של תחליף מלא". ברבי מספרת כי גורמים רבים פונים אליה בנושא, "ואני עושה הכל כדי לעזור".

 

"העולם השתנה - אנחנו נמצאים בעידן מולטי-דיסציפלינרי"

אחרי חוויה שלילית במיוחד בתיכון וחוסר אמון במערכת החינוך, נרשמה ברבי למכינה באוניברסיטת חיפה, בלי פסיכומטרי ובלי כסף, "בגלל שהאמנתי שתואר אקדמי וידע אקדמי יאפשרו לי לסלול את הדרך". באוניברסיטה למדה ברצף תואר ראשון בעבודה סוציאלית, תואר שני בבריאות נפש קהילתית ותואר שני נוסף במנהל עסקים.

 

"העולם השתנה- אנחנו נמצאים בעידן מולטי-דיסציפלינרי", מעידה ברבי. "היום מצפים מאיתנו להתעסק בהרבה נושאים, ולא להיות מומחה בנושא אחד בלבד. בימים אלו אני מקימה קליניקה של הכוונה ומציאת כוחות בכל אחד מאיתנו, שמתעסקת בדיוק בעולם החדש הזה".

 

לדבריה, השילוב בין התחומים אפשר לה להגיע לנקודה בה היא נמצאת היום. "לפעמים אני מקשיבה כמו עובדת סוציאלית, לפעמים אני משתמשת במיומנויות אחרות של האקדמיה, ובשאר הזמן אני לא מפסיקה ללמוד. אם יש מוסד אחד שמשתלב בכל אחד מנקודות הציון שהביאו אותי להצלחה, זו אוניברסיטת חיפה", היא אומרת.

 

ברבי מוסיפה כי "עשיתי התמחות בבוסטון באחת מהתכניות היוקרתיות בעולם בתחום היזמות החברתית, ואני ממשיכה לעבוד על הציר הזה- לקחת את תחום הבריאות קדימה, ליצור חיבורים, להביא את חו"ל לארץ. זה תפקיד שהוא לא מקצועי, אבל זו סוג של שליחות, שמצריך ממני להיות כל היום 'מולטי': להקשיב, לייעץ, להכווין, לפתח אסטרטגיות, ליצור, לראות. זה משהו שהאוניברסיטה בהחלט נתנה לי - אני משתמשת בכלים וידע שרכשתי".

 

לדבריה, שילוב התחומים השונים בלימודים יצר אצלה שלם הגדול מסכום חלקיו. "אם אתה אדם שמכוון גבוה ויש לו רצון ללמוד ולהתפתח לכיוונים חדשים, הלימודים בתחומים שונים ומגוונים מאפשרים לך ליצור חיבורים ושיתופי פעולה שאפשר למצוא רק באקדמיה".

 

ברבי מוסיפה כי "האוניברסיטה נתנה לי להיות סקרנית, ללמדו ולא לשנן, ובשורה התחתונה לחוות את מה שמצפים מאיתנו היום בשוק העבודה - כל הזמן לחשוב אחרת. אם לא היו נותנים לי את האפשרות לנהל, לקדם, לחשוב מחוץ לקופסה, אני לא יודעת איפה הייתי היום".

 

במבט לעתיד, ברבי עוד רחוקה מהשלמת המשימה שלה. לדבריה, "יש לי תכניות ענק למערכת הבריאות".

 

לפרטים נוספים: https://www.haifa.ac.il/index.php/he/  או בטלפון 1-800-300-032

 

מומלצים