שתף קטע נבחר

 

חוזרים לגן: מה להסביר לילדים?

ביום ראשון הילדים יחזרו לגנים. חלקם שמחים, חלקם פחות, ולכן כדאי לעשות הכנה לקראת השינוי בשגרת חייהם. כך תעזרו להם להתמודד עם השינויים, החששות והקושי להיפרד מאמא ואבא

ב-10 במאי (א') יחזרו ילדי הגיל הרך ללמוד בגנים. על פי המתווה של משרד החינוך, הגנים יפעלו שלושה ימים בשבוע, בקבוצות קטנות. לילדים רבים החזרה לשגרה לא תהיה פשוטה. גם לילדים שהביעו געגועים ורצון לחזור לגן, לחברים ולגננת, בפועל החזרה האמיתית עלולה להיות מורכבת, לאחר שבמשך חודשיים התרגלו למציאות אחרת.

 

על פי תיאוריות פסיכולוגיות, ילדים בגילים צעירים שואבים ביטחון מעצם הימצאותם במחיצת ההורה. לכן הפרידה מההורים לא תהיה קלה, אלא דומה לזו של הסתגלות אחרי חופשות ממושכות, ואף יותר מכך, בשל השהייה של ההורים בבית לאורך כל שעות היום.

 

הילדים עשויים להביע את הקושי הרגשי שהם חווים במספר דרכים, כמו בכי, היצמדות להורה וסירוב להיפרד ממנו, קשיי שינה וחוסר תיאבון. ייתכן גם מצב בו ההורים עצמם יתקשו להיפרד, אם גם הם בשל הקרבה הגדולה לילד בחודשיים האחרונים, ואם בגלל החשש בשל הקורונה.

 

הרגשות שחש ההורה עלולים להשפיע על תחושותיו של הילד, כמו תחושת הפחד ותחושת הביטחון. לילדים יש קולטנים מצוינים, והם מגיבים למסרים בלתי מילוליים של הוריהם, כמו שפת הגוף, הבעות הפנים, טון הדיבור ומגע.

 

שימו לב מה אתם משדרים לילדים (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
שימו לב מה אתם משדרים לילדים(צילום: Shutterstock)

ילדים נוטים להתנהג בתגובה להתייחסות ההורים לסיטואציה, ולכן כדי לעזור לילד לחזור לגן בשמחה וביטחון, על ההורה לשדר תחושת ביטחון לילד לגבי החזרה לגן. גם אם אתם חוששים, השתדלו להעביר לילד מסר שאתם מאמינים שיהיה בסדר. אתם יכולים גם לומר שאתם סומכים עליו ועל הצוות שישמרו על סדרי ההיגיינה בגן, אבל מבלי להיכנס לאמירות מלחיצות לגבי הצורך בשמירה על ההיגיינה.

 

איך נעזור לילד לחזור לשגרת הלימודים בגן?

נקיים עם הילד שיחה ונסביר לו כי תקופת ההסגר מגיעה לקצה וכי אנו חוזרים לשגרה בהדרגה, תוך שמירה על הכללים. נבהיר לילד כי השמירה על הכללים תעזור לו להמשיך להיות מוגן, אך כאמור ניזהר לא ליצור הפחדה. נדגיש בשיחה את הכיף שבחזרה לגן, בכך שיוכל לחזור לשחק עם חבריו, ליהנות מהפעילות ומהמפגש עם הגננת. ההכנה של הילד להליכה לגן חשובה מאוד, היא תצמצם את חוסר הוודאות שלו.

 

קראו עוד:

זו הדרך ללמד ילדים לשחק לבד

רוצים ילדים עצמאיים יותר? הנה הפתרון

"כשהודיעו לי שאני מפוטרת - הגשמתי חלום"

 

המסר שלנו צריך לכלול גם את העובדה שאנו סומכים על הגננת ועל הממשלה שהחליטה שניתן לחזור ללמוד בגן (אפשר להסביר שמדובר במשרד הבריאות ובמשרד החינוך), וכמו שמילאנו את ההנחיות בבית, כך נמלא את ההנחיות בגן, כדי לשמור על בריאותנו.

 

במקומות בולטים בגנים ייתלו שלטי הסבר הכוללים תרשימים המנחים את הילדים כיצד לשטוף ידיים ולעטות מסכה במהלך היום. מסר זה יחזק את חוויית השליטה של הילד על המצב, וכן יעודד אותו לקחת אחריות על החלק עליו הוא מופקד - שטיפת ידיים ושמירה על המרחב האישי שלו.

 

ידיים (צילום: shutterstock)
להדגיש שממשיכים לשמור על הבריאות(צילום: shutterstock)

יש לזכור שהשגרה שלנו הופרה רק לפני חודשיים וכבר אנו נדרשים להתרגל שוב לשגרה חדשה. שינויי השגרה מייצרים קצב אחר מזה שהתרגלנו אליו בתקופת הקורונה. ייתכן שישנם ילדים שהתרגלו לישון בבוקר עד מאוחר גם במהלך השבוע, לקום לאט, לאכול בניחותא ארוחת בוקר ולשחק עם האחים או להיות לבד במחשב.

 

כעת, עליהם לשוב ולהתרגל להתארגנות בוקר דינמית, הכוללת קימה בשעת בוקר מוקדמת, התארגנות ויציאה בזמן מהבית, לכן, כדאי להרגיל את הילדים לשגרת בוקר כזאת כבר מחר ולא רק בימי הלימודים, וכן להתייחס לקושי להתעורר, לקום ולהתארגן בסבלנות. בשיחה שדרו התלהבות ושמחה, כדי שהילד ירגיש שאתם רואים את החזרה לגן כדבר חיובי וטוב.

 

לכתבות נוספות - היכנסו לפייסבוק הורים של ynet

 

אם החזרה לשגרה קשה לילד, אפשר לתת לו לדבר עם הגננת או עם חבר שיעודדו אותו ויעלו לו את המוטיבציה לחזור לגן. אפשרות נוספת היא לשלב משחק עם הילד שיעזור לו להסתגל לרעיון החזרה לגן, כמו משחק כרטיסיות (אפשר להכין את הכרטיסיות לבד בבית). על הכרטיסיות יופיעו שאלות כמו: מי החבר שאתה הכי מתגעגע אליו? מה הפעילות האהובה עליך בגן? מה התפקיד שאתה אוהב למלא בגן? האם תרצה להביא אתך לגן חפץ מהבית? ממה אתה חושש בחזרה לגן?

 

במקביל, יהיו בחפיסה גם כרטיסיות עם שאלות על השהייה בבית בתקופת הקורונה, ועליהן יופיעו שאלות המתייחסות לתקופת השהות המשותפת שלנו בבית, כמו מה היה הכי כיף לעשות בבית? מה תרצה שנמשיך לעשות לאחר שנחזור לשגרה? השאלות האלה יעזרו לילד לתמלל את הרגשות והמחשבות שלו, ואנו נוכל להכיר טוב יותר את הרגשות שלו. בהתאם לרגשות שיעלו, יהיה פשוט יותר לתווך לו את המציאות החדשה שנוצרה, לעזור לו לראות למה כיף לחזור לגן ולעזור לו במקומות שיותר קשים לו.

 

ורד רחמן היא מדריכת הורים ומנחת קבוצות בוגרת מכון אדלר ויועצת אישית וזוגית 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
התייחסו לקושי של הילד בחזרה לשגרה
צילום: shutterstock
מומלצים