"מה עם הכסף שלי?": אופק עבד וחסך למסע לפולין, משרד החינוך שותק
ההורים חסכו כספים ולקחו הלוואות, התלמידים יצאו לעבוד והפסידו לימודים. חלקם נדרשים לשלם כעת דמי ביטול בשווי עשרות אחוזים. אחד מהם הוא אופק בן חמו משדרות: "חרטטו אותנו"
אופק בן חמו, תלמיד בן 17 משדרות, עבד בשתי עבודות במשך כחודש וחצי כדי לממן את טיסתו למסע לפולין, שעליה הוריו לא יכלו לשלם. הוא ויתר על הרישיון והפסיד לימודים, אבל המסע בוטל בעקבות משבר הקורונה - ומשרד החינוך לא מחזיר את הכסף. כמו אופק, הורים ובני נוער רבים שביקשו את כספם בחזרה נדרשו לשלם דמי ביטול גבוהים במיוחד, ובשלב זה אף גורם לא הבטיח שיחזיר את כספם בחזרה.
"עבדתי במלצרות וגם במטבח במשך חודש וחצי כדי לחסוך את הכסף למסע", סיפר בן חמו. "הייתי יכול לשלם את הכסף לרישיון, אבל בחרתי לשלם על פולין. היו ימים שלא הגעתי לבית ספר כי עבדתי עד מאוחר. להורים שלי לא הייתה אפשרות לממן את זה".
"שילמתי 1,830 שקלים, כי הודיעו לי שקיבלתי מלגה ממשרד החינוך", הוסיף בן חמו. "כבר הייתי מוכן לטיסה ואז קיבלתי הודעה שהם מבטלים את המסע לפולין. שאלתי את האחראית על המסע, מורה בבית הספר, מה עם הכסף שלי - והיא אמרה שחברת הנסיעות טוענת שבגלל שאין ממשלה ובגלל הקורונה, היא לא יכולה להחזיר את הכסף. חרטטו אותנו".
לאחר שבן חמו פנה לחברת הנסיעות, הוא נענה שעליו לשלם סכום של 573 שקלים עבור דמי ביטול למרות שהביטול אינו באחריותו. "הם הוסיפו חטא על פשע בבקשה שלהם לשלם דמי ביטול", כעס. "זה מייאש אותי ומרתיח אותי, כי נלחמתי על משהו ולא הצלחתי לממש אותו. אף אחד לא מקשיב לי. איפה משרד החינוך שהיה אמור לדאוג לי? לחברת הנסיעות יש תגובה ידועה מראש. מרגיש שלא אכפת להם".
ארז רובינשטיין, אב לילד בכיתה י"א, טען כי משרד החינוך מתעלם מפניותיו ומפניות של הורים נוספים - וכינה את ההתנהלות "שוד המסעות הגדול". "ב-22 במרץ אמרו לנו שהמסעות לפולין מבוטלים", סיפר רובינשטיין. "היה חוסר הבנה אם יהיה מסע חלופי או שיחזירו לנו את הכסף, אבל ראינו שממשיכים לחייב אותנו בתשלומים. פנינו למשרד החינוך, ומשרד החינוך הוציא הודעה לחברת התיירות שהם יכולים להמשיך לגבות את התשלום".
לדבריו, משרד החינוך מתנער מהסיפור ומשאיר את ההורים ללא מענה. "אנחנו לא צד בסיפור הזה", אמר. "נוצר מצב שמשרד החינוך, שיצר את הסיטואציה הזו, הוא שגרם לביטול וגבה מאיתנו דמי ביטול כאילו אנחנו ביטלנו. במקרה שלי זה יוצא כ-5,000 שקלים כולל ציוד. ניסינו לפנות לכל פוליטיקאי ולא קיבלנו תגובה ממשרד החינוך. הם עונים תשובה לקונית שהם פנו למדינה, כאילו משרד החינוך הוא לא חלק מהמדינה. הגיע אלינו שמועות שהם חושבים שההורים צריכים לספוג את זה".
"זה מטריף, כי אנחנו בתקופה מטורפת. אני ואשתי בחל"ת", הוסיף רובינשטיין. "המסע לפולין הוא מסע מאוד חשוב, אבל אני צריך את הכסף עכשיו. אנחנו מרגישים שקופים ושאף אחד לא סופר אותנו, כאילו שזה לא מעניין אף אחד. יש פה ילד ששילם 1,800 שקלים וצריך את הכסף הזה, וזה מטורף".
שרית רגב, אם חד הורית לשלוש בנות שביניהן גל שהייתה אמורה לצאת לפולין, סיפרה כי חסכה כל שקל כדי שבתה תוכל להצטרף למסע. "היה לי מאוד חשוב ולקחתי הלוואות על הלוואות", אמרה. "פרסתי למלא תשלומים את הסכום, ובסוף הודיעו שהמסע בוטל. אבא של הבנות שלי התאבד לפני שמונה שנים, מה שאומר שאני חד הורית עצמאית. אני מתפרנסת ממופעים והצגות וימי הולדת. הכסף לא הוחזר לי".
"ביטוח לאומי על חודשיים הביא לי 1,680 שקלים, אבל השכירות של הבית עולה 5,000 שקלים ומצב הכלכלי שלי לא נעים בכלל", שיתפה רגב. "הכסף היה מאוד יכול לעזור לי להרים את הראש, במיוחד בתקופה הזו. זה נורא מתסכל".
אורי שפר (45), אב חד הורי לשתי בנות וביניהם שחר בת ה-17 מכפר יונה, קיבל החזר של 1,600 שקלים מתוך 4,000 ששילם. "בחברת הנסיעות טענו שהם גובים את דמי הביטול, אבל מעולם לא נתתי הוראת ביטול", אמר. "שחר הגיעה לכל הפעילויות של המסע והתכוונו שהילדה תטוס לפולין, וזה מעולם לא קרה. דיברתי עם סוכנות הנסיעות יומיים אחרי שהמסע בוטל, והנציגה אמרה שכנראה הכסף יחזור כי הם מבינים שאנחנו לא אשמים, אבל כרגע הם לא יכולים להבטיח שום דבר".
"שילמתי 4,000 שקלים ועבדתי מאוד קשה כדי לחסוך אותם", סיפר שפר. "לילדה היה מאוד חשוב המסע הזה ולא רציתי לאכזב אותה. שמתי בצד כסף כדי שיהיה לי לשלם את המסע, והעברתי להם בשתי פעימות. אני צריך את הכסף הזה, בייחוד שיש לי שני ילדים. זה סכום נכבד ביותר שהיה עוזר לי מאוד במקום לקחת הלוואות מכל מיני מקורות כי אין לי ממה להתקיים".
"אני מאוכזב מכל ההתנהלות הזו" הוסיף שפר. "יש פה ילדים מאחורי הסיפור הזה. אנחנו המבוגרים נדע להתנהל. אולי הכסף עוד יחזור, אבל המסע לא. ייקח זמן עד שהטעם המר שהם השאירו לנו בפה ייעלם, אם בכלל. ככה לא מתנהלים".
טרם התקבלה תגובה ממשרד החינוך.