אושר חוק הרוטציה לממשלת אחדות, נתניהו צפוי לקבל היום את המנדט
נסללה הדרך להקמת הממשלה ה-35 של ישראל: 72 ח"כים הצביעו בעד לעומת 36 שהתנגדו להצעת חוק יסוד: הממשלה. הליכוד מחתים ח"כים, בהם מכחול לבן, על בקשה לנשיא להטיל את המנדט להרכבת הממשלה על נתניהו לקראת ההשבעה ברביעי הבא. עתירה ראשונה לבג"ץ נגד אישור החוק
בעקבות כך החלו בליכוד להחתים את כל חברי הקואליציה המסתמנת, ובכללם חברי הכנסת של כחול לבן, על בקשה לנשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין להטיל את המנדט להרכבת הממשלה על ראש הממשלה בנימין נתניהו. בהמשך היום צפוי נתניהו לקבל את המנדט להרכבת הממשלה ה-35, והשבעתה מתוכננת ליום רביעי הבא.
מיד לאחר ההכרעה במליאת הכנסת, עתרה התנועה לאיכות השלטון לבג"ץ בדרישה לביטול התיקון לחוק יסוד: הממשלה שמסדיר עיקרון של ראש ממשלה חלופי בהסכם הקואליציוני בין הליכוד לכחול לבן. בהחלטת בג"ץ בעתירות הקודמות, הודגש כי הוא לא מתערב בנושא מכיוון שמדובר בשלבי חקיקה. גם מרצ הודיעה שתעתור לבג"ץ נגד החוק.
התנועה לאיכות השלטון עתרה כאמור לאחר ההכרעה בכנסת לבג"ץ, בדרישה לבטל את התיקון לחוק יסוד: הממשלה שמסדיר עיקרון של ראש ממשלה חלופי. בעתירה נטען כי "מדובר בהסכם הטומן בחובו רמיסה שיטתית של שיטת המשטר הדמוקרטית בישראל ופגיעה חסרת תקדים בעצמאותה של הכנסת, תוך הכפפתה באופן כמעט מלא לרצון הממשלה, עד כדי אובדן גמור של סמכויות החקיקה והפיקוח". יו"ר התנועה, עו"ד אליעד שרגא, אמר: "יש פה ניסיון בוטה למוטט את יסודות הדמוקרטיה הישראלית, והכול כדי לאפשר לאדם אחד להימלט מאימת הדין".
בשל הביקורת מצד בג"ץ על הרוב הנדרש לפיזור הכנסת, הוועדה המיוחדת לחקיקת חוקי היסוד דנה מוקדם יותר גם בהפחתת מספר הח"כים ל-70 במקום 75, ובמקביל אישרו חברי הכנסת את חוק הרוטציה, שקובע כי באמצע הכהונה יתחלפו ראש הממשלה בנימין נתניהו ובני גנץ בתפקידים, והוגדרו השרים וסגנים לפי גושי הליכוד וכחול לבן.
התיקון שהוצע מגדיר גם את האפשרות למנות או לפטר שרים וסגני שרים, דבר הנתון לראש הממשלה או לראש הממשלה החלופי, בהתאם לזיקות שלהם אליו, וייקבע המנגנון שיאפשר לשני שרים לכהן במשרד אחד.
על פי הצעת החוק, הסמכות של ראש הממשלה בפועל לפזר את הכנסת טעונה הסכמה מראש של ראש הממשלה החלופי. בנוסף, התיקון נוגע גם למקרים שבהם ראש הממשלה המכהן בפועל מוביל להקדמת הבחירות לכנסת, הדבר ייראה הדבר כאילו התפטרה הממשלה כולה והולכים לבחירות.
בתוך כך, ראש הממשלה נתניהו ויו"ר כחול לבן גנץ הודיעו שלאחר השלמת החקיקה, הממשלה החדשה תושבע כאמור ביום רביעי בשבוע הבא.
נשיאת בית המשפט העליון, אסתר חיות, כתבה אתמול בפסק הדין כי "אף שבחינת שיקול הדעת של חברי הכנסת הפועלים היא אפשרית מבחינה מושגית, מקובלת עלינו עמדת היועץ המשפטי לממשלה והייעוץ המשפטי לכנסת לפיה התערבות בשיקול דעת זה מוגבלת למצבים חריגים ונדירים ביותר ולנסיבות קיצוניות בלבד. המקרה שלפנינו אינו נמנה עמם".
"המסקנה המשפטית שאליה הגענו", הוסיפה חיות, "אין בה כדי להמעיט מחומרת האישומים התלויים והעומדים נגד חה"כ נתניהו בעבירות על טוהר המידות, ומהקושי הנגזר מכהונה של ראש ממשלה הנאשם בפלילים. אולם תוצאה זו היא פועל יוצא של הדין, משאמרנו זאת - נאמר גם שחזקת החפות עומדת לו".