בלי סגר ובלי מדורות: השרים אישרו התקנות לל"ג בעומר
הממשלה התכנסה לישיבה טלפונית כדי לאשר תקנות לשעת חירום בכל הנוגע לאיסור הדלקת מדורות ועלייה להר מירון. עם זאת, לא יוטל סגר באותו יום - 11 במאי . נציב השירותי הכבאות הזהיר מהדלקת מדורות בחצרות של בתים פרטיים - והממשלה אישרה את האיסור
שרי הממשלה התכנסו הערב (יום ד') לישיבה טלפונית כדי לאשר תקנות לשעת חירום הנוגעות לאיסור הדלקת מדורות בל"ג בעומר, שיחול ב-11 במאי, ואיסור עלייה להר מירון. לא יוטל סגר בל"ג בעומר וחל איסור על הדלקת מדורות גם בחצרות של בתים פרטיים. תוקף התקנות - שאושרו פה אחד - החל ממחר, 7 במאי, ועד 13 במאי.
מחשש להתקהלויות, במשרד הבריאות הביעו התנגדות להדלקת מדורות באופן גורף, כלומר, גם לא בחצרות של בתים פרטיים. שר התחבורה בצלאל סמוטריץ' התקומם: "אני לא מבין מה הבעיה אם אני רוצה לעשות מדורה בחצר שלי ולצלותכמה תפוחי אדמה לילדים". המטה לביטחון לאומי צידד בעמדת משרד הבריאות וכך גם השר לביטחון פנים גלעד ארדן: "בגלל שאין סגר, יבואו למדורות של מי שידליק מדורות בחצרו הפרטית".
נציב כבאות והצלה דדי שמחי דיבר גגם הוא בישיבה ואמר שאם יאפשרו מדורות בבתים פרטיים - יהיה חשש לשריפות בכל רחבי המדינה ואי אפשר יהיה לשלוט בזה. ל"א נוכל לתת מענה כי .הכבאיות לא יוכלו להיכנס לחצרות". בשלב הזה אמר היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט כי אם כך הם פני הדברים - הוא יאשר מניעת הדלקת מדורות גם בשטחים פרטיים. קודם לכן טען היועץ כי קיים קושי משפטי למנוע הדלקת מדורות בשטחים פרטיים. לבסוף אושרו התקנות.
על פי התקנות שהובאו לאישור, חל איסור לשהות בשטח הר מירון והסביבה למעט אדם שמקום מגוריו או מקום שהייתו הקבוע נמצא שם או אדם שנדרש להגיע לשם במסגרתו עבודתו. אסור להשכיר יחידת אירוח או צימר בשטח מירון.
עוד קובעות התקנות כי אין להדליק מדורה או לשהות לצידה - למעט חצרות של בתי מגורים ולמעט אדם שקיבל לכך היתר. השר לשירותי דת רשאי לתת היתר בכתב לאדם להדליק מדורה או להשתתף בהדלקתה באזור קבר הרשב"י. היתר השר לשירותי דת יינתן בעבור הדלקה או השתתפות בהדלקה באחת משלוש הדלקות אשר יתקיימו במועדים שונים, ובלבד שמספר המשתתפים בכל הדלקה לא יעלה על 40.
במתן ההיתרים ייתן השר ייצוג שיוויוני בנסיבות העניין לקהילות שונות אשר להם מסורת הדלקה באיזור קבע הרשב"י בל"ג בעומר ובכלל זה ייצוג הולם לנשים.
כמו, כן נקבע עוד כי במקום אירועי ל"ג בעומר הנהוגים בכל שנה במתחם קבר הרשב"י בהר מירון יאפשר השר לשירותי דת את קיומן של שלוש מדורות באזור קבר הרשב"י, שיתקיימו על פי היתר מיוחד, בנפרד ובמועדים שונים. מספר המשתתפים בכל אירוע הדלקה לא יעלה על 50 איש. השר לשירותי דת ייתן ייצוג שוויוני לקהילות שונות, לרבות ייצוג הולם לנשים.
עוד קובעות התקנות שאושרו כי לאורך תקופה זו לא תופעל תחבורה ציבורית אל שטח הר מירון, למעט הסעת תושבי המקום והמשתתפים באירועי הדלקת המדורות שהותרו. על פי התקנות, כל הפרה של אחת מהחובות האמורות (שהייה בשטח האסור, למעט מי שהותר לו, השכרת צימר או חדר אירוח בתקופה זו למי שאינו מתגורר במקום, הפעלת תחבורה ציבורית לאזור הר מירון בתקופה האמורה, והדלקה או השתתפות במדורה ברחבי הארץ בתקופה האסורה) – תהווה עבירה שעונשה קנס.
רב טפסר דדי שמחי: בירך על החלטת הממשלה: "אנו בעיצומו של שינוי תרבותי ותודעתי לשמירה מיטבית על ערכי איכות החיים והסביבה בשיתוף הרשויות המקומיות. אזרחי ישראל גילו בל"ג בעומר האחרון אחריות רבה וצמצמו את כמות המדורות ברחבי הערים מתוך הבנה לסכנות לרכוש ולנפש. אין לי ספק שגם השנה נצלח את החג באחריות ותוך שמירה על ההנחיות."
טיוטת התקנות שהובאו לאישור הממשלה
שלשום פורסם כי המל"ל המליץ לממשלה להטיל סגר בל"ג בעומר כדי למנוע התקהלויות סביב המדורות והגעה למירון, אך ב-ynet פורסם כי שרים מתנגדים למהלך. בין המתנגדים היה שר הפנים אריה דרעי, שאמר כי "הנתונים שמפרסם משרד הבריאות בהחלט טובים, אנחנו פועלים בצדק רק להקל על הציבור, על המשק ועל הסוחרים. לכן, לא נראה לי נכון והגיוני להחזיר את ישראל לסגר ביום ראשון לאחר שרוב המשק כבר פועל. האיסור המוצדק להדליק מדורות יישאר בעינו אך הסגר מיותר".
בדיון שנערך באותו יום בנושא ל"ג בעומר ומירון הציג מפקד מרחב כנרת של המשטרה את המורכבות, הצפיפות והמסוכנות באירוע ההילולה בשגרה, כולל היערכות רחבה של כ-5,000 שוטרים עם מאות אלפי מתפללים. האירוע דורש היערכות ארצית רחבת היקף במשך כל השנה, עבודות תשתית בפאתי ההר והיערכות בשטח עשרה ימים לפני האירוע.
כלל נציגי המשטרה בדיון ציינו את הדחיפות בתקש"ח (תקנות לשעת חירום) על מנת להיערך בטווח הזמן המיידי ולהגדיר את הסמכויות וההגבלות.
היועצת המשפטית למשטרה תמר ליברטי ציינה כי הציבור שמגיע למירון הוא ציבור מאמין שישאף להגיע בכל דרך, לכן יש להיערך לדבריה, יש להסמיך את המשטרה לסגור את כלל היישובים הסמוכים להר, לסגור את הצימרים במקום, לפרק אוהלים, להרחיק אנשים ולמנוע תנועה ברגל.
המשנה למנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' איתמר גרוטו, ציין כי מקובלות עליו כל דרישות משטרת ישראל. נציג משרד הפנים ציין כי ישנם אירועים נוספים שיש לתת עליהם את הדעת, כגון: הילולת רבי מאיר בעל הנס, הילולת שמעון הצדיק והילולת נבי סמואל. כמו כן, יש לצאת בהסברה רחבת היקף בדגש למגזר הדתי והחרדי.
נציג פיקוד העורף אמר כי יש לתת את הדעת לגבי המדורות בכלל רחבי הארץ. קצין אגף המבצעים של שירותי הכבאות ציין כי ההיערכות לקיץ אינה מיטבית משום שהקשב ניתן לנושא הקורונה, ולכן יש לאסור באופן מוחלט הדלקת מדורות. נציג המשרד לענייני דתות ציין כי סוכם על הדלקת שלוש מדורות, עם 40 משתתפים בכל אחת.