למה תביא את התרופה לקורונה?
עם ננו-נוגדנים, בחווה בבלגיה: בעזרת בדיקות דם שנלקחו מלמה בשם וינטר גילו חוקרים חלקיק שחוסם את הנגיף. התרופה בדרך?
למה תיתן את התשובה לקורונה? למה לא בעצם. למה בשם וינטר, חורף אם תרצו, עשויה לסייע במציאת תרופה לקורונה. כך לפחות מקווים מדענים אמריקנים ובלגים, שזיהו חלקיק קטן שנראה כחוסם את הנגיף.
המדענים, ממרכז מחקר לביוטכנולוגיה רפואית בגנט שבבלגיה ומאוניברסיטת טקסס, פרסמו השבוע את המחקר במגזין Cell - והלמה הבלגית וינטר נמצאת במוקד המחקר שלהם. פרט לשמה, הם לא מסרו שום פרט על אותה למה. "אנחנו רוצים שתישאר אנונימית כדי לדאוג שלא יקרה לה משהו", אמרו לעיתון בלגי.
צוות החוקרים החל לפני ארבע שנים לחפש נוגדנים לנגיף הסארס שהתפשט ב-2003, ולנגיף MERS שהתגלה ב-2012. ב-2016, כשהייתה רק בת תשעה חודשים, הם הזריקו לווינטר גרסאות בטוחות של נגיפים אלו.
החוקרים אספו דגימות דם מווינטר, בודדו את הנוגדנים שלה ובאמצעות אותם נוגדנים שנאספו ממנה - ייתכן שהתקרבו למציאת תרופה לקורונה. "זה היה פרויקט צדי עבורנו ב-2016. חשבנו שזה יכול להיות מעניין", אמר זאבייר סלנס, ממובילי המחקר בבלגיה. "ואז הנגיף החדש הגיע, וזה נהיה הרבה יותר קריטי, הרבה יותר חשוב".
למות וחברים אחרים ממשפחת הגמלים שונים בכך שהם מייצרים נוגדנים סטנדרטיים וגם נוגדנים קטנים יותר, שבאמצעותם המדענים יכולים לעבוד בצורה קלה יותר. צוות החוקרים הבלגי, בראשות ברט שפנס, זיהה קטעים מהנוגדנים הקטנים יותר, שמכונים ננו-נוגדנים, על מנת לבחון מי מהם יתאים מול הנגיף.
סלנס תיאר את נגיף הקורונה כבן דוד של נגיף הסארס. לשניהם יש צורת קורונה, כתר, עם קוצים של חלבון – שאותם יכול הנוגדן "לנעול". הצוות מתכוון להתחיל בניסויים על בעלי חיים, ומטרתו להתחיל בניסויים בבני אדם בסוף השנה. סלנס אמר שכבר החלו שיחות עם חברות תרופות.
המחקר אינו היחיד על ננו-נוגדנים שנגזרים מגמלים או למות. סנופי הצרפתית שילמה 4.2 מיליארד אירו ב-2018 כדי לקנות את החברה הבלגית מגנט אבלינקס, שמתמחה בננו-נוגדנים.
גם בישראל מפתחים נוגדנים מול הקורונה, והשבוע הכריז המכון הביולוגי על מה שהוא לדבריו "פיתוח פורץ דרך בקנה מידה עולמי, של נוגדן המנטרל את הנגיף". לפי ההודעה, הנוגדן הוכח כמנטרל את הנגיף והוא נבדק ספציפית עליו. "זו אבן דרך חשובה, שלאחריה תחל סדרת ניסויים מורכבת ותהליך אישור רגולטור", אמרו.
ובינתיים, הלמה וינטר עדיין חיה בבלגיה, בחווה לצד 130 למות ואלפקות נוספות, וכנראה אינה יודעת דבר על תרומתה הגדולה.