שתף קטע נבחר

 
צילום: נדב אבס, יריב כץ

מחאת המתמחים: "תורנויות של 26 שעות הן לא אנושיות"

לפני שפרצה מגפת הקורונה, הרופאים שנמצאים בשלב ההתמחות עבדו במשמרות של 26 שעות - ובמהלך המשבר הם התבקשו לשהות בבתי החולים 12 שעות בלבד. כעת הם טוענים: שנים סיפרו לנו שאי אפשר לקצר תורנויות, והנה המערכת הצליחה לעשות זאת. במוצאי שבת הם יפגינו בכיכר הבימה

 ד
"שיטות העבודה פוגעות בנו". ד"ר איריס אדלר וד"ר דניאל ג'ריס (צילום: טל שחר)

התפשטות נגיף הקורונה בישראל חייבה את מערכת הבריאות בכלל, ואת בתי החולים בפרט, להתאים עצמם למציאות חדשה: הפרדת צוותים רפואיים מחשש להדבקה. אחת התוצאות של המהלך היא מעבר לתורנויות של 12 שעות - קיצור משמעותי לעומת המשמרות שהיו נהוגות בשגרה, שעמדו על 26 שעות. את המצב הזה הרופאים המתמחים, שנושאים בנטל רב, לא מוכנים לקבל.

 

משבר הקורונה: סיקור נרחב ב-ynet

 

על רקע דעיכת גל ההדבקה חוזרים בתי החולים באופן הדרגתי לתורנויות הארוכות. לאחרונה התעורר מאבק מתמחים בבתי החולים שמוביל ארגון המתמחים "מרשם", בדרישה לקצר באופן קבוע את התורנויות, עד ל-12 שעות.

 

לאחר שנערכו כמה עצרות מחאה בבתי החולים, במוצאי שבת תתקיים הפגנת מחאה של המתמחים בכיכר הבימה בתל אביב בדרישה לקצר את התורנויות. עם זאת, רופאים ותיקים, כמו גם ההסתדרות הרפואית בישראל, לא תומכים במאבק המתמחים וטוענים בין היתר כי קיצור התורנויות יפגע ברצף הטיפולי.

The coronavirus treatment wing at Eichilov Hospital in Tel Aviv  ()
הקמת מחלקת הקורונה באיכילוב

איכילוב (צילום: gettyimages)
היערכות במשבר, איכילוב(צילום: gettyimages)

"אנחנו עובדים בשיטות ישנות", אמרה איריס אדלר, מתמחה ברפואה דחופה בבית החולים איכילוב בתל אביב. "תקופת הקורונה הוכיחה את מה שאנחנו אומרים כבר שנים: כשהמערכת רוצה בכך ונותנת תקציבים ותקנים - אז אפשר לקצר תורנויות ולהקל בעומס. אנחנו לא מפונקים וחושבים ששיטת העבודה הנוכחית פוגעת בנו, במשפחות שלנו וגם באיכות הטיפול שאנחנו מעניקים. כשאומרים 26 שעות, הכוונה היא למינימום 26 שעות. התורנויות האלה פוגעות בנו ובבריאות שלנו, ואנחנו לא מוכנים לקבל את זה יותר. אנחנו דורשים הוספת תקנים וקיצור התורנויות. המאבק הזה הוא לא רק שלנו, הוא ישפיע על כל הציבור בישראל".

 

"תורנויות של 26 שעות הן לא אנושיות", אמר ד"ר דניאל ג'ריס, מתמחה בנוירולוגיה בבית החולים אסותא באשדוד. "לא רק עבורנו, אלא גם כלפי המטופלים שפונים לקבל טיפול רפואי. אחרי 20 שעות שאני ער ההערכה שלי לא תהיה מספיק טובה. אני לא חושב שזה נכון שרופא יעניק טיפול אחרי כל כך הרבה שעות עבודה. במהלך תקופת הקורונה אנשים הבינו שאפשר לקצר את זמן השהייה שלנו בבתי חולים, אבל זה דורש תקנים. כשאני עובד 12 שעות בלבד אני נותן טיפול יותר טוב, ועוד לא דיברנו על הפגיעה בחיים האישיים שלנו. יש רופאים ותיקים שתומכים במאבק שלנו, אבל חלקם חושבים שאם הם סבלו אז עכשיו תורנו לסבול".

 

כאמור, במערכת הבריאות, כמו גם בהסתדרות הרפואית, עד כה לא הצטרפו למחאה. גורמים משם טענו כי גם בקרב המתמחים עצמם אין תמימות דעים ביחס למאבק.

 

"בהסכם הקיבוצי הבא אנחנו נתייחס לשעות העבודה של כלל הרופאים ונדון גם בסוגיה של משך התורנות", אמר פרופ' ציון חגי, יו"ר ההסתדרות הרפואית. "המתמחים אינם מקשה אחת, מדובר בקבוצה הטרוגנית. יש אנשים במקצועות כירורגיים, למשל, שצריכים לרכוש ניסיון, והתורנות היא הזדמנות לקבל אחריות גדולה וניסיון קליני. אנחנו שומעים את המתמחים ומקימים קבוצות עבודה. שומעים דעות שונות על מנת להגיע לפתרון הנכון ביותר לכל סקטור וסקטור. ייתכן שהשינוי בתורנויות יהיה דיפרנציאלי, עם הבדל בין המקצועות השונים. אנחנו נותנים להם את הניסיון להיות מומחים, וחלק מההכשרה זה התורנויות. אנחנו רוצים את ההכשרה הטובה ביותר, כי כל אדם בישראל רוצה שיהיה לו רופא מיומן".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: טל שחר
ד"ר איריס אדלר וד"ר דניאל ג'ריס
צילום: טל שחר
מומלצים