שתף קטע נבחר

 

מתי תהיה ממשלה? והאם בג"ץ יתערב בחקיקה? | מדריך פוליטי-משפטי

בג"ץ דחה את העתירות נגד הענקת המנדט לנתניהו וההסכמים הקואליציונים, אבל האם הוא יתערב בתיקוני החקיקה? איזה שינויים נעשו כדי למנוע התערבות? וגם: מה הלו"ז הפוליטי להקמת ממשלה? שאלות ותשובות

בג"ץ דחה את כל העתירות, תיקוני החקיקה הושלמו והוגשה בקשה רשמית לנשיא המדינה שיטיל את הרכבת הממשלה על בנימין נתניהו. מה בדיוק הייתה הקביעה של השופטים? באיזה מצבים הם צפויים להתערב? ומתי סוף סוף תוקם ממשלה?

 

הדיון בבית המשפט (צילום: לע
האם בג"ץ יתערב? ומתי תוקם ממשלה?(צילום: לע"מ)

 

מה הייתה קביעת בג"ץ?

שופטי בג"ץ דחו את כל העתירות שהוגשו נגד האפשרות שבנימין נתניהו יקבל את המנדט להרכיב את הממשלה ויכהן כראש הממשלה. "לא נמצאה לנו עילה משפטית להתערב בהטלת תפקיד הרכבת הממשלה על ח"כ נתניהו" כתבה הנשיאה אסתר חיות.

 

הדיון בבג"ץ על כהונת נתניהו וההסכמים הקואליציוניים    (צילום: לע"מ)

הדיון בבג"ץ על כהונת נתניהו וההסכמים הקואליציוניים    (צילום: לע"מ)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

גם את העתירות שהוגשו נגד ההסכם הקואליציוני בין כחול לבן לליכוד דחו השופטים, בין היתר בשל ההבהרות וההתאמות שעשו נציגי כחול לבן והליכוד בעקבות הערות השופטים בדיון. בנוסף כל מה שדורש חקיקה כמו הסעיפים לגבי קיצור כהונת הכנסת לשלוש שנים, מודל של ממשלה דו-ראשית ועוד, השופטים החליטו לא להתערב. עם זאת, לאחר שיושלם הליך החקיקה ניתן יהיה לעתור נגד החוקים.

 

גם בנוגע לוועדה למינוי שופטים, הבהירו שופטי בג"ץ כי מכיוון שטרם מונתה הוועדה ונבחרו החברים בה, אין מקום לביקורת שיפוטית עליה.

 

באיזה דברים התגמשה הקואליציה העתידית?

מיד לאחר הדיונים הודיעו כחול לבן והליכוד על כמה שינויים בהסכם הקואליציוני. כך למשל הוגבה תקופת ממשלת החירום לחצי שנה והסיעות הודיעו שקווי היסוד של הממשלה יוצגו עוד לפני השבעתה.

 

הצדדים הודיעו גם כי לא יקפיאו את החקיקה במשך חצי שנה, אלא שבאותה התקופה תינתן עדיפות לחקיקה הקשורה לקורונה. כמו כן, הם הודיעו שהמינויים הבכירים לא יוקפאו אלא ייעשו לפי הדין גם במהלך ממשלת החירום.

חתימה על ממשלת אחדות ()
נתניהו וגנץ. נעשו שינויים בעקבות ביקורת בג"ץ

 

מה השינוי בתיקונים שנוסף אמש?

הליכוד וכחול לבן הגיעו לסיכום על חקיקת מנגנון שיאפשר להאריך את כהונת הכנסת לארבע שנים (במקום שלוש שנים כפי שתוכנן מראש), זאת בהסכמה של 70 חברי כנסת. המטרה הייתה לנטרל התערבות אפשרית של בג"ץ על קיצור מועד כהונת הכנסת.

 

בעקבות הביקורת של שופטי בג"ץ היה צורך לאשר את התיקונים החדשים כבר הלילה, במקום לאשר את החוק כפי שהוגש. נערכו כמה התאמות בחוק והוחלט שיוקם מנגנון שייקבע כיצד תתנהל הרוטציה בשנה הנוספת.

 

למה הייתה מהומה במליאת הכנסת?

באופוזיציה שמעו על הכוונה של הליכוד וכחול לבן לערוך שינויים בתיקונים תוך כדי ההצבעה על ההסתייגויות ומשכו מיד את כל ההסתייגויות שהוגשו בדרישה לקיים את ההצבעה מיד. יו"ר הוועדה המיוחדת שדנה בחוק, ח"כ איתן גינזבורג ביקש להחזיר את החוק לדיון בוועדה, וזכה לתמיכת רוב המליאה.

 

המהומה במליאה בעקבות משיכת ההסתייגויות    (צילום: ערוץ כנסת)

המהומה במליאה בעקבות משיכת ההסתייגויות    (צילום: ערוץ כנסת)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

הבוקר אישרה מליאת הכנסת באופן סופי את התיקונים שנדרשו כדי לקדם את הקמת הממשלה החדשה, בהם התיקונים שמאפשרים רוטציה, כהונת ראש ממשלה חלופי וכן התיקון בחוק מימון המפלגות.

 

האם בג"ץ צפוי להתערב בחקיקה?

הסיבה המרכזית שבגינה דחו שופטי בג"ץ את העתירות נגד ההסכם הקואליציוני בין כחול לבן לליכוד היא שהדברים עדיין בחקיקה וכל עוד לא הם לא נחקקו מוקדם מדי לדון בהם. עכשיו, כשהרוטציה ותפקיד ראש הממשלה החלופי נחקקו בתיקונים לחוק יסוד: הממשלה, ניתן יהיה לדון בהם בבג"ץ.

 

התנועה לאיכות השלטון כבר עתרה לבג"ץ בדרישה לבטל את עקרון "ראש הממשלה החלופי". גם במרצ הודיעו שיעתרו נגד תיקוני החקיקה. בהמשך להגשת העתירה, השופט ג'ורג' קרא הורה לצדדים להגיש תגובה מקדמית עד ה-28.5. לא ניתנו צווי ביניים.

The hearing at the High Court  (Photo: Yossi Zamir
)
שופטי בג"ץ. צפויים להידרש שוב לנושאים שעברו בחקיקה(Photo: Yossi Zamir )

 

מה יקרה אם בג"ץ יתערב?

השאלה המרכזית היא באיזה סעיפים, אם בכלל, יתערבו שופטי בג"ץ. אם השופטים יפסלו סעיפים מהותיים בחקיקה שנוגעים לתקופת כהונתו של נתניהו כראש הממשלה החלופי, להרכב הוועדה למינוי שופטים וכדומה, ההסכם עשוי להתבטל והמערכת הפוליטית תלך לבחירות.

 

אם יפסלו סעיפים טכניים בלבד ינסו בשתי הסיעות לערוך התאמות מיוחדות כדי למנוע בחירות נוספות.

 

מתי סוף סוף תהיה ממשלה?

הליכוד וכחול לבן אספו 72 חתימות של חברי כנסת מסיעותיהם ומסיעות דרך ארץ, העבודה, ש"ס ויהדות התורה, שביקשו להטיל את הרכבת הממשלה על נתניהו. חברי סיעת ימינה וח"כ מרב מיכאלי (העבודה) לא חתמו על הבקשה.

מכתב ההמלצה ()
החתימה של גנץ עבור נתניהו

נשיא המדינה העביר לפני 21 ימים את המנדט להרכבת הממשלה לכנסת לתקופה מוקצבת שבה כל ח"כ יכול להחתים 61 ח"כים ולקבל את המנדט. התקופה הקצובה מסתיימת היום בחצות, ולכן הגישו אחר הצהריים את הבקשה. כעת הנשיא צריך להעניק, ללא התערבות מצדו, 14 ימים נוספים לנתניהו כדי שיוכל להרכיב את הממשלה.

 

כחול לבן והליכוד הודיעו אמש כי בכוונתם לקיים את השבעת ממשלת החירום הלאומית ביום רביעי הבא.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים