נידון לעונש מוות דרך "זום"
בתי המשפט בניגריה נסגרו בגלל הקורונה, וגם הכרעות דרמטיות עברו לרשת. "הולכים לתלות אותך", הודיעה שופטת לרוצח בדיון ב"זום"
בית משפט בניגריה גזר השבוע עונש מות על גבר שהורשע ברצח - בתום דיון שהתקיים באפליקציית "זום". המקרה החריג הוא תוצאה של הסגר שנועד לבלום את התפשטות הקורונה.
שופטת בית המשפט העליון בעיר לאגוס גזרה ביום שני עונש מוות בתלייה על אולקאן חמיד. הנידון למוות, נהג במקצועו, רצח בשנת 2018 את האמא של הבוס שלו - ג'ולסון אוקונסניה, בת 76. חמיד, שנאשם בעבירות רצח וגניבה, הכחיש את המיוחס לו.
בגלל מגפת הקורונה והסגר שהטילה ניגריה הוחלט לקבוע את עונשו של חמיד ב"בית משפט וירטואלי". הנאשם, עורכי הדין, העדים והעיתונאים שסיקרו את המשפט לקחו חלק בשיחת הוועידה שבסופה הודיעה השופטת על עונשו של חמיד. כדי לצמצם סיכויי הידבקות נאסר עליהם להתקהל.
בסוף הדיון, אחרי קרוב לשלוש שעות, אמרה השופטת לחמיד: "גזר הדין של בית המשפט הוא שיתלו אותך עד להכרזה על מותך, ואז אולי אלוהים יחוס על נשמתך. זו הפסיקה הווירטואלית של בית המשפט".
ארגוני זכויות אדם, מקומיים ובינלאומיים, קראו לרשויות בניגריה לבטל את עונש המוות של חמיד. בארגון Human Rights Watch אמרו ל-BBC שההחלטה להקים "בית משפט וירטואלי" במהלך מגפת הקורונה מראה את המחויבות להליך משפטי מהיר. לפי הארגון השופטת טעתה בצורה קשה כשהחליטה לגזור עונש מוות. "עונש בלתי הפיך הוא דבר ארכאי, אכזרי מיסודו ולא אנושי. צריך לבטל אותו", אמרו בארגון.
במסגרת החוק בניגריה מושלי מדינות המחוז צריכים לאשר את ההוצאות להורג לפני שההחלטה מתבצעת. לפי BBC למרות שבתי המשפט בניגריה ממשיכים לדון עבריינים למוות בתלייה, עונשי המוות מתבצעים לעיתים רחוקות. לפי ארגון אמנסטי הפעמים האחרונות שנידונים למוות הוצאו להורג הייתה ב-2016. כיום בבתי הסוהר בניגריה יש יותר מאלפיים נידונים למוות.
עד כה 2,802 איש נדבקו בנגיף הקורונה בניגריה ו-93 מתו. רוב הנדבקים מגיעים מלאגוס ועיר הבירה אבוג'ה. נשיא ניגריה מוחמדו בוהארי הטיל סגר בשתי הערים, שנמצא בתוקף כבר חמישה שבועות. ביום שני הוסרו חלק מההגבלות, אך ניגריה עדיין אוסרת לקיים דיונים בבתי המשפט עצמם - למעט במקרים דחופים.
האזרחים בלאגוס ואבוג'ה קיבלו אישור לחזור לעבודה – אך במקביל נדרשו לציית להנחיות של מערכת הבריאות. בין השאר הם נדרשים לעטות מסכה ולשמור על מרחק אחד מהשני. בגלל הקורונה קרה הנשיא בוהארי לקיים משפטי בזק, ובנוסף לחטא את בתי הסוהר ומתקני המעצר כדי למנוע התפשטות של הנגיף. הוא אמר שמבין 74,127 העצירים בבתי הכלא 52,226 ממתינים למשפט.