שתף קטע נבחר

צילום: נדב אבס, יריב כץ

שיבת הקורונה: כ-191 אלף ישראלים חזרו לארץ

מאז פרוץ המשבר, המוני ישראלים ביקשו לחזור בשל החשש מטיפול רפואי לקוי במקום שבו הם נמצאים או כדי להתקרב למשפחות. לפי נתוני משרד החוץ, השגרירויות בחו"ל הנפיקו יותר מ-9,000 מסמכי נסיעה, בהם כ-8,500 דרכונים חדשים. מנכ"ל רשות ההגירה: "חלקם יטוסו חזרה אחרי המגפה"

הנוסעים שנחתו ממינסק בנתב
חוזרים לישראל. ארכיון(צילום: מוטי קמחי)
מאז פרוץ משבר נגיף הקורונה ברחבי העולם חזרו יותר מ-191 אלף ישראלים לארץ, בהם יותר מ-6,000 שלא היו כאן יותר מחצי שנה. רבים מהם ביקשו לחזור לישראל על רקע התפשטות הנגיף, והחשש שלהם מפני טיפול רפואי לוקה בחסר אם יידבקו. בחלק מהמקרים מדובר בישראלים שלא החזיקו בדרכון ישראלי במשך שנים, ומיהרו להנפיק חדש.

 

משבר הקורונה: סיקור נרחב ב-ynet

 

מנתוני דו"ח החטיבה הקונסולרית במשרד החוץ עולה כי מתחילת התפרצות הנגיף, שגרירויות ישראל בחו"ל הנפיקו 8,555 דרכונים חדשים והאריכו את תוקפם של עוד 644 דרכונים - כלומר בסך הכול 9,199 מסמכי נסיעה. לפי ההערכות, רוב הדרכונים החדשים שהונפקו שייכים לאזרחים ישראלים שביקשו לרשום את ילדיהם באופן דומה, כאזרחים ישראלים, ולהנפיק להם דרכונים כדי להטיס אותם במהירות לארץ.

 

בתוך כך, אלפי ישראלים הגיעו לקונסוליות הישראליות בניו יורק ובלוס אנג'לס וביקשו להנפיק את המסמכים הדרושים. החשש שרבים מהם העלו הוא שבארצות הברית לא ערוכים להתמודדות עם המגפה, וכן שביטוחי הבריאות האמריקניים לא יכסו את הטיפולים. בקונסוליה הסכימו להנפיק את הדרכונים בתנאי שההורים יציגו כרטיסי טיסה לארץ. בנוסף, במשרד החוץ ציינו גידול משמעותי בפניות של ישראלים להסדרת מעמד אישי, כמו במקרים של נישואים ולידות.

 

 מסלול הנוסעים החדש בנתב
מסלול הנוסעים החדש בנתב"ג לנוחתים בישראל(צילום: רשות האוכלוסין וההגירה)

 מסלול הנוסעים החדש בנתב
(צילום: רשות האוכלוסין וההגירה)

גורמים המעורבים בנושא אמרו כי "פתאום ישראלים שחיים במשך 12 או 15 שנים בלוס אנג'לס או סן פרנסיסקו, ולא היו כאן שנים ואפילו נשואים לבני זוג זרים, התעקשו לחזור. לפי הערכה, הישראלים האלה יישארו בארץ כמה חודשים ויחזרו לארצותיהם אחרי שוך המגפה".

 

לפי נתוני רשות האוכלוסין וההגירה, במהלך חודש מרץ נכנסו לישראל 179 ישראלים. בחודשים ינואר ופברואר רוב החוזרים לארץ (90%) שהו בחו"ל לזמן קצר שלא עלה על שבועיים. לעומת זאת, שיעור המגיעים לשהות קצרה ירד בקרב הנכנסים בחודש מרץ לשני שלישים (67%), ואילו שיעור השוהים שהות ארוכה בחו"ל - של יותר מחודש - היה גבוה במרץ (20.75%) לעומת ינואר ופברואר (3% ו-3.88% בהתאמה). בחודשים מרץ ואפריל 3% מהחוזרים שהו בחו"ל יותר מחצי שנה (כ-6,000 איש).

 

בחודש אפריל נכנסו לישראל 7,336 ישראלים ויצאו ממנה 3,809. במקביל יצאו מהארץ 3,702 זרים. מ-1 במאי נכנסו לישראל 2,821 ישראלים, מתוכם 1,071 ביממה האחרונה, ויצאו 647 ישראלים. במקביל יצאו 625 זרים. לא מעט מהישראלים שחזרו לארץ נעדרו ממנה במשך יותר מעשור.

  

 
 

6 (צילום: אלכס קולומויסקי)
מנכ"ל רשות האוכלוסין וההגירה, שלמה מור-יוסף(צילום: אלכס קולומויסקי)

מנכ"ל רשות האוכלוסין וההגירה, שלמה מור-יוסף, התייחס לנתונים: "הסיבה המרכזית לחזרתם של הישראלים היא הנושא הרפואי. גם בקרב ישראלים המחזיקים ביטוח רפואי, חלקם חשבו שהמצב בארצות שבהן הם מתגוררים הוא קטסטרופה, ובישראל הוא יותר מנוהל. אחרים רצו לחזור לאבא ואמא. כל אחד עם השיקולים שלו, אבל אין ספק שהייתה תנועה של ישראלים יותר מאשר הייתה עד עכשיו.

 

"עשינו חתך לפי משך הזמן שהם היו בחו"ל, וראינו שאנשים ששהו תקופות ארוכות בחו"ל הגיעו יותר מבדרך כלל", הוסיף מור-יוסף. "אני יודע שיש גם התעניינות יותר גדולה בתחום העלייה. אני מניח שחלק יישארו וחלק יחזרו. יש אנשים שעזבו כי מטה לחמם נשבר, ויש אנשים שעזבו עד שהעסק יירגע, ויחזרו אחר כך". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי
נוסעים בנתב"ג
צילום: מוטי קמחי
מומלצים