ארה"ב ואיראן תומכות: ראש ממשלה חדש לעיראק
עיתונאי, ראש שירותי המודיעין – ועכשיו גם ראש ממשלה: בדיון לילי אישר הפרלמנט בבגדד את מינויו לתפקיד של מוסטפה אל-קאזמי, אחרי חצי שנה של מבוי פוליטי סתום. הוא ינסה לפתור את המשבר הכלכלי שהחריף בגלל הקורונה והבטיח למצות את הדין עם האחראים להרג מאות המפגינים במחאה
בזמן שבישראל ממשיכים הדיונים על הקמתה של ממשלה חדשה, בעיראק הושבעה הלילה (ה') אחת שכזו, בראשותו של ראש שירותי המודיעין לשעבר במדינה.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
חברי הפרלמנט בבגדד אישרו בשעת לילה מאוחרת את ממשלתו של מוסטפה אל-קאזֵמִי, והוא הושבע כראש הממשלה השישי של עיראק מאז הפלישה האמריקנית אליה ב-2003.
השבעתו שמה סוף לחצי שנה של משברים פוליטיים בלתי נגמרים שיצרה התפטרותו של ראש הממשלה הקודם עאדל עבד אל-מהדי. בנובמבר אשתקד אל-מהדי נענה לדרישות המפגינים במחאה הרחבה אז על המצב הכלכלי והשחיתות, והתפטר. עד כה המשיך להוביל את המדינה בראשות ממשלת מעבר.
ראש הממשלה החדש אל-קאזמי, 53, התפטר מתפקידו כראש שירותי המודיעין לאחר שנבחר על-ידי נשיא עיראק להרכיב ממשלה חדשה – אחרי ששני מועמדים קודמים כשלו במלאכה הזו.
ההערכות הן שהוא מקובל גם על-ידי האמריקנים וגם על ידי האיראנים, שהמאבק ביניהם על השפעה בעיראק הסלים בתחילת השנה לעימות של ממש עם ירי רקטות על בסיסים אמריקניים במדינה ופעולת החיסול האמריקנית של מפקד כוח קודס קאסם סולימאני.
שעות ספורות לאחר השבעתו מסר מזכיר המדינה האמריקני מייק פומפאו כי שוחח בטלפון עם אל-קאזמי, וקרא לו להוציא לפעול את הרפורמות שאותן דרשו לדבריו המפגינים. "הבטחתי לעזור לו ליישם את האג'נדה הנועזת שלו לטובת העם העיראקי", צייץ פומפאו בטוויטר.
בפני ממשלתו החדשה של אל-קאזמי עומדות כעת שורה של משימות דחופות, כאשר המחאה הכלכלית היא כבר לא בהכרח המרכזית שבהם. מגפת הקורונה הביאה לדעיכת ההפגנות וגרמה – כמו בשאר העולם – לשיתוק הכלכלה העיראקית. הצניחה במחירי הנפט והגז פגעה גם היא באופן קשה מאוד בכלכלת המדינה, שכן אלו מקורות ההכנסה המרכזיים שלה.
"הממשלה הזו קמה בתגובה למשברים החברתיים, הכלכליים והפוליטיים שארצנו מתמודדת עמם", אמר הלילה קאזמי בדיון בפרלמנט. "זוהי ממשלה שתעניק פתרונות, ולא תחריף את המשברים", הוסיף.
בציוץ בטוויטר כתב ראש הממשלה החדש של עיראק: "הביטחון, היציבות והשגשוג של עיראק היא הדרך שלנו". קאזמי הבטיח גם להתמודד עם משבר הקורונה, במדינה שעד כה דיווחה על יותר מ-2,000 נדבקים ויותר מ-100 מתים.
ב"ניו יורק טיימס" מציינים כי בהקשר של המחאה הכלכלית, אל-קאזמי, עיתונאי בעברו, הבטיח לנקוט בגישה שונה אל מול המפגינים, שטוענים לשחיתות מצד האליטה הפוליטית. הוא אמר שייפגש עמם ויתייעץ איתם, במקום לנסות לדכא אותם כפי שנעשה בתקופת הממשלה הקודמת בשיאה של המחאה – דיכוי שהוביל למותם של מאות בני אדם. הלילה הבטיח גם למצות את הדין עם אלו שאחראים להרג המפגינים.
ממשלתו החדשה של אל-קאזמי הושבעה הלילה בהרכב חלקי, שכן הפרלמנט לא אישר את כל המועמדים לתפקידי השרים. המחוקקים אישרו 15 שרים ודחו חמישה אחרים, בהם מועמדיו של אל-קאזמי לשרי המסחר, המשפטים, התרבות, החקלאות וההגירה. גם תיקי הנפט והחוץ יישארו לא מיואשים, בזמן שהסיעות הפוליטיות השונות ממשיכות להתווכח בינן לבין עצמן על מינוי השרים למשרדים הללו. לפי החוקה העיראקית, יצוין, ממשלה יכולה לקום כל עוד מינויים של לפחות חצי מהשרים אושר.