שתף קטע נבחר
צילום: AFP, מוטי קמחי

חוזרים ללימודים: ההמלצות הרפואיות לילדים עם מחלות

לאור חששות ופניות הורים, פרסם האיגוד לרפואת ילדים מסמך המלצות שקובע באלו מצבים רפואיים אין לחזור לגן ולבית הספר, ומתי אין חשש. וגם: האם אחים לילדים החולים יכולים לשוב לשגרה. הנה הרשימה המלאה

מערכת החינוך מתחילה לחזור לשגרת הקורונה, ונערכת לפתיחת גני הילדים בשבועיים הקרובים. אולם חלק מההורים עדיין חוששים לשלוח את הילדים למערכת החינוך, גם בשל מחלות רקע של הילדים או בעיות אחרות העלולות להגביר את הסיכון מהדבקה אפשרית בקורונה. לאור זאת, חיבר האיגוד לרפואת ילדים מסמך הנחיות המפרט באילו מצבים מותר להחזיר את הילד לגן או לבית הספר ללא חשש, ובאילו מצבים נדרשת הערכה רפואית.

 

משבר הקורונה - סיקור נרחב ב-ynet

 

ילדים עם מחלות כרוניות

ככלל קובע האיגוד שילדים עם מחלות כרוניות ימשיכו בטיפולים הנדרשים, כולל תרופות מדכאות חיסון, טיפולים ביולוגיים וטיפולי קרינה, ללא הפחתת מינון בתקופת הקורונה, אלא אם קיימת המלצה של הרופא המטפל. בילדים אלה ובמשפחותיהם נדרשת הקפדה מיוחדת על כללי ההיגיינה האישית והריחוק החברתי, והימנעות ממגע עם חולים במחלות דרכי הנשימה דמוית שפעת או מחלת חום אחרת.

 

שימוש באינהלציה. אין מניעה לחזור לגן (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
שימוש באינהלציה. אין מניעה לחזור לגן(צילום: shutterstock)

 

מחלות בדרכי הנשימה

על פי הנתונים כיום, מחלות כרוניות של דרכי הנשימה לא היוו גורם סיכון משמעותי לתחלואה קשה. לכן אסתמה יציבה, גם זו המטופלת בסטרואידים ובאינהלציה, אינה מונעת חזרה ללימודים. לגבי ילדים עם מחלות נשימה כרוניות כמו סיסטיק פיברוזיס, המלוות בירידה ניכרת בתפקודי הריאות, או עם אסתמה קשה הנדרשת לטיפול סיסטמי בסטרואידים או בטיפולים ביולוגיים – המידע הקיים כיום אינם מספיק כדי לקבוע שאינם בסיכון יתר, ומומלץ לדחות בשלב זה את חזרתם למוסדות החינוך.

 

מחלות נוירולוגיה ושריר

האיגוד קובע שניתן להחזיר ילדים עם מחלות נוירולוגיות או מוסקולריות למוסדות חינוך, אם מצבם יציב. עם זאת יש להימנע מלהחזיר ילדים הלוקים במחלות אלו למוסדות החינוך בשלב זה, אם הם סובלים מפגיעה בתפקודי הריאות או הלב כחלק מהמחלה.

 

מחלות סרטן

ילדים המקבלים תרופות כימותרפיות או טיפולים מדכאי חיסון, או קרינה לבית החזה, מצויים קרוב לוודאי בסיכון יתר למחלה חמורה ומומלץ להימנע בשלב זה מחזרה למוסדות החינוך. ילדים שסיימו טיפולים לפני שנה ומעלה, אינם מוגדרים כמדוכאים חיסונית ויכולים לשוב ללימודים.

 

מחלות ראומטולוגיות

אין נתונים על כך שילדים עם מחלות ראומטיות, כולל אלה המטופלים בתרופות ביולוגיות, מצויים בסיכון מוגבר לתחלואה חמורה בנגיף הקורונה. דוגמה למחלות אלה: לופוס, וסקוליטיס, דלקות מפרקים, קדחת ים תיכונית, פסוריאזיס, ועוד. באיגוד קובעים כי מומלץ לשקול להשהות את חזרתם ללימודים של ילדים המטופלים בסטרואידים במינון מוגבר או המקבלים שילוב של תרופות מדכאות חיסון או שמחלתם פעילה.

 

50 ()
להתייעץ עם הרופאים לגבי ילדים בקבוצות סיכון

 

ליקויים במערכת החיסון

אין עדות לכך שילדים עם חסר חיסוני מולד נמצאים בסיכון מוגבר לתחלואה קשה בקורונה. עם זאת, הם עשויים עדיין להימצא בקבוצת סיכון ולכן מומלץ להיוועץ ברופא המטפל להחלטה אם לדחות את החזרה ללימודים.

 

מושתלי איברים ומח עצם

לרוב יכולים לחזור ללימודים, כתלות בזמן שחלף ממועד ההשתלה (לרוב משנה לאחר ההשתלה) והטיפול מדכא החיסון שניתן. לגבי מושתלי מח עצם, מומלץ לדחות את החזרה ללימודים אם עדיין מטופלים בטיפול מדכא חיסון או שלוקים במחלת "השתל נגד המאכסן" – GVHD.

 

מחלות דלקתיות של דרכי העיכול

ילדים הסובלים ממחלות קרוהן וקוליטיס, הנמצאים בהפוגה (רמיסיה), כולל אלה שמטופלים בטיפולים ביולוגיים, יכולים לחזור ללימודים.

 

סוכרת, השמנה ומחלות מטבוליות

אין עדות לכך שסוכרת מחמירה את הסיכון לתחלואה בקורונה, ולכן ילדים עם סוכרת יכולים לחזור ללימודים. אין נתונים לגבי תחלואה בקורונה בילדים עם השמנת יתר או עודף משקל. מומלץ לעכב בשלב זה יציאה ללימודים של ילדים הסובלים מהשמנת יתר עם פגיעה בתפקודי הריאה. מחלות מטבוליות הן נדירות ושונות זו מזו, ומומלץ להתייעץ ברופא המטפל.

  

מחלות לב וכלי דם

אין מידע ספציפי לגבי ילדים אלו. מרביתם יכולים לחזור ללימודים. קיימת אפשרות להימנע בשלב זה מחזרה ללימודים אם קיימת אי ספיקת לב משמעותית.

 

אחים ובני בית של ילדים עם גורמי סיכון, כולל סרטן

אין מניעה ליציאה למוסדות החינוך של אחים, אחיות ובני בית של ילדים עם גורמי סיכון, כמובן תוך הקפדה יתרה על היגיינה אישית, כולל רחיצת ידיים בסבון והחלפת בגדים עם החזרה מהלימודים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים