אחרי חודשיים: הקניונים והשווקים נפתחו מחדש
בעלי החנויות וסוחרי השוק חזרו לעבודה בשגרה קצת אחרת, כשמספר המבקרים מוגבל והכניסה מווסתת ע"י סדרנים. "האנשים מתים על השוק, זה הלב של המדינה", אמרו בשוק הכרמל בתל אביב. בקניון ברחובות חיכו לעובדים עם מכתבים ובונבוניירות
אחרי יותר מארבעים ימים שמרכזי הקניות הצפופים נותרו סגורים, הקניונים והשווקים נפתחו הבוקר (חמישי) מחדש את שעריהם. ההתרגשות בקרב סוחרי מחנה יהודה בירושלים הייתה בשיאה - ומשעות הבוקר המוקדמות הגיעו הבסטיונרים כדי להתכונן להגעת הלקוחות, ניקו את הדוכנים וקיבלו את הסחורה הטריה.
המשטרה הגבילה את הכניסה למקום, שניתן להגיע אליו מכמה רחובות, ותאפשר הגעה רק מכיוון רחוב יפו ורחוב אגריפס - בתנאי שהמגיעים יעטו מסכה. בכניסות יוצבו סדרנים לוויסות התנועה, ומספר המבקרים המירבי שאושר לשוק עומד על 650 בני אדם במקביל.
ראש העיר משה ליאון, שהגיע הבוקר לשוק, אמר כי "אנחנו צריכים לברך שתי ברכות. קודם כל, ברוך שהחיינו וקיימנו והגיענו לזמן הזה, וגם ברוך רופא חולים. בכל זאת עברנו תקופה יחסית ארוכה. מה שכאב כאן זה חוסר הפרנסה, אבל מצד שני אנחנו עברנו ועדיין עוברים מגפה שמעולם לא חווינו בדורות שלנו. היינו צריכים למנוע את המשך התמותה".
ליאון בירך על הירידה במספר החולים החדשים בבירה ואמר כי "הסמל של היום, פתיחת השוק, אולי חלק מהתוצאה. כל מי שיכול להגיע במסגרת המגבלות שיגיע לשוק לעשות את הקניות שלו".
אחרי מאבק ארוך שכלל הפגנות סוערות, יו"ר ועד סוחרי השוק טלי פרידמן אמרה בהתרגשות כי "הקדשנו את כל הימים האחרונים להיערכות מקסימלית, הכוללת חיטוי של מרחבי השוק, הצבת מחסומים, שיח עם הפקחים וגורמי אכיפה וסימון המדרכות לשמירה על מרחק כנדרש" והדגישה כי הסוחרים יבטיחו את בריאותם של באי השוק.
"השוק הזה לא היה צריך להיסגר מלכתחילה", אמרה פרידמן. "כולנו תקווה שאם חלילה אחוזי ההדבקה יעלו בשנית, השוק, כמו שאר השווקים החיוניים, יישארו פתוחים במדינה שלנו".
כדי להקל על נשים בהריון, נכים ואוכלוסיות בסיכון, יזמו ועד סוחרי השוק יחד עם האגודה לבריאות הציבור חלוקה של מסכות מיוחדות כדי לקבל קדימות בתורים. פרידמן מסרה כי "כשישבנו על תכנית להחזרת השוק לפעילות, חשבנו איך מסייעים לנשים בהריון, נכים ובעלי סיכון להימצא פחות ככל הניתן במרחב הציבורי. מה יותר מרגש ומחמם את הלב מלהשתמש במסכה שיוצרה על ידי מפעל המעסיק אנשים המתמודדים עם מגבלה נפשית?".
גם בשוק הכרמל ממתינים הסוחרים ללקוחות הקבועים. עיריית תל אביב הציבה גדרות מסביב לשוק והשאירה ארבע כניסות לאזור כדי לשלוט על מספר המבקרים והסדרנים שהוצבו במקום מודדים חום לכל הלקוחות. "אני מגיעה בכל יום לשוק", סיפרה גילה, המתגוררת באזור. "אלה היו חודשיים עצובים, אבל
הבנתי את המצב. כמה חיכיתי שיפתחו".
עבד, מהסוחרים המוכרים יותר בשוק ("ינעל העולם"), סיפר הבוקר כי הוא מאמין שהמצב בדרך להיות טוב יותר. "האנשים מתים על השוק", אמר לאולפן ynet. "זאת אווירה אחרת, לא כמו בסופרים, פה זה זה החיים, זה הלב של המדינה".
יוסי פריינטי, שסיפר בזמן שעמל על המטבוחה לדוכן האוכל שלו כי הוא מנסה להתאים את עצמו להגבלות החדשות. "מקווה שיהיה טוב", אמר. "אני מאמין שבעוד חודש זה ייגמר לגמרי, אני מקווה".
אהובה, שהגיעה במיוחד מהרצליה, סיפרה כי להסתובב בשוק זה "הכיף שלה". על היציאה מהבית אחרי שבועות ארוכים בסגר אמרה כי היא עדיין לא מאמינה שהיא בחוץ. "אני חושבת שאני חולמת, אני מפנטזת עדיין", אמרה.
יו"ר ועד הסוחרים רפי מזרחי אמר אתמול לאולפן ynet כי הוא מקווה שבשבועות הקרובים כל ההגבלות יוסרו - והשוק יחזור לפעילותו הרגילה. "זה כבר לא אותו השוק", אמר מזרחי. "תידרש פה סבלנות".
בחיפה נפתח שוק תלפיות, שעלה לכותרות יומיים לפני ליל הסדר בלחץ העירייה ובאישור משרד הבריאות - אולם כעבור שעתיים חזר בו המשרד מהאישור בטענה שהנחיותיו לא הובנו כראוי. נעמן פיידה, שהגיע הבוקר לערוך קניות, סיפר כי ממה שהוא הספיק התרשם השוק התנהל בהתאם להנחיות.
"בטח שהתגעגעתי לשוק", אמרה מיכל אבינתן לאולפן ynet. "יש הבדל באיכות ובאווירה לעומת החנויות והסופר".
יחד עם השווקים תותר פעילות גם בקניונים. משרד הבריאות הודיע כי תתאפשר כניסה של אדם אחד לכל 20 מ"ר בשטח הקניון, ובתוך החנויות יהיה אדם אחד לכל 15 מ"ר, שני אנשים לקופה בחנות מתחת ל-100 מ"ר, או ארבעה אנשים לקופה בחנות מעל 100 מ"ר, הגבוה מביניהם.
הועובדים בקניון עופר ברחובות פתחו את הבוקר עם מכתבים ובונבוניירות מההנהלה. "עשרות שנים שאני עובד בקניונים, והיום אני מרגיש כמו 'שלום כיתה א'", אמר המנכ"ל יהודה אורן. "כולם נרגשים ומתרגשים, התארגנו לפי כל הדרישות של הרשויות עם בדיקות חום ואלכוג'ל בכניסה". הרשויות התירו לקניון להכניס 3,200 מבקרים בכל רגע נתון, ומצלמות הקניון יסייעו לעובדים לנתב את הכניסות.
בדינזגוף סנטר אמרו אתמול כי ההנהלה הציבה 60 עמדות לחיטוי ידיים, ומערכת ספירת הקהל של הקניון תוכל לעקוב אחר מספר המבקרים בכל זמן נתון. המנכ"ל דן פילץ הוסיף כי ההנהלה הנחתה את כל בעלי העסקים כיצד לעבוד בהתאם להנחיות משרד הבריאות, ותדרכה את צוותי הניקיון.
כעת יוכלו להיכנס לקניון הענק 3,500 מבקרים במקביל, ופילץ הודעה כי תיתכן בעיה בצהריים ובשעות המוקדמות של הערב. "אם תנועת הקהל תחזור לנורמה ניאלץ למנוע מהרבה אנשים להיכנס, אבל הלוואי שזו תהיה הבעיה שלנו. אנחנו לא יודעים איך תהיה ההתנהגות הצרכנית".
ברונית ברואנשטיין התל אביבית התייצבה הבוקר בכניסה לדיזינגוף סנטר. "אני שמחה שהכל פתוח, באתי לקנות נעליים ובגדים. איך שפתחו - נכנסתי", היא סיפרה ל-ynet. “באופן אישי זה מרגש אותי לראות את כולם, לשמוע מוזיקה. התגעגעתי לחיים ולאווירה של, ולנעליים שהיו חסרות לי. עכשיו נשאר רק לעשות ציפורניים ולחזור לשגרה".
מנכ"ל הקניון, דן פילץ, אמר כי הוא מאמין שהשגרה תניע לאט. הוא הודיע כי בניגוד לנהוג, מחר - יום שישי - לא תתקיים מכירה של אוכל מדוכנים. "אנחנו בודקים חום בכניסות וסופרים אנשים", הוא סיפר. "אנחנו באזור של 1,200 מבקרים, ויכולים להגיע ל-3,000. פיזרנו נקודות אלכוג'ל ואנחנו בודקים שלכולם יש תו סגול. אם נגיע למגבלת הקהל - נעצור ונכניס באופן מדורג".
לא רק הקונים חיכו לפתיחת הקניון אלא גם המוכרים. יהושוע עזרא, הבעלים של המרכז למעצבי שיער, אמר ל-ynet כי אף שהיה לו כיף בחופש - הוא שמח שהוא הסתיים.
"ארבע שנים לא היייתי בחופש וזה היה ארוך מדי. אני מקווה שהלקוחות יחזרו כי אני מוכר את המוצרים פה כבר ארבעים שנה והם נאמנים".
עמית זיתון, שעובדת במכון השיזוף "בראוניז", סיפרה כי המכון מלא באנשים שרוצים להשתזף אחרי חודש וחצי בבית. "זה מדהים לחזור לעבוד, התגעגעתי להרגיש חיונית בעולם הזה. הלקוחות חיכו בקוצר רוח להשתזף. היום הראשון הוא קצת יותר קשוח וריק, אבל אני מאמינה שאנשים ירכשו שוב את האמון ויחזרו".
בתוך כך, גם כמה ממכוני הכושר פתחו את שעריהם לקהל. מנכ"לית הולמס פלייס, קרן שתוי, אמרה קודם בריאיון לאולפן ynet: "התרגשנו מאוד. כמובן שבדומה לכל דבר חדש היו קצת חבלי לידה, והיינו עסוקים בלשכנע את המדינה לפתוח וגם להרים מחדש את המערכת הגדולה הזאת. היום ב-05:30 בבוקר כל עובדי החברה, מלמעלה עד למטה, התייצבו במועדונים. לקוחות מגיעים ומאושרים מזה שפתחנו".
על האמצעים לשמירת הנחיות הבריאות היא סיפרה: "פיתחנו את האפליקציה שלצערי קצת קרטעה אבל עכשיו עולה מחדש, שמאפשרת רישום לפני ההגעה למועדון לפי מגבלות הקורונה. אם בחדר הכושר הזה יכול להיות אדם אחד ל-10 מטרים רבועים, אז יכולים להיות פה 75 אנשים בו-זמנית ולפי הנתון הזה אנחנו מגבילים את הרישום. הגברנו משמעותית את הניקיון, כולם עוטים מסכות, הפרדנו בין המסילות, שמנו מחיצות, ונטרלנו חלק מהמכשירים שהיו קרובים אחד לשני".