שתף קטע נבחר

 

דילמה עולמית: מתי חוזרים לשגרה?

אחרי הירידה במספר החולים החדשים, למדינות העולם יש דילמה משותפת: כמה מהר לחזור לשגרה? כשהרצון לשקם את המשק מתנגש עם הפחד מגל נוסף של נדבקים, מנהיגים רבים נותנים לרשויות המקומיות להחליט בעצמן

 

חזרה ללימודים בעיר ווהאן    (צילום : רויטרס)

חזרה ללימודים בעיר ווהאן    (צילום : רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

החזרה לשגרה ברחבי העולם מלווה במחלוקות פוליטיות וציבוריות. הדילמה ברורה: הרצון לשקם את הכלכלה מתנגש עם החשש מגל שני של נדבקים ומתים. בעולם תוהים באיזה קצב להסיר את ההגבלות שהוטלו בגלל מגפת הקורונה.

 

ראשי ערים בצרפת מתנגדים לקריאה של הממשלה לפתוח את בתי הספר. באיטליה מושלי מחוזות דורשים שהממשלה ברומא תסיר את ההגבלות מהר יותר. בבריטניה, שנערכת לפתיחה הדרגתית של המשק, הזהירה השרה הראשונה של סקוטלנד שחזרה מהירה לשגרה תוביל לגל נוסף של נדבקים. "כל הקלה משמעותית של ההגבלות בשלב הזה תהיה מאוד, מאוד מסוכנת", אמרה היום ניקולה סטרג'ון.

ברצלונה ספרד  (צילום: AFP)
פותחים חנות בסביליה, ספרד(צילום: AFP)
 

איטליה (צילום: EPA)
לקראת פתיחת חנות משקאות ברומא(צילום: EPA)

סביליה ספרד  (צילום: AFP)
הכנות לפתיחה בסביליה(צילום: AFP)

הנזק הכלכלי ברחבי העולם מחריף. בארה"ב קרוב ל-3.2 מיליון איש שיצאו לחל"ת הגישו השבוע בקשה לדמי אבטלה. בסך הכול הוגשו בשבעת השבועות האחרונים 33.5 מיליון בקשות. מחר, כשיתפרסם שיעור האבטלה בארה"ב, ההערכה היא שהוא יגיע ל-16% - נתון שלא נראה מאז "השפל הגדול".

 

ועוד מסימני המשבר בארה"ב: חברת ניימן מרקוס, שהוקמה לפני 112 שנים, הגישה השבוע בקשה לפשיטת רגל. היא רשת הקמעונאות הראשונה בארה"ב שקורסת בגלל הקורונה.

מנקים את הרכבת התחתית בניו יורק (צילום: AFP)
מנקים את הרכבת התחתית בניו יורק(צילום: AFP)
 

בנק אנגליה מעריך שכלכלת בריטניה תתכווץ השנה ב-14 אחוזים. מדובר בירידה החדה ביותר מאז 1706, כשאירופה הייתה מוטרדת ממלחמת הירושה הספרדית.

 

בבריטניה, שבה מתו יותר מ-30,000 איש (שנייה רק לארה"ב), ראש הממשלה בוריס ג'ונסון האריך היום את הסגר שהוטל לפני יותר משישה שבועות. בריטניה אמורה להסיר מהשבוע הבא חלק מההגבלות שהוטלו על הכלכלה והאזרחים. ג'ונסון אמר שהממשלה תפעל "בזהירות מקסימלית" כדי למנוע גל שני של נדבקים.

בוריס ג'ונסון דיון ראשון פרלמנט אחרי קורונה (צילום: AFP)
בוריס ג'ונסון. "זהירות מקסימלית"(צילום: AFP)
 

"ממשל טראמפ גנז דו"ח חזרה לשגרה"

בשעה שמדינות מתלבטות מתי לחדש את פעילות המשק ובאיזה קצב, ממשל טראמפ גנז מסמך מפורט של המרכז לבקרת מחלות ומניעתן. אותו מסמך נועד לייעץ לרשויות המקומיות מתי ואיך לפתוח מסעדות ומקומות ציבוריים אחרים.

 

המסמך, בן 17 עמודים, מפרט את אמצעי הזהירות הדרושים לאסטרגיית היציאה. הוא אמור היה להתפרסם בשישי שעבר. גורם שעובד במרכז אמר ל-AP שהמדענים שחיברו אותו התבשרו שהוא "מעולם לא יראה אור יום".

ארה
בלוס אנג'לס, קליפורניה(צילום: רויטרס)

בצרפת יותר מ-300 ראשי ערים ויישובים באזור פריז קראו לנשיא עמנואל מקרון לדחות את החזרה ללימודים, שאמורה להיות ביום שני. ראשי ערים ברחבי המדינה כבר הודיעו שהם מסרבים לפתוח את בתי הספר. הורים רבים מתכוונים להשאיר את הילדים בבית, למרות שמוסדות החינוך ייפתחו.

 

ראשי העיר אמרו שלוח הזמנים "לא ריאלי" ושהם נדרשים לפתוח את מוסדות החינוך בלי מספיק אנשי צוות וציוד. הם מתלוננים שההנחיות הממשלתיות מתפרסמות באיחור, ולא ברורות מספיק.

נשיא צרפת עמנואל מקרון עם מסכה ב בית ספר יסודי ליד פריז קורונה (צילום: AFP)
עמנואל מקרון עם מסכה מבקר בבית ספר(צילום: AFP)
 

על ממשלות אחרות מופעל לחץ הפוך: לחזור לשגרה מהר ככל שאפשר ולהתניע את המשק המשותק. מושלים במחוזות איטליה לוחצים על הממשלה לפתוח חנויות ומסעדות, ימים ספורים אחרי הקלות ראשונות בסגר שהוטל לפני חודשיים. אותן הקלות אפשרו ל-4.5 מיליון איטלקים לחזור למשרדים ולמפעלים.

 

המושלים רוצים שתהיה להם את הזכות להציג תוכנית משלהם לפתיחה מחודשת. הם טוענים שלכל מחוז יש שיעור הידבקות שונה וצרכים כלכליים אחרים. לא רק המושלים מפעילים לחץ על הממשלה: בעקבות זעם של הבישופים הקתולים הודיע ראש הממשלה ג'וזפה קונטה על חידוש המיסות הציבוריות החל מ-18 במאי.

מילאנו איטליה (צילום: EPA)
זוג מתחתן עם מסכות במילאנו(צילום: EPA)
 

בספרד התמיכה בממשלה דועכת אחרי שבעה שבועות של סגר נוקשה. בחלק מהאזורים ומפלגות האופוזיציה יש דרישה לסיים את מצב החירום שהוכרז ב-14 במרץ. הממשלה טוענת שזה מוקדם מדי.

 

בגרמניה, כמה מ-16 מדינות המחוז חסרות סבלנות. הממשלות במדינות המחוז רוצות לפתוח כמה שיותר מהר את המסעדות והמלונות. בפגישה אתמול עם הקנצלרית אנגלה מרקל סוכם שמנהיגי מדינות המחוז יקבלו חופש פעולה להחליט מתי לפתוח חלק מהמגזרים במשק. הם גם יוכלו להטיל שוב הגבלות אם יהיה גל נוסף של נדבקים.

Демонстрация против карантина в Берлине. Фото: АР ()
עצורים בהפגנה נגד הסגר בברלין
 

ברוסיה, שבה מספר החולים החדשים לא מפסיק לזנק, החליט הנשיא פוטין להאציל סמכויות ולתת לממשלות האזוריות להחליט מתי להסיר הגבלות שקשורות לסגר. ההחלטה הזאת יצרה פערים ברחבי המדינה. הפרשן מיכאיל וינוגרדוב אמר לעיתון הרוסי "ודומוסטי" שפוטין שולח מסרים מעורבים שהממשלות יתקשו לפענח – הוא רוצה לנצח את הקורונה, אבל גם מעודד הקלה בסגר.

 

המחלוקות גדולות גם בארה"ב. כמחצית מ-50 המדינות הסירו חלק מההגבלות, למורת רוחם של גורמים במערכת הבריאות. מדינות רבות לא מפעילות מערך יעיל של בדיקות ומעקב, שלפי המומחים הכרחי כדי למנוע מקרי הידבקות חדשים.

ולדימיר פוטין (צילום: רויטרס)
ולדימיר פוטין(צילום: רויטרס)

מושלים רבים לחצו לפתוח חלק מהכלכלה עוד לפני שהמדינות שלהם עמדו באחד הקריטריונים המרכזיים של ממשל טראמפ לפתיחה מחודשת – ירידה של 14 יום במספר הנדבקים החדשים.

 

"אם נסיר הגבלות מבלי שיהיו צעדים הולמים לשמירה על בריאות הציבור, אנחנו עלולים לראות עוד נדבקים ולצערי גם עוד מתים", אמר ג'וש מישו מ"קרן משפחת קייזר", גוף מוושינגטון שעוסק בשירותי הבריאות.

  (צילום: EPA)
הנשיא טראמפ(צילום: EPA)
  

חוקרים בארה"ב פרסמו לאחרונה תחזית חדשה, וקודרת יותר, שמעריכה שבגלל ההקלות יגיע מספר המתים בארה"ב ל-134,000 עד חודש אוגוסט. עד כה מתו בארה"ב יותר מ-70,000. יותר מ-1.2 מיליון נדבקו בקורונה.

 

ברחבי העולם עומד מספר הנדבקים על יותר מ-3.6 מיליון ויותר מרבע מיליון מתו מהנגיף. בקרב המומחים יש הסכמה שמספר הנדבקים האמיתי גבוה בהרבה לאור כמות מוגבלת של בדיקות, פערים בספירת החולים וטיוח בחלק מהממשלות.   

 

סין, שבה התפרץ הנגיף בסוף 2019, דיווחה היום על שני נדבקים חדשים בלבד. שניהם הגיעו מחו"ל. סין, שלא דיווחה על מתים כבר יותר משלושה שבועות, אמרה שהמדינה נמצאת כעת בסיכון נמוך להידבקות.

סין חזרה ללימודים בעיר ווהאן (צילום: AFP)
חזרה ללימודים בעיר ווהאן(צילום: AFP)
 

בבייג'ינג הגיבו בחריפות לטענותיו של מזכיר המדינה האמריקני מייק פומפאו. מזכיר המדינה אמר שיש "ראיות עצומות" שהנגיף נוצר במעבדה סינית. דובר במשרד החוץ הסיני האשים את פומפאו "בהמצאת שקרים ובטיוח של שקר באמצעות שקרים נוספים".

 

אחת המדינות שהכריזה על "ניצחון" במאבק בקורונה היא ניו זילנד, שם שמירת מרחק קפדנית הוכיחה את עצמה. ראש הממשלה ג'סינדה ארדרן שוקלת להסיר הגבלות נוספת ולאפשר התקהלויות של עד 100 איש, ולקיים אירועי ספורט מקצועני ללא קהל. ארדרן קוראת לאזרחים לגלות ערנות: "מבחינתנו אנחנו בחצי הדרך במורד האוורסט. אני חושבת שברור שאף אחד לא רוצה לטפס שוב לפסגה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
פתיחת חנות בסביליה, ספרד
צילום: AFP
מומלצים