שתף קטע נבחר

 
צילום: נדב אבס, יריב כץ

המשנה ליועמ"ש מבקשת: "רגישות לטרנסג'נדרים בזמן הקורונה"

במצב החירום גובר החיכוך בין שוטרים לאזרחים, וטרנסג'נדרים נתקלו בקשיים בשל אי-הלימה בין פרטיהם בתעודת הזהות לבין זהותם המגדרית. דינה זילבר פנתה למשטרה: "גם אם אין זדון, זה עלול להוביל להטרדה"

 

Police enforcing lockdown restrictions on intercity travel during the Passover holiday   (Photo: Haggai Dekel)
מחסום באיילון בזמן הסגר הקורונה(Photo: Haggai Dekel)

המשנה ליועץ המשפטי לממשלה, דינה זילבר, פנתה היום (ד') למשטרה בבקשה להנחות שוטרים ופקחים כיצד לנהוג במפגש עם האוכלוסייה הטרנסג'נדרית בזמן מגפת הקורונה. הפנייה מגיעה על רקע מצב החירום, שבמסגרתו נדרשים אזרחים להזדהות בפני שוטרים. על פי הפנייה, בכמה מקרים נתקלו טרנסג'נדרים בקשיים בשל "אי-הלימה בין פרט המין כפי שהוא רשום בתעודת הזהות לבין הזהות המגדרית שלהם ושלהן".

 

את המכתב העבירה עו"ד זילבר לראשת היחידה לשוויון מגדרי וגיוון תרבותי במשטרה, יפעת שקלר. היא ביקשה שבעת עיכוב טרנסג'נדרים יש להימנע מהרחבת התשאול על אודות הליך השינוי המגדרי, הנראות המגדרית או הפער בין מסמכי הזיהוי לנראות בפועל, מעבר לנדרש לשם מילוי ההנחיות והנהלים.

 

"דברים אלו עשויים לסייע בידכם ביישום הנהלים הקיימים הנוגעים לדרישת הזדהות מאזרחים, ברגישות הנדרשת מול אוכלוסייה ייחודית זו ותוך שמירה על זכויותיהם לכבוד ופרטיות", כתבה.

 דינה זילבר בכנס השנתי של העמותה למשפט ציבורי בחיפה (צילום: שרון צור)
המשנה ליועמ"ש, עו"ד דינה זילבר(צילום: שרון צור)

זילבר קיבלה כמה פניות מארגון "מעברים" ומארגונים נוספים המייצגים את הקהילה הטרנסית ואת הקהילה הלהט"ב. באחת מהם צוין: "מסמכי זיהוי כגון תעודת זהות, תעודת לידה ורישיון נהיגה, הם חלק בלתי נפרד מחיים בחברה מודרנית. עבור אנשים טרנסים, המידע שמכילים מסמכים אלה יכול להוביל בנקל להפליה, הטרדה ואף לאלימות ישירה במקרים קיצוניים. מסמכי הזיהוי עלולים לשמש אות קלון, כאשר הסימון 'זכר' או 'נקבה' אינו תואם את המצג המגדרי".

 

בהקשר למגבלות הנובעות ממשבר הקורונה, צוין כי כתובת המגורים של טרנסג'נדרים אינה מעודכנת פעמים רבות: "הדבר נובע מכך שישנם פרטים באוכלוסייה הטרנסג'נדרית בגילאים צעירים, שנאלצו לעזוב את בתיהם בגלל חוויות של חוסר הבנה ולעתים גם אלימות מצד משפחותיהם".

 

סיבה נוספת לכך, נטען, נעוצה באפליה בשוק הדירות כלפי טרנסג'נדרים, שבגינה לרבים מהם אין חוזה מגורים מסודר, כך שאינם יכולים לעדכן את המען.

 

זילבר קובעת כי בשל המגע התכוף יותר בין האזרח לבין רשויות החוק בעת הקורונה גובר החשש מתשאולים מעמיקים על אודות הפערים הללו, "באופן שעשוי לפגוע בזכותם לפרטיות ואף להביא למצבים של השפלה, הטרדה, ואפליה כלפי טרנסג'נדרים. החשש מתעצם לאור הרחבת הכוחות המופנים למטרה זו ובהם מפקחים עירוניים, אשר לא מן הנמנע שאינם מורגלים בפעילות מול אוכלוסייה זו בשגרה. אבקש להדגיש, כי פגיעה כאמור עלולה להתרחש שלא בזדון, מתוך הצורך במילוי תפקידי האכיפה מול אוכלוסייה זו שהיא בעלת מאפיינים ייחודיים, ואיתה אין לכוחות היכרות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים